Arbuzowa konfitura z miąższu – przepis

arbuzowa  konfitura z  miąższu

Mało kto wie o konfiturze z motyk arbuza, żałośnie przecież wyrzucać produkt, zwłaszcza jeśli za niego są spłacone pieniądze. A oto konfiturę z arbuzowego miąższu gotują rzadko. Po pierwsze chcemy otrzymać maksimum korzyści od użytku soczystego miąższu tej jagody, a po drugie z wodnistego arbuza ugotować konfiturę jest nieprosto.

To nie jest skomplikowane – ugotować coś na kształt gęstego syropu przyjemnego delikatnie-czerwonego odcienia, w którym będą pływały słodkie, tające w ustach aromatyczne kawałeczki. Przygotowuje się taka arbuzowa konfitura z miąższu w multicookierze.

Arbuzowa konfitura z miąższu

Składniki:

  • dojrzały średniego rozmiaru arbuz – blisko 5-6 kg;
  • cukier biały rafinowany – 3-3,5 kg;
  • wanilina – 20 g.

Przygotowanie

Akuratnie obrabiamy arbuz – ścinamy motyki tak, by nie zostawało białej części, wybieramy kostki, kroimy miąższ na kawałki. One nie powinni być malutkie, przecież arbuz szybko gotuje się. Zakładamy kawałeczki i sok, który wydzieli się przy gwincie, do czary multicookierza, nasypujemy cukier i zostawiamy na kilka godzin, żeby cukier namókł i jak należy przesiąknął sokiem. Dalej w reżimie "Gaszenie" ustalamy czas na 40 minut i czasami mieszając przygotowujemy naszą arbuzową konfiturę z miąższu. Przepis jak widzicie jest dosyć prosty. W końcu dodajemy wanilinę, rozkładamy do wysterylizowanego naczynia i wtaczamy.

Jeśli nie ma multicookierza

Jeśli jeszcze nie macie takiego pożytecznego kuchennego dostosowania, gotujecie konfiturę w misce, czy grubościennym rondlu.

Składniki:

  • niewielkie (po 2 kg w przybliżeniu) arbuzy z cienką skórką – 3 szt.;
  • cukier – 4 kg;
  • dokładka pektynowa – 4 pakiety.

Przygotowanie

Żeby ugotować gęstą konfiturę z arbuzowego miąższu na zimę, do przepisów dodają zgęstniaczy, na przykład żelatynę, agar-agar czy pektynę. Wychodzi więcej podobnie do zwykłej nam konfitury z mniejszą ilością syropu. Obrabiamy nasze arbuzy na niewielkie kawałeczki, wyjmujemy kostki i ścinamy skórkę. Zasypujemy cukrem i czekamy kilka godzin. Stawiamy konfiturę na ogień, a kiedy ono zakipi dodajemy pektynę. Gotują się takie smakołyki całkiem niedługo – 5 minut i wtaczamy.

Wszystko do sprawy

No, a jeśli macie nie tak dużo arbuzów, a ucieszyć się w zimie smaczniutkim chcecie, gotujemy drugą arbuzową konfiturę, wykorzystujemy przepis z motyk i miąższu.

Składniki:

  • arbuz – 5-6 kg;
  • żelatyna – 3-4 płyta;
  • cukier – 3 kg.

Przygotowanie

Arbuz kroimy na kawałki, wydalamy kostki, oddzielnie kroimy czerwony soczysty miąższ, oddzielnie – białą część motyk. Zieloną skórkę ścinamy, ona nie jest potrzebna. Białe kawałeczki zasypujemy cukrem i na małym ogniu gotujemy blisko kwadransa, ostudzamy, powtarzamy proces, dodawszy czerwoną część arbuza. Wyłączamy konfiturę, dodajemy żelatynę i mieszając rozcieńczamy go. Smaczna konfitura jest gotowa.

 
Powiązane artykuły:
Omułki – przepis przygotowania
Spróbujcie zdziwić gości prawdziwym delikatesem i przygotujcie omułki jakimś ciekawym sposobem. Kilka idei stworzenia dziwnego poczęstunku są opisane dalej. Podpowiemy jak zapiec, ugotować, czy oryginalnie posmażyć.
Pasta pistacjowa – nowe ciekawe przepisy
Wśród innych orzechowych past, pistacje wątpliwe czy różnią się największą popularnością. Jednak ona to nierzadki gość w przepisach wschodnich słodyczy i sosów. Jej zadziwiająco nasycony orzechowy smak złoży przepiękną kompanię toastu z filiżanką kawy.
Suszone pomidory w domowych warunkach
Takie niezwykłe robienie zapasów koniecznie przyda się w stworzeniu rozmaitych potraw, smak których można będzie z lekkością przekształcić. Spróbujcie zrobić suszone pomidiory po opisanych przepisach i przekonacie się, na ile to jest łatwo.
Serowe lody – bardzo oryginalny przepis
Uraźcie siebie absolutnie niezwykłym poczęstunkiem, przygotowawszy dziwne lody z sera. Te smakołyki mają przyjemny słonawy smak i świetnie delikatną śmietankową teksturę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty