Antyoksydanty w produktach - stawiamy na zdrowe wyżywienie

antyoksydanty w produktach

Być wiecznie młodym i zdrowym to marzenie wielu osób. Jednak wszystko w przyrodzie, po pewnym czasie przechodzi do stopniowego starzenia i rujnacji. Dopóki uczeni nie znajdą właściwego sposobu by zatrzymać proces starzenia. Lecz przyroda dawno zatroszczyła się o to, żebyśmy mieli środek, który zwalnia proces rujnacji organizmu. Chodzi o antyoksydanty – substancje posiadające działanie przeciw-kwasowe. Naturalne antyoksydanty mieszczą się w artykułach żywnościowych.

Wpływ antyoksydantów

Proces starzenia organizmu, uwarunkowany jest ważnym procesem chemicznym – utlenianiem. Odbywa się on pod wpływem cząstek niesparowanych elektronów – wolnych rodników tlenowych. W poszukiwaniu pary elektrony roztłukują strukturę atomu, usuwając jego część. Tak uruchamia się mechanizm rujnacji innych atomów. Z kolei elektrony, które pozostały bez pary, nadwerężają inne komórki zabierając sobie znaleziony elektron. W wyniku tego, narusza się pełnowartościowe funkcjonowanie organizmu, powstają choroby, zaczyna się starzenie.

Starzenie organizmu może zacząć się dość wcześnie i doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i skrócenia trwałości życia. Przeciwstawić się temu procesowi, można za pomocą antyutleniaczy. Ponieważ reakcje wolnorodnikowe stale zachodzą w naszym organizmie, on sam produkuje antyoksydanty do walki z wolnymi rodnikami. Przy braku własnych antyutleniaczy organizm potrzebuje wsparcia antyoksydantów, które zawierają artykuły żywnościowe.

Rodzaje antyoksydantów w produktach:

  • fermentowe (są obecne we wszystkich komórkach organów i tkanek);
  • niskocząsteczkowe (flawonoidy, antocyjany, pewne minerały i witaminy);
  • hormony (androgeny, estrogen, progesteron).

Produkty bogate w antyoksydanty

Za najsilniejsze antyoksydanty w produktach uważane są flawonoidy i antocyjany. Najwięcej tych substancji można otrzymać z warzyw i owoców, które mają słodko-kwaśny lub kwaśny smak i czarny, niebieski, czerwony lub pomarańczowy kolor. Niektóre owoce i warzywa o żółtym i zielonym zabarwieniu, również odznaczają się dużą zawartością flawonoidów i antocyjanów.

Wydzielimy top - 5 liderów z najwyższą zawartością antyoksydantów w różnych grupach produktów:

Jagody:

  • żurawina;
  • borówki;
  • maliny;
  • porzeczki, zwłaszcza czarne;
  • truskawki.

Owoce:

  • ciemne śliwki;
  • suszone śliwki;
  • niektóre rodzaje jabłek;
  • pomarańcze;
  • granat.

Warzywa:

  • kapusta;
  • fasola;
  • burak;
  • papryka;
  • bakłażan.

Orzechy:

  • pekan;
  • włoskie;
  • orzechy laskowe, owoce leszczyny;
  • fistaszki;
  • migdały.

Przyprawy:

  • suszona pietruszka;
  • kurkuma;
  • mielony cynamon;
  • goździk;
  • lebiodka.

Oprócz tego, antyoksydanty ujawnione są w mielonym kakao, kawie i herbacie. Wobec tego trzeba zauważyć, że w większej lub mniejszej mierze pożyteczne są wszystkie rodzaje herbat. Jednak pić herbatę trzeba prawie od razu po zaparzeniu. Za pięć minut pozostanie w niej minimum antyutleniaczy.

antyoksydanty

Ilość antyoksydantów w produktach

O zawartości antyoksydantów w produktach świadczą wyniki różnych badań. W nich mówi się, że nawet w jednym produkcie zawartość flawonoidów i antocyjanów, witamin i minerałów może wahać się w zależności od tego, gdzie i w jakich warunkach był wyhodowany produkt. Oprócz tego, każda roślina ma gatunki i odmiany, które również różnią się swoim składem chemicznym i korzystnymi właściwościami. Jednak można z pewnością powiedzieć, że produkty zawierające antyoksydanty różnią się wyrazistością i nasyceniem koloru.

Żeby organizm otrzymywał dostateczną ilość antyoksydantów, pożytecznie nasycić swoją porcję rozmaitymi produktami naturalnymi. Orzechy, przyprawy, jagody, warzywa i owoce pomogą wam przedłużyć młodość i zachować zdrowie.

 
Powiązane artykuły:
Witaminy w owocach i warzywach - źródło zdrowia, witalności i młodości
W tym artykule mowa będzie o owocach i warzywach, które zawierają największą ilość minerałów i mikroelementów, bez których jak wiadomo, niemożliwe jest normalne życie organizmu człowieka.
Witamina PP w produktach spożywczych - witamina B3 1612
Witamina РР, co mieści się w mięsie, ptaku, roślinnym białku, jest niezastąpiona dla zdrowia człowieka. Wzorowe dobowe zapotrzebowanie w tej witaminie składa 15-20 mg, a jego brak negatywnie odznacza się na stanie włosów, skóry i układu pokarmowego.
Czym jest pożyteczna cytryna - właściwości lecznicze i wartości odżywcze
Wszyscy bardzo dobrze jesteśmy zorientowani w pożytecznych właściwościach cytryny dla profilaktyki przeziębienia. W tym artykule opowiemy o korzyściach tego owocu przy odchudzaniu i o pożytecznych substancjach, którymi ona słynie.
Gdzie występuje witamina А - zatosowanie i znaczenie
Witamina А jest ważna dla prawidłowej pracy wszystkich systemów i organów naszego organizmu. Ten artykuł opowie, do czego doprowadza brak tej witaminy i jakimi sposobami można wypełnić jej brak.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty