"Aksamitny" bananowy likier w domowych warunkach

bananowy likier w domowych warunkach

Czynić smaczne, mocne, owocowe napoje samodzielnie ciekawie nie tylko zza otrzymywanego wyniku, lecz sprawa robienia wygląda jak kreatywny proces. Można ujawniać swoje smakowe życzenia i pragnienia.

Opowiemy jak zrobić bananowy likier w domowych warunkach. Taki napój zrobiony własnoręcznie z miłością i fantazją, niewątpliwie zdolny przyjemnie zdziwić waszych gości i krewnych.

"Aksamitny" bananowy likier na wódce – domowy przepis

Nie będziemy wykorzystywały w przepisie mleka, zagęszczone z cukrem, ponieważ produkt jest gburowaty i mdły oraz podoba się daleko nie wszystkim. Mleka też nie będziemy wykorzystywały, ponieważ dla zapachu doprawimy likier niewielką ilością cytrynowego soku (cytryna i mleko tu jest niezgodna).

Składniki:

  • banany normalnej dojrzałości (koniecznie drobne deserowe) – 500 g;
  • wódka jakościowa z neutralnym smakiem – 0,5 l;
  • śmietanka tłusta mleczna naturalna – 200 ml;
  • żółtka jajek przepiórki – 8 szt. (niekonieczny składnik);
  • woda – 100 ml;
  • cukier – 150-200 ml;
  • sok cytryny – 1-2 st. łyżki.

Przygotowanie

W wodzie (można trochę podgrzewając) rozpuścimy cukier i wlejemy śmietankę. Cukier musi rozpuścić się w całości. Ostudzimy do pokojowej temperatury.

Banany połuszczymy, pokroimy w kostki i założymy do roboczej czary blendera, dodamy sok cytryny (jego dodajemy dla zapachu i żeby banany nie pociemniały). Blenderem udowodnimy do stanu piure.

Połączymy bananowe piure, śmietankowo-cukrową bananowy likier przepismieszankę i wódkę. Jeśli chcecie można dodać jajka przepiórki, tekstura likieru będzie miększa, co nazywa się aksamitną. Akuratnie i rzetelnie, lecz powoli mieszamy wszystko (widełkami czy zbijakiem). Można przepuścić mieszankę przez drobne sito. Rozlejemy przyszły likier do butelek i zamkniemy hermetycznie. W każdej z butelek musi pozostać trochę wolnego miejsca, żeby czasami z lekka kłócić zawartość (raz na 2-3 dni). Teraz trzeba zostawić likier koniecznie na 2 tygodnie.

Otrzymaliśmy miękki, przyjemny i wytworny napój z wyrażonym smakiem i aromatem banana.

Z czym pić bananowy likier?

Można wykorzystać domowy bananowy likier w przygotowaniu cocktaili, czy podawajcie go w malutkich czarkach do kawy (gorącej czy zimnej), można podać różne desery, są zwłaszcza dobre czekoladowe, również z tym napojem dobrze jednoczą się różne owoce, ponad wszystek tropikalne.

 
Powiązane artykuły:
Napój na skórkach mandarynkowych
W trakcie masowego jedzenia mandarynek zazwyczaj wszyscy pozbywają się od skórki, wyrzucając ją. Proponujemy tego nie czynić, a przygotować niezwykle jaskrawy i aromatyczny napój na mandarynkowych skórkach.
Mandarynkowy nawar na wódce
Aromatyczny, alkoholowy napój można przygotować samodzielnie z mandarynek i wódki. Nawar, przepisy którego są opisane, dalej wychodzi smaczny i jaskrawy. Również opowiemy, jak uzupełnić skład niektórymi aromatycznymi składnikami.
Mandarynkowy likier w domowych warunkach
Jaskrawy, smaczny mandarynkowy likier u was może wyjść, jeśli przygotujecie go według dokładnych rekomendacji. Opowiemy jak dobrać składniki, przygotować je i zwyczajnie opiszemy cały proces stworzenia tego napoju.
Mandarynkowy likier – jaskrawy napój, co daruje dobry humor
Przygotowanie mandarynkowego likieru – to porywający proces. Dla jego stworzenia nie będą potrzebne szczególne produkty czy sprzęt – tu wszystko jest maksymalnie proste. U was koniecznie wyjdzie jaskrawy i zwłaszcza smaczny napój.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty