9 produktów, którymi można zastąpić białko zwierzęce
Czasami rezygnujemy z mięsa nie tylko dlatego, że dziś taka dieta jest modna. Są choroby, które wymagają wyłączenia białka zwierzęcego z codziennego jadłospisu, więc lekarze przepisują odpowiednią dietę, bogatą w białko roślinne.
Przy tym warto jednak pamiętać o tym, że białko pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajalne niż zwierzęce i zawiera w porównaniu do zwierzęcego, mniej aminokwasów. Żaden produkt nie może w całości zastąpić białka pochodzenia zwierzęcego, są jednak produkty, które pomogą uzupełnić niedobór niezbędnych witamin i substancji mineralnych, ale pod warunkiem, że na stale zagoszczą w naszej diecie.
1. Owoce morza
Jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań do spożywania owoców morza, to możesz śmiało włączyć je do swojej diety, gdyż są jednym z najlepszych źródeł białka. Na dodatek są bogate w różne witaminy i substancje mineralne.
2. Jajka
Jajka pomogą uzupełnić niedobór witamin oraz minerałów, niezbędnych do normalnego funkcjonowania organizmu. Białko jajka kurzego jest dobrze przyswajalne i lekkostrawne.
3. Przetwory mleczne
Jeśli chcesz uzupełnić niedobór niektórych witamin, białka i substancji mineralnych, to musisz włączyć nabiał do swojej codziennie diety.
4. Warzywa strączkowe
Rośliny strączkowe powinny stanowić dietę każdego wegetarianina, więc koniecznie należy włączyć do niej groch, soczewicę, ciecierzycę, fasolę, gdyż są jednym z najlepszych źródeł białka.
5. Pestki
Jeśli stosujesz dietę bezbiałkową, to musisz włączyć do swego codziennego jadłospisu pestki, które są bogatym źródłem cynku. Można je jeść na surowo (łuskane) albo uprażyć na suchej patelni.
6. Kasze
Najlepiej spożywać grube kasze, zaliczane do produktów pełnoziarnistych, gdyż są bogate nie tylko w białko, lecz także węglowodany. Może to być kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, owsiana.
7. Orzechy
Orzechy doskonale zastępują mięso i białko w nim zawarte. Na dodatek poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Najzdrowsze są orzechy włoskie i migdały.
8. Ser tofu
Ser tofu to dietetyczny ser sojowy, który można dodawać do sałatek, kotletów, spożywać jako samodzielny produkt.
9. Grzyby
Grzyby są niskokaloryczne, sycące i są bogatym źródłem białka. Często są włączane do diety odchudzającej. Warto jednak pamiętać o tym, że grzyby są ciężkostrawne, więc należy spożywać je z umiarem.