9 produktów zakazanych w ciąży
1. Alkohol
Alkohol wypity przez kobietę w ciąży przedostaje się do organizmu dziecka i może mieć szkodliwy wpływ na jego rozwój. Spożywanie alkoholu w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu poalkoholowego uszkodzenia płodu i noworodka. Kobiety w ciąży nie powinny spożywać alkoholu w żadnej postaci. Każda dawka alkoholu jest niebezpieczna dla płodu.
2. Surowe jaja
W surowych jajach mogą znaleźć się drobnoustroje – salmonella i pałeczka okrężnicy, wywołujące zatrucia pokarmowe, dlatego kobiety w ciąży powinny zadbać o to, aby produkty, które spożywają, były dobrze ugotowane.
3. Ryby skażone rtęcią
Z ryb powszechnie spożywanych w Polsce najwięcej rtęci zawiera ryba maślana, okoń, węgorz, tuńczyk, płoć i dorsz. Ryby są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, witaminy D, więc są wskazane w diecie kobiety w ciąży (350 g ryby raz w tygodniu). Jeśli nie chcesz ryzykować swoim zdrowiem i zdrowiem swego dziecka, wyeliminuj ze swojej diety ryby wyżej wymienione.
4. Sery pleśniowe i śmietankowe
Zakaz dotyczy serów, produkowanych z surowego, niepasteryzowanego mleka: ser brie, camembert, twarde sery przerośnięte szlachetną niebieską pleśnią, queso blanco, queso fresco, panela. Natomiast sery produkowane z mleka pasteryzowanego są bezpieczne dla ciężarnych kobiet.
5. Surowe mięso, ryby, owoce morza (sushi)
Układ odpornościowy ciężarnej kobiety jest bardzo osłabiony, podatny na choroby i infekcje. Właśnie dlatego wszystkie potrawy, spożywane przez kobietę w ciąży, powinny być dokładnie upieczone i dobrze ugotowane. W surowym mięsie, rybach i owocach morza mogą znaleźć się drobnoustroje wywołujące listerię i salmonellowe zatrucie pokarmowe.
6. Niepasteryzowane mleko
Każdy niepasteryzowany produkt niesie ryzyko zakażenia bakteriami Listerii. Jeśli natomiast sery produkowane są z mleka pasteryzowanego, ich spożywanie jest dla ciężarnej bezpieczne. Jeśli na etykiecie widnieje informacja, że produkt zawiera mleko niepasteryzowane, lepiej go nie kupować, bo niesie on ryzyko zakażenia bakteriami, wywołującym zatrucia pokarmowe.
7. Kiełki
W trakcie ciąży najlepiej wyeliminować ze swojej diety kiełki, których spożywanie może grozić zatruciem pokarmowym. Należy unikać wszystkich kiełków, m.in. kiełków lucerny, koniczyny, rzodkiewki i fasoli.
8. Kofeina
Kofeina ma działanie moczopędne, pobudza produkcję adrenaliny, powoduje wzrost ciśnienia tętniczego i migotanie komór sercowych, co może być bardzo niebezpieczne w przypadku kobiet w ciąży. Ponieważ kawa ma działanie moczopędne, może ona powodować odwodnienie organizmu.
9. Wątróbka
Wątróbka jest bogatym źródłem witaminy A, która w dużych stężeniach jest toksyczna dla płodu i zwiększa ryzyko wystąpienia wad wrodzonych, dlatego najlepiej całkowicie wyeliminować ją z diety ciężarnej kobiety.