9 rozgrzewających napojów na zimę

Zimą ogromną popularnością cieszą się różnorodne rozgrzewające napoje. Każdy kraj ma własny tradycyjny przepis, który zasługuje na uwagę. W niniejszym zestawieniu 9 napojów, którymi się rozkoszują mieszkańcy różnych państw.

Rozgrzewający napój to przede wszystkim napój bezalkoholowy. Wyjątek stanowi wino. Być może któryś z zimowych napojów przypadnie ci do gustu, więc będziesz pić go zimą przy kominku w ciepłej atmosferze.

1. Salep ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego

salep

Mieszkańcy Turcji, Egiptu i Iranu uwielbiają ten zimowy napój, przyrządzany z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i sproszkowanych bulw storczyka męskiego. Często przyrządzony napój podają z cynamonem.

2. Glögg

Glögg

Popularny napój w kuchni Szwedów i Finów. Glögg to rodzaj grzanego wina, które zazwyczaj pije się na Święta bożonarodzeniowe. Również istnieje wersja bezalkoholowa. Napój przyrządza się, podgrzewając wymieszane ze sobą składniki: kompot, przyprawy (cynamon, goździki, imbir), skórkę pomarańczową oraz bakalie – najczęściej migdały i rodzynki. Napój jest bardzo gęsty, więc można go nie tylko pić, ale również jeść.

3. Chicha Morada

Chicha Morada

Chicha Morada jest bardzo popularnym napojem w Boliwii. Głównym składnikiem napoju jest fioletowa kukurydza. Jest gotowana z różnymi dodatkami: ananas, skórka cytryny, goździki, cynamon. Można również dodać jabłko i pigwę. Wszystko oprócz przypraw się podgrzewa, a później dopiero dodaje się przyprawy. Napój syci na długo, dlatego zazwyczaj podaje się na śniadanie.

Jeśli chcesz przyrządzić chichę moradę w domu, możesz, zamiast fioletowej kukurydzy wziąć zwykłą, a zamiast wody dodaj mleko.

4. Glühwein

Glühwein

Grzane wino jest bardzo popularne w Niemczech i Australii w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie grzańca jest bardzo proste. Napój przyrządzany jest z wina, pomarańczy z dodawaniem cynamonu i cukru. Można również dodać goździki i kardamon.

5. Colada

Colada

Colada – napój, który cieszy się ogromną popularnością w Ekwadorze. Nie mylić z Piną Coladą! Przygotowanie colady jest bardzo proste: przyrządzamy gęsty napój na bazie kisielu owsianego z dodawaniem różnych owoców. Tradycyjnie jest podawany w szklance, zdobionej plastrem ananasa.

6. Atole

Atole

Tradycyjny meksykański napój, który jest bardzo popularny w okresie świąt bożonarodzeniowych. Przyrządza się go z masy kukurydzianej ugotowanej z mlekiem, wodą, cukrem trzcinowym, wanilią i cynamonem. Najbardziej popularne wersje atole są przygotowywane z dodatkiem owoców i czekolady. Atole bardzo przypomina gęstą zupę.

7. Masala czaj

Masala czaj

Masala czaj to indyjska tradycyjna herbata z mlekiem i przyprawami korzennymi. Do przygotowania napoju zazwyczaj używa się następujących przypraw: cynamon, goździki, imbir, kardamon, pieprz, gałka muszkatołowa, wanilia, anyż.

8. Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Tradycyjny napój romantycznych Francuzów. Przygotowanie gorącej czekolady jest bardzo proste: gorzką czekoladę rozpuszczamy w gorącym mleku. Przed podaniem dodajemy cukier i wanilię.

9. Herbata zielona z miętą

Herbata

Zielona herbata z miętą to tradycyjny marokański napój. Przygotowuje się ją wiele razy każdego dnia, częstuje się nią gości, rodzinę i przyjaciół. Przepis na herbatę z miętą jest bardzo prosty: miętę należy zaparzyć, przecedzić przez sitko, później dodać cukier i zieloną herbatę.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty