9 szybkich i sytnych placków na kolację

Zdaje się, na to, żeby przygotować placek należy zużyć dużo czasu: wałkować ciasto, przygotować nadzienie, ubrać, wypiec i ostudzić. Lecz jest dużo nieskomplikowanych przepisów, które nie zajmą dużo czasu w przygotowaniu.

Złożyliśmy dobór przepisów prostych i smacznych placków, no a państwu pozostanie tylko przygotować je.

Placek z mięsem

9 placków na kolację 1

Będą potrzebne:

Dla ciasta:

  • 2 jajka;
  • 1/2 łyżki soli;
  • 1 szklanka mąki;
  • 1 szklanka kefiru;
  • 1 łyżka sody.

Dla nadzienia:

  • 300 g farszu;
  • 2-3 cebuli (pokroić kostkami);
  • sól, pieprz – według smaku.

Przygotowanie

  1. Kefir mieszamy z sodą i zostawiamy minut na 5. Potem dodajemy inne ingredienty i dobrze mieszamy.
  2. Smarujemy formę olejem, posypujemy mąką i wylewamy połowę ciasta. Wykładamy przygotowane nadzienie (surowy farsz) i wylewamy na niego drugą połowę ciasta.
  3. Stawiamy do nagrzanego piecyka i pieczemy w ciągu 40 minut przy temperaturze 170 stopni. Nadzienie można zrobić jakiekolwiek.

Chaczapuri dla leniwych

9 placków na kolację 2

Będą potrzebne:

  • 100 g sera;
  • 100 g śmietany;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka mąki;
  • koper;
  • olej roślinny;
  • sól i pieprz – według smaku.

Przygotowanie

  1. Ser nacieramy na drobnej tarce, koper rozdrabniamy.
  2. Mieszamy ser, śmietanę, jajka, mąkę, koper. Solimy i pieprzymy, dobrze mieszamy.
  3. Wylewamy mieszankę do patelni z nagrzanym olejem roślinnym i obsmażamy z dwóch stron po 10 minut. Potem ostudzamy i kroimy na porcji.
  4. Żeby posprzątać zbędny olej z gotowego chaczapuri, zdejmujemy go z patelni i przemakamy papierowym ręcznikiem z obu stron.

Leniwy kurnik

9 placków na kolację 3

Będą potrzebne:

Dla nadzienia:

  • 6 średnich ziemniaków;
  • 1 cebula;
  • 1 szynka i połówka kurzej gomółki (można kurzy filet).
  • Dla ciasta:
  • 100 g śmietany;
  • 100 g majonez;
  • 200-250 g mąki;
  • 2-3 jajka;
  • 1/2 łyżki zgaszonej sody;
  • sól – na koniuszku noża.

Przygotowanie

  1. Ziemniak kroimy krążkami, kurze mięso – niewielkimi kawałeczkami, a cebulę –cienkimi półpierścieniami. Solimy, pieprzymy i mieszamy.
  2. Rondel, czy formę dla zapiekania smarujemy olejem roślinnym, wykładamy warstwę ziemniaka, trochę solimy, potem warstwa cebuli, warstwa mięsa, warstwa ziemniaka, znów solimy.
  3. Mieszamy wszystkie wskazane dla ciasta ingredienty i zalewamy nim nadzienie. Wypiekamy w piecyku przy temperaturze 180 stopni blisko 50 minut.

Placek z szynką i serem

9 placków na kolację 4

Będą potrzebne:

  • 4 jajka;
  • 300 g majonezu;
  • 2 łyżki spulchniacza;
  • mąka;
  • po 150 g szynki i sera dla nadzienia.

Przygotowanie

  1. Mieszamy jajka, spulchniacz, majonez i mąkę. Konsystencja ciasta musi odpowiadać gęstej śmietanie.
  2. Kroimy szynkę, ser nacieramy na tarce. Wylewamy połowę ciasta do formy dla pieczywa. Wykładamy z góry nadzienie i zalewamy ciastem, które pozostało.
  3. Również można posypać niewielką ilością sera. Potem rozgrzewamy piecyk do 180 stopni i zostawiamy tam placek na pół godziny.

Placek ze szczypiorem i jajkiem

9 placków na kolację 5

Będą potrzebne:

Dla ciasta:

  • 400 g kefiru (jogurtu, śmietany);
  • 160 g masła;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1/2 łyżki soli;
  • 2 jajka;
  • 280 g mąki;
  • 1,5 łyżki spulchniacza.

Dla nadzienia:

  • szczypior;
  • 2 jajka;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

  1. Drobno kroimy szczypior – jego musi być dużo, pełna patelnia. Z lekka nagrzewamy go z olejem, żeby on łagodniał. Solimy i pieprzymy według smaku, dodajemy pokrojone kostkami strome jajka.
  2. Przygotowujemy ciasto. Mieszamy roztopiony olej, cukier i sól, dodajemy kefir i zbite jajka. Mąkę mieszamy ze spulchniaczem, dodajemy do płynnej mieszanki i mieszamy do jednorodnego stanu.
  3. Formę smarujemy olejem, wylewamy trochę więcej połowy ciasta. Wykładamy z góry nadzienie, zalewamy ciastem, co pozostało. Wypiekamy przy temperaturze 200 stopni blisko 35 minut.

Otwarty mięsny placek

9 placków na kolację 6

Będą potrzebne:

  • 200 g ziemniaka;
  • 200 g mąki;
  • 1 jajko;
  • 50 g masła;
  • sól;
  • 500 g wieprzowiny (czy farszu);
  • 2 bułgarskie pieprze;
  • 1 pomidor;
  • 2 niewielkie cebule;
  • 100 ml tłustej śmietanki;
  • 100 ml mleka;
  • 2 niewielkie jajka (dla zalewania);
  • 2 łyżki pomidorowej pasty;
  • trochę tartego sera;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Ziemniak drobno kroimy i gotujemy w solimy wodzie do gotowości. Potem zlewamy wodę i tłumaczymy ziemniak. Dodajemy jajko, olej, porządnie mieszamy. Akuratnie dodajemy mąkę i mieszamy ciasto.
  2. Wykładamy ciasto do formy, czyniąc burty. Odprawiamy go do zamrażalnika, aż przygotowuje się nadzienie.
  3. Bułgarski pieprz kroimy niegrubo, z lekka obsmażamy. Cebulę rozdrabniamy, obsmażamy na oddzielnej patelni, dodajemy mięso, pokrojone drobnymi kostkami, obsmażamy go prawie do gotowości, solimy. Dodajemy pieprz i drobno pokrojony pomidor, wykładamy nadzienie na ciasto.
  4. Mieszamy śmietankę, mleko i pomidorową pastę. Dodajemy jajko, z lekka zbijamy. Solimy, pieprzymy. Polewamy nadzienie placka, wypiekamy 40 minut przy temperaturze 200 stopni. Za 10 minut do gotowości posypałyśmy tartym serem.

Rybny placek na szybką rękę

9 placków na kolację 7

Będą potrzebne:

Dla ciasta:

  • 1 szklanka kefiru;
  • 2 jajka;
  • 1,5-2 szklanka mąki;
  • 3 łyżki oleju roślinnego;
  • 1/2 łyżki soli.
  • Dla nadzienia:
  • 1 bańka konserwy makrela;
  • pęczek szczypioru.

Przygotowanie

  1. Mieszamy wszystkie ingredienty dla ciasta (po konsystencji ono musi wyjść jak śmietana).
  2. Połowę ciasta wlewamy do patelni, nad - makrelę z konserwy miesza się ze szczypiorem, potem zalewamy resztami ciasta.
  3. Wypiekamy w piecyku przy temperaturze 180 stopni w przybliżeniu 30-40 minut.

Kapuściany placek

9 placków na kolację 8

Będą potrzebne:

  • 500 g młodej kapusty;
  • 3 jajka;
  • 5 łyżek śmietany;
  • 3 łyżki majonezu;
  • 6 łyżek mąki;
  • 1 łyżka soli;
  • 2 łyżki spulchniacza;
  • 1/2 pęczki kopru;
  • sezam (dla posypania).

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, solimy i z lekka mniemy. Dodajemy drobno pokrojoną natkę. Jajka zbijamy do jednorodnej masy.
  2. Dodajemy inne ingredienty i miesimy ciasto. Formę oliwimy śmietankowym i wykładamy kapustę. Zalewamy ciastem i posypujemy z góry sezamem.
  3. Stawiamy placek do rozgrzanego do 180 stopni piecyka, wypiekamy 30 minut do utworzenia złocistej motyki.

Zalewowy placek dla dowolnego niesłodkiego nadzienia

9 placków na kolację 9

Będą potrzebne:

  • 2 szklanki mąki;
  • 2 szklanki śmietany;
  • 4 jajka;
  • 4-6 łyżek majonezu;
  • 4 łyżki spulchniacza;
  • sól, przyprawy.

Przygotowanie

  1. Wszystkie ingredienty mieszamy, połowę ciasta co wyszło wylewamy do formy. Z góry układamy dowolne upatrzone sobie niesłodkie nadzienie, potem wylewamy drugą połowę ciasta.
  2. Stawiamy placek do rozgrzanego do 180 stopni piecyka na 15-20 minut.
źródło:VsemZaStol
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty