"Aksamitny" bananowy likier w domowych warunkach

Czynić smaczne, mocne, owocowe napoje samodzielnie ciekawie nie tylko zza otrzymywanego wyniku, lecz sprawa robienia wygląda jak kreatywny proces. Można ujawniać swoje smakowe życzenia i pragnienia.
Opowiemy jak zrobić bananowy likier w domowych warunkach. Taki napój zrobiony własnoręcznie z miłością i fantazją, niewątpliwie zdolny przyjemnie zdziwić waszych gości i krewnych."Aksamitny" bananowy likier na wódce – domowy przepis
Nie będziemy wykorzystywały w przepisie mleka, zagęszczone z cukrem, ponieważ produkt jest gburowaty i mdły oraz podoba się daleko nie wszystkim. Mleka też nie będziemy wykorzystywały, ponieważ dla zapachu doprawimy likier niewielką ilością cytrynowego soku (cytryna i mleko tu jest niezgodna).
Składniki:
- banany normalnej dojrzałości (koniecznie drobne deserowe) – 500 g;
- wódka jakościowa z neutralnym smakiem – 0,5 l;
- śmietanka tłusta mleczna naturalna – 200 ml;
- żółtka jajek przepiórki – 8 szt. (niekonieczny składnik);
- woda – 100 ml;
- cukier – 150-200 ml;
- sok cytryny – 1-2 st. łyżki.
Przygotowanie
W wodzie (można trochę podgrzewając) rozpuścimy cukier i wlejemy śmietankę. Cukier musi rozpuścić się w całości. Ostudzimy do pokojowej temperatury.
Banany połuszczymy, pokroimy w kostki i założymy do roboczej czary blendera, dodamy sok cytryny (jego dodajemy dla zapachu i żeby banany nie pociemniały). Blenderem udowodnimy do stanu piure.
Połączymy bananowe piure, śmietankowo-cukrową mieszankę i wódkę. Jeśli chcecie można dodać jajka przepiórki, tekstura likieru będzie miększa, co nazywa się aksamitną. Akuratnie i rzetelnie, lecz powoli mieszamy wszystko (widełkami czy zbijakiem). Można przepuścić mieszankę przez drobne sito. Rozlejemy przyszły likier do butelek i zamkniemy hermetycznie. W każdej z butelek musi pozostać trochę wolnego miejsca, żeby czasami z lekka kłócić zawartość (raz na 2-3 dni). Teraz trzeba zostawić likier koniecznie na 2 tygodnie.
Otrzymaliśmy miękki, przyjemny i wytworny napój z wyrażonym smakiem i aromatem banana.
Z czym pić bananowy likier?Można wykorzystać domowy bananowy likier w przygotowaniu cocktaili, czy podawajcie go w malutkich czarkach do kawy (gorącej czy zimnej), można podać różne desery, są zwłaszcza dobre czekoladowe, również z tym napojem dobrze jednoczą się różne owoce, ponad wszystek tropikalne.