9 smakołyków, które nie zepsują waszej figury
Rozumiemy, jak ważne śledzić za swoim żywieniem, toż zebraliśmy 9 najsmaczniejszych i pożytecznych deserów, które nie zagrażają dokładką na wagach.
Kokosowy placek bez wypiekania
Składniki dla nadzienia:
- kokosowa wiórka – 500 g;
- miód – 4 łyżki;
- wanilia.
Składniki dla podstawy:
- orzechy – 200 g;
- suszona żurawina – 100 g;
- daktyle bez kostki – 10 szt.
Przygotowanie
Rozdrobnić w blenderze daktyle, orzechy i suszoną żurawinę i wyłożyć mieszankę do formy do tortu.
Kokosową wiórkę przemielić do mąki w młynku do kawy, żeby po konsystencji ona więcej przypominała pastę, potem zmieszać z miodem i wanilią i porządnie ugnieść rękami, żeby masa była lepka.
Ułożyć pastę na podstawę, wyrównać i posprzątać do zamrażalnika na 1-2 godziny.
Morelowa rolka bez wypiekania
Składniki:
- nasienie – 500 g;
- kokosowa wiórka – 500 g;
- suszona morela – 300 g;
- kakao – 4 łyżek;
- miód – 6 łyżek;
- cynamon i gałka muszkatołowa.
Przygotowanie
Ciasto: nasienie przemielić do mąki, dodać 3 łyżki miodu. Wymieszać i odłożyć do lodówki na godzinę.
Nadzienie: przemielić kokosową wiórkę do mąki, zmieszać w blenderze z suszoną morelą, 3 łyżkami miodu i przyprawami.
Wyłożyć na błonę część ciasta, rozwałkować pokład, nasmarować nadzieniem i zbałamucić rolkę, szczelnie przyciskając. Wysłać do lodówki.
Kawowe cukierki
Składniki:
- orzechy – 1 filiżanka;
- kawa – 2 łyżki;
- daktyle – 1 filiżanka;
- gorzka czekolada – 1/4 filiżanki.
Przygotowanie
Rozdrobnić w blenderze orzechy i kawę.
Dodać daktyle i wymieszać do jednorodności.
Czekoladę pokruszyć i dodać do masy. Wymieszać.
Zrolować kulki i posprzątać do lodówki.
Orzechowe batony z imbirem, miętą i cytryną
Składniki:
- orzechy włoskie – 1/2 filiżanki;
- migdał – 1/2 filiżanki;
- suszona morela – 1 filiżanka;
- sucha, czy świeża mięta – 1 łyżka;
- tarty świeży imbir – 1 łyżka;
- nasienie lnu – 2 łyżki;
- nasienie sezamu – 2 łyżki;
- sok cytryny;
- tarta cytrynowa skórka – 1 łyżka.
Przygotowanie
Suszoną morelę przemyć, zmoczyć wodą.
W blenderze rozdrobnić orzechy, nasienie. Dodać suszoną morelę, rozdrobnić. Dodać inne ingredienty i jeszcze raz wymieszać.
Wilgotnymi rękami sformować batony, zawinąć do błony i oziębić w lodówce, zachowywać tam nie więcej 2 tygodni.
Bananowo-arachidowe lody
Składniki:
- duże dojrzałe banany – 2 szt.;
- arachidowy olej – 2 łyżki.
Przygotowanie
Oczyśćcie banany, pokrójcie okrągłymi kawałkami, rozmieśćcie do jednej warstwy na talerzu i zamrażajcie w ciągu 1-2 godzin.
W blenderze należy rozdrobnić zamrożone kawałeczki banana, potem dodajcie arachidowy olej i zmieszajcie do jednorodności. Możecie podawać deser od razu, jeśli oddajecie przewagę miękkim lodom, czy posprzątać do lodówki na kilka godzin.
Ciastka z awokado i kiwi
Składniki:
- orzech leśny – 140 g;
- kokosowa wiórka – 80 g;
- daktyle bez kostki – 5 szt.;
- awokado – 3 szt.;
- lima – 1 szt.;
- skórka cytrynowa limy
- kiwi – 3 szt.;
- słodycz.
Przygotowanie
Rozdrobnijcie w blenderze daktyle, orzech leśny i kokosową wiórkę, pokładziecie po 2-3 łyżki mieszanki co wyszła, do każdej z przygotowanych form.
Pokładźcie oczyszczone awokado do blendera, dodajcie sok i skórkę cytrynową limy, a także potrzebną ilość słodkiego, zbijcie wszystko do jednorodnej konsystencji. Krem, co wyszedł rozłożycie po formach nad pierwszą warstwą.
Oczyśćcie kiwi, pokrójcie krążkami i ubierzcie nimi ciastka.
Postawcie deser do zamrażalnika na 1-2 godziny, przed przedstawieniem na stół ulokujecie go do lodówki na 30-60 minut dla otrzymania potrzebnej konsystencji.
Owsiany placek z bananami i jabłkami
Składniki:
- banany – 3 szt.;
- jabłka – 2 szt.;
- owsiane płatki – 200 g;
- miód – 4 łyżki;
- garść orzechów włoskich.
Przygotowanie
Banany kroić krążkami, dodać miód, owsiankę, mieszać rękami (banany przy tym stają się jednorodną masą).
Wyłożyć otrzymaną masę do silikonowej formy, z góry ubrać cienko pokrojonymi jabłkami i orzechami włoskimi.
Wypiekać placek w przybliżeniu 30 minut przy 200 stopniach.
Owsiany herbatnik z kokosem
Składniki:
- owsiane płatki – 300 g;
- kokosowa wiórka – 300 g;
- daktyle – 200 g;
- rodzynki – 200 g;
- suszona morela – 100 g;
- cynamon.
Przygotowanie
Zmoczyć rodzynki i suszoną morelę w ciepłej wodzie.
Oddzielnie przemielić owsiane płatki i kokosową wiórkę do mąki w młynku do kawy, czy blenderze.
Odprawić wszystkie ingredienty do blendera i porządnie zbić do jednorodnej masy.
Ulepić z otrzymanej masy ciastka i wypiekać w piecyku do złocistego koloru przy 180 stopniach.
Zapiekłe jabłka z twarogowym kremem
Składniki:
- jabłko
- nietłusty ser – 1 łyżka;
- mleko – 1 łyżka;
- miód;
- orzechy i rodzynki;
- wanilia.
Przygotowanie
Jabłko umyć, odcinać wierzchołek, wycinać wewnętrzną część.
Zmieszać ser, mleko, wanilię, lecz tak by po konsystencji masa przypominała gęstą śmietanę.
Rozgrzać piecyk.
Wypełnić kremem jabłko.
Odprawić jabłko do piecyka na 180 stopni na 20-30 minut.
Ubrać z góry orzechami i rodzynkami.