9 ziół, które można uprawiać na parapecie

Kobiety doskonale wiedzą, że najlepiej do przygotowania pysznych potraw nadają się świeże zioła. Uprawa ziół w kuchni to znakomity pomysł, jeśli chcesz mieć zawsze pod ręką świeże zioła.

Niektóre zioła można uprawiać prosto na parapecie, bez wykorzystania specjalnych urządzeń i nawozów. Wystarczy zadbać o odpowiednie podlewanie, temperaturę i odpowiednią ilość światła. W niniejszym zestawieniu 9 najbardziej popularnych i niewymagających ziół na kuchenny parapet.

1. Natka pietruszki

Natka pietruszki

Można hodować z nasionek lub wsadzić korzeń pietruszki do doniczki. Pietruszka lubi słońce, dlatego najlepiej rośnie na parapecie. Świetnie nadaje się do dekoracji niesłodkich dań, ma słodkawy smak, który skutecznie urozmaica smak różnych potraw.

2. Szałwia

Szałwia

Najlepiej ją rozmnożyć, ukorzeniając końcówki pędów z rośliny, rosnącej w ogrodzie. Dobrze rośnie w suchym powietrzu, potrzebuje za to pełnego słońca. Świeże listki szałwii, które mają nieco gorzki smak i balsamiczny zapach są świetnym dodatkiem do różnych dań. W dodatku szałwia ma wiele właściwości prozdrowotnych.

3. Oregano

oregano

Lebiodka pospolita, zwana popularnie oregano wchodzi w skład różnych mieszanek przyprawowych, nadając daniom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Pasuje do większości sosów, pierwszych dań, warzyw i ryb. Można obciąć wierzchołki pędów ogrodowego oregano i ukorzenić je. Będzie ładnie rosło na oknie pełnym słońca, wychodzącym na południe.

4. Rozmaryn

Rozmaryn

Idealnym miejscem dla rozmarynu jest okno wychodzące na południe. Końcówki pędów rozmarynu należy ukorzenić w dobrze nawilżonej ziemi lub wodzie. Korzenny, delikatnie gorzki smak rozmarynu nadaje potrawom wyrafinowanego smaku. Oprócz tego przyprawa ma bardzo przyjemny sosnowy zapach, który odświeży powietrze w twojej kuchni.

5. Listek laurowy

Listek laurowy

Liść laurowy był doskonale znany już Starożytnym Rzymianom i Grekom. Być może w czasach starożytnych liść laurowy nie tylko zdobił głowy zwycięzców, ale również był wykorzystywany w kuchni jako przyprawa. Listki laurowe pasują do wielu potraw: do pierwszych i drugich dań, do gulaszy, do duszonego mięsa, ryb, do sosów i nawet kasz. Często również jest dodawany do domowych przetworów i marynat. Laurowy krzaczek nie potrzebuje dużo światła, ale potrzebuje odpowiedniego podlewania i dużo powietrza.

6. Tymianek

Tymianek

Lubi pełne słońce, ale poradzi sobie też na oknie wychodzącym na wschód albo na zachód. Można ukorzenić końcówki pędów. Tymianek ma ostry, gorzkawy, lekko korzenny wyrazisty smak, który pasuje do dań mięsnych, warzyw, serów.

7. Trybulka

Trybulka

Trybulka nie należy raczej do popularnych ziół i przypraw. Pasuje do dań mięsnych i rybnych. Ma ostry, anyżowo-estragonowy gorzkawy smak. Trybulka jest bogatym źródłem cennych witamin. Najczęściej rozmnaża się przez nasiona zebrane w końcu lata. Nasiona wysiewamy do pojemników, które później przenosimy do ciemnego pomieszczenia, w którym temperatura nie powinna przekraczać 23 stopni Celsjusza.

8. Bazylia

Bazylia

Bazylia, dzięki pikantnemu i wyrazistemu smakowi, jest chyba jednym z najpopularniejszych ziół i przypraw na świecie. Szczególnym uznaniem cieszy się wśród zwolenników zdrowego odżywiania, szefów kuchni i autorów książek kucharskich. Doniczka z bazylią powinna stać w słonecznym miejscu, na oknie wychodzącym na południe.

9. Estragon

Estragon

Estragon ukorzeniamy z końcówek pędów rośliny ogrodowej, której listki już obumarły. Potem wstawiamy doniczkę na kilka dni do ciemnego pomieszczenia. Później przenosimy na południowe okno, ponieważ estragon lubi bardzo dużo światła. Jeśli chcesz przez cały rok cieszyć się niezwykłym smakiem estragonu, musisz zadbać o odpowiednie nawożenie.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty