Arbuzowa konfitura z miąższu – przepis

Mało kto wie o konfiturze z motyk arbuza, żałośnie przecież wyrzucać produkt, zwłaszcza jeśli za niego są spłacone pieniądze. A oto konfiturę z arbuzowego miąższu gotują rzadko. Po pierwsze chcemy otrzymać maksimum korzyści od użytku soczystego miąższu tej jagody, a po drugie z wodnistego arbuza ugotować konfiturę jest nieprosto.
To nie jest skomplikowane – ugotować coś na kształt gęstego syropu przyjemnego delikatnie-czerwonego odcienia, w którym będą pływały słodkie, tające w ustach aromatyczne kawałeczki. Przygotowuje się taka arbuzowa konfitura z miąższu w multicookierze.
Arbuzowa konfitura z miąższu
Składniki:
- dojrzały średniego rozmiaru arbuz – blisko 5-6 kg;
- cukier biały rafinowany – 3-3,5 kg;
- wanilina – 20 g.
Przygotowanie
Akuratnie obrabiamy arbuz – ścinamy motyki tak, by nie zostawało białej części, wybieramy kostki, kroimy miąższ na kawałki. One nie powinni być malutkie, przecież arbuz szybko gotuje się. Zakładamy kawałeczki i sok, który wydzieli się przy gwincie, do czary multicookierza, nasypujemy cukier i zostawiamy na kilka godzin, żeby cukier namókł i jak należy przesiąknął sokiem. Dalej w reżimie "Gaszenie" ustalamy czas na 40 minut i czasami mieszając przygotowujemy naszą arbuzową konfiturę z miąższu. Przepis jak widzicie jest dosyć prosty. W końcu dodajemy wanilinę, rozkładamy do wysterylizowanego naczynia i wtaczamy.
Jeśli nie ma multicookierzaJeśli jeszcze nie macie takiego pożytecznego kuchennego dostosowania, gotujecie konfiturę w misce, czy grubościennym rondlu.
Składniki:
- niewielkie (po 2 kg w przybliżeniu) arbuzy z cienką skórką – 3 szt.;
- cukier – 4 kg;
- dokładka pektynowa – 4 pakiety.
Przygotowanie
Żeby ugotować gęstą konfiturę z arbuzowego miąższu na zimę, do przepisów dodają zgęstniaczy, na przykład żelatynę, agar-agar czy pektynę. Wychodzi więcej podobnie do zwykłej nam konfitury z mniejszą ilością syropu. Obrabiamy nasze arbuzy na niewielkie kawałeczki, wyjmujemy kostki i ścinamy skórkę. Zasypujemy cukrem i czekamy kilka godzin. Stawiamy konfiturę na ogień, a kiedy ono zakipi dodajemy pektynę. Gotują się takie smakołyki całkiem niedługo – 5 minut i wtaczamy.
Wszystko do sprawyNo, a jeśli macie nie tak dużo arbuzów, a ucieszyć się w zimie smaczniutkim chcecie, gotujemy drugą arbuzową konfiturę, wykorzystujemy przepis z motyk i miąższu.
Składniki:
- arbuz – 5-6 kg;
- żelatyna – 3-4 płyta;
- cukier – 3 kg.
Przygotowanie
Arbuz kroimy na kawałki, wydalamy kostki, oddzielnie kroimy czerwony soczysty miąższ, oddzielnie – białą część motyk. Zieloną skórkę ścinamy, ona nie jest potrzebna. Białe kawałeczki zasypujemy cukrem i na małym ogniu gotujemy blisko kwadransa, ostudzamy, powtarzamy proces, dodawszy czerwoną część arbuza. Wyłączamy konfiturę, dodajemy żelatynę i mieszając rozcieńczamy go. Smaczna konfitura jest gotowa.