9 sposobów na to, aby cieszyć się smakiem świeżych fig
Sezon na figi jest bardzo krótkotrwały, więc trzeba cieszyć się tą wspaniałą porą. Delikatna słodycz tych pozornie nieatrakcyjnych owoców doskonale nadaje się zarówno do słodkich, jak i do słonych potraw. Ale kupić świeże figi można tylko latem, później dojrzałe owoce trudno dostać. Dojrzałe figi szybko się psują, a niedojrzałe nie tak smakują. Wkrótce nastąpi szczyt sezonu i z tego warto skorzystać. Kupując figi nie zapominaj, że dojrzałe owoce muszą ładnie pachnieć i być przyjemnie miękkie w dotyku.
1. Pieczone figi z miękkim serem i ziarnami granatu.
Wystarczy wymieszać ser, miód, sól i pieprz w misce i wyłożyć mieszaninę w nadkrojone owoce fig. Do tego dania idealnie nadaje się ser robiola, ale można także wziąć brie lub inną miękką odmianę. Piec owoce w piekarniku przez 10-15 minut, gotowe danie udekorować ziarnami granatu i gałązką koperku.
2. Prosciutto z figami na grillu.
Owinąć figi z pomocą wykałaczki plasterkiem prosciutto (suszona szynka) lub salami i upiec na grillu. Najlepiej przed tym zawinąć je w folię aluminiową, aby gotowe danie było bardziej soczyste i delikatne w smaku.
3. Sałatka z pieczonej kapusty z awokado i figami.
Podsmażyć kapustę na oliwie z oliwek lub upiec do chrupiącego stanu w piekarniku i wymieszać w dużej misce z cienkimi plasterkami fig i kawałkami awokado. Posypać sałatkę krążkami cebuli, przyprawić solą i ostrym pieprzem. Spryskać gotowe danie oliwą z oliwek i wycisnąć sok z limonki.
4. Sałatka z brzoskwinią, arbuzem i burakami z sosem z szalotki.
Wystarczy wymieszać w dużej misce kawałki zapieczonych buraków z kawałkami arbuza, drobno posiekanymi figami i miękkim serem. Doprawić sałatkę solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie z oliwek obraną i posiekaną szalotkę do karmelowego koloru w ciągu 5-7 minut, wymieszać z solą, pieprzem i niewielką ilością białego octu balsamicznego i doprawić tą mieszaniną sałatkę.
5. Pasta z figami.
Ugotować makaron do miękkości, odcedzić i odłożyć je na bok. Podsmażyć obrane orzechy włoskie ze zmiażdżonym czosnkiem na oliwie z oliwek, dodać do nich miękki kozi ser, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i pół szklanki białego wina. Doprawić solą i dalej, stale mieszając, dusić sos na małym ogniu przez 2-3 min. Wyłączyć kuchenkę, wymieszać gotowy sos z posiekanymi figami i delikatnie dodać do niego spaghetti.
6. Pieczony kurczak z figami.
Figi nadają delikatnemu mięsu z kurczaka lekko pikantny smak.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Pokroić cebulę w grube krążki i ułożyć na blasze. Umieścić na krążkach cebuli wypatroszonego kurczaka, doprawić solą, pieprzem i spryskać mięso oliwą z oliwek. Nafaszerować drób dużymi figami i rozłożyć resztki owoców wokół. Włożyć blachę do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 200 stopni i piec kurczaka przez 45-50 minut, aż do pojawienia się chrupiącej skórki.
7. Tarta z figami z kremem migdałowym.
Migdałowy krem do tarty przygotowuje się bardzo łatwo – wystarczy wymieszać zmielone migdały, masło, cukier i jajka. W stanie zamrożonym krem przechowuje się w ciągu miesiąca, więc można od razu zrobić dodatkowe porcje i umieścić je w zamrażarce.
Do kruchego ciasta należy wziąć:
- mąki – 1,5 szklanki;
- cukru – 2 łyżki;
- masła – 250 gramów;
- wody lodowatej – 50 ml;
- ubite jajko – 1 szt.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać do nich pokrojone w drobną kostkę masło i łyżkę lodowatej wody. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i umieścić ciasto w lodówce na godzinę. Następnie rozwałkować gotowe ciasto i ładnie ułożyć na nim pokrojone figi, migdały i sos. Posypać tartę cukrem pudrem i włożyć do piekarnika na 30-40 minut. Voila – śniadanie mistrzów jest gotowe!
8. Czekolada z figami.
Roztopić gorzką czekoladę na parze i wymieszać z zimnym mlekiem. A teraz po prostu zawinąć posiekane świeże figi w czekoladową masę. Aby podkreślić niezwykły kontrast smaków, można włożyć gotowe cukierki na kilka godzin do lodówki.
9. Wódka z figami.
Położyć pokrojone na ćwiartki owoce figi i kilka strąków wanilii w szklanym słoju i zalać mieszankę wódką. Zamknąć słoik i zostawić go na 1-2 tygodnie. Po czym przecedzić wódkę i podawać napój na stół lub używać do tworzenia koktajli alkoholowych według własnych przepisów.