Ananasy z kabaczków – jak to jest możliwe?

ananasy z kabaczków

Na szczęście czasy totalnego deficytu przeszły i dziś można kupić cokolwiek i praktycznie w dowolnych ilościach w różnych końcach naszego dużego kraju. I jednak czasami należy szukać namiastki dla niektórych produktów: być może nie urządzają cena czy jakość tego co proponują handlowe sieci, czy jednak produkt jest niedostępny. Ananasy rosną daleko nie wszędzie, a toż bardzo dawno jest wynaleziony sposób jak przygotować "alternatywne" ananasy z kabaczków.

Jak to jest możliwe?

Kabaczek – w ogóle unikalny produkt. On jest wyjątkowo pożyteczny (zawiera dużą ilość błonnika, witaminy grupy B i D, żelazo, magnez i potas) i smaczny w smażonym, duszonym, zapiekłym i faszerowanym wyglądzie. Jednak kabaczek ma jeszcze jedną unikalną właściwość: jeśli cukrować jego miąższ, on nabywa różne odcienie smaku, dzięki czemu kabaczkowa konfitura jest bardzo popularna. Dodając różne składniki można otrzymać absolutnie unikalną potrawę – ananasy z kabaczków, przepis których doprowadzimy teraz.

Ananasy z kabaczków

Składniki:

  • kabaczki – 1 kg;
  • cytryny z cienką skórką – 2 szt.;
  • pomarańcze duże słodkie – 4 szt.;
  • cukier kryształ biały – 1 szklanka.

Przygotowanie

Najpierw cytrusowe rzetelnie przemywamy ciepłą wodą, można ze szczotką. Wycieramy je do sucha i ostrym nożem kroimy na cienkie cząstki (krążki), wydalając kostki i starając się, żeby sok nie wyciekał. Kabaczki myjemy i ścinamy skórkę. Kabaczki powinny być młode, żeby nasienie nie odczuwało się w gotowym produkcie. Kroimy oczyszczone kabaczki cienkimi kawałkami, czy krótką słomką. W głęboką emaliowaną pojemność zawieramy warstwami kabaczki, cytryny, cukier, pomarańcze i zostawiamy na kilka godzin, żeby pojawił się sok. Jeśli soku jest mało gotujemy syrop ze szklanki wody i połowy szklanki cukru, lecz zazwyczaj soku bywa i tak dosyć. Zaczynamy gotować nasze ananasy z kabaczków na minimalnym ogniu i kiedy mieszanka zakipi, przedłużamy mieszając przygotowywać produkt. Gotuje się mieszanka około pół godziny, potem powoli chłodnieje, a już po tym przekłada się do odpowiedniej pojemności.

Witaminowy napój

Jeśli kabaczków dojrzało dużo, a owoców niezbyt, można zawinąć aromatyczny i bardzo smaczny kompot z kabaczków ze smakiem ananasa. Ten posmak kabaczkowi nadaje kwasek cytrynowy, także zaopatrujemy się cytrynami.

Składniki:

  • cytryny z cienką skórką – 1 kg;
  • cukier kryształ biały – 1 kg;
  • oczyszczona filtrowana woda – 5 l;
  • goździk suszony – 8 kwiatostanów;
  • kabaczki – 2-3 kg.

Przygotowanie

Kabaczków będzie potrzeba w dwa razy więcej aniżeli cytryn, toż początkowa ilość produktu jest wskazana z szerokim rozrzutem. Kabaczki należy umyć, obsuszyć, kroić kawałkami i wydalić rdzeń z nasienia. U młodych kabaczków jest go mniej, odpowiednio będzie potrzebne blisko 2 kg, niezbyt u młodych rdzeń zajmuje w przybliżeniu połowę objętości, także można wziąć więcej kabaczków. Szczelne kawałki co pozostali kroimy ananasy z kabaczków przepisniewielkimi segmentami. Gotujemy syrop z wody z cukrem, kiedy on ugotuje się w ciągu 2 minut, wsypujemy kabaczki i goździk. Gotujemy kwadrans na powolnym ogniu, potem wyciskamy do kompotu sok z cytryn. Gotujemy w ciągu jednej minuty, żeby zachować maksimum korzyści w naszym napoju. Można nalewać do wysterylizowanych baniek i zamykać – wyjdzie kompot z kabaczków, na smak – jak ananas.

Przepiękny witaminowy napój można przygotować i trochę owak. Do początkowego produktu dodajemy pożyteczne jagody. Na przykład rokitnik, ałyczę, sok cytrusowych, czy właściwie ananasów. Także przygotować konserwowane kabaczki jak ananasy – sprawa jest niezbyt skomplikowana.

 
Powiązane artykuły:
Kabaczki jak ananasy na zimę
Z kabaczków stwarzają tyle robień zapasów, że na pewno skomplikowano czymś zdziwić. Jednak są jeszcze kilku wariantów przygotowania tego uniwersalnego warzywa, które zdolne urazić niezwykłym smakiem.
Bakłażany z adżyką na zimę bez sterylizacji
Istnieje mnóstwo wariantów konserwacji warzyw. Każdy jest oryginalny i niepowtarzalny. Ten artykuł jest poświęcony bakłażanom, gotowanym w sosie z adżyką. Ta dziwna zakąska podbije was swoim oryginalnym, trochę pikantnym smakiem.
Sote z kabaczków na zimę
Wśród dużej ilości różnej konserwacji u każdej gospodyni znajdzie się bardzo smaczne sote. Ta potrawa składa przepiękną kompanię dowolnemu mięsiwu. Opowiemy jak przygotować sote z kabaczków w podstawie.
Solanka z grzybami i z kapustą na zimę
W końcu sezonu konserwacji, u większości gospodyń półki pstrzyły rozmaitymi robieniami zapasów. Proponujemy kilka ciekawych idei, jak zamknąć solankę z kapusty. W jakości głównego dopełnienia weźmiemy grzyby.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty