Arbuzowa lemoniada – świeży smak lata w szklance

Doskonały wariant pożytecznego napoju dla tamowania pragnienia – arbuzowa lemoniada. W nim idealnie jednoczą się słodycz arbuza i cytrynowy kwasek. Jeśli arbuz trafił się rzeczywiście dojrzały i smaczny, cukier w ogóle nie będzie potrzebny, także lemoniadę z arbuza mogą sobie pozwolić nawet ci, kto nie używa cukru i liczy kalorie.
Lemoniada z arbuza
Ten napój przygotowuje się w kilka minut, prawda, być może zdarzy się trochę poczekać, żeby go oziębić.
Składniki:
- arbuz – 2 kg;
- cytryna – 2 szt.;
- miód akacjowy – 2 st. łyżki;
- mineralna woda – 0,6-0,8 l.
Przygotowanie
Najbardziej pracochłonny proces – przygotowanie arbuza. Dobrze wyszorujemy go, wysuszymy serwetką i pokroimy cząstkami. Miąższ wyjmiemy i pokroiwszy kostkami ulokujemy do blendera. Zbijamy dopóki arbuz nie przekształci się na jednorodną masę. Przecedzamy ją przez sito, czy złożoną do 2 warstw merlę, sok znów umieszczamy do blendera, dodajemy miód, mineralną wodę. Jeśli mineralnej wody nie ma można wykorzystać zwyczajną filtrowaną, czy oziębioną gotowaną wodę. Cytryny przemywamy ciepłą wodą, obsuszamy i wyciskamy sok. Wszystko razem zbijamy i chłodzimy. Nalewamy do kielichów, ulokowawszy do nich po parze kostek lodu.
Arbuzowa lemoniada z miętą
O wiele smaczniej wychodzi domowa arbuzowa lemoniada, jeśli dodać do niej miętowe nutki. Oprócz mięty można wykorzystać tarchun, czy melisę – też będzie bardzo smacznie.
Składniki:
- mineralna woda bez gazu – 0,7 l;
- arbuzowy miąższ bez kostek – 2 kg;
- cytryna – 1 szt.;
- lima – 1 szt.;
- miód majowy – 2 st. łyżki;
- mięta – 3 gałązki
Przygotowanie
Wyszorowawszy arbuza, obrabiamy go tak, by wyszły kawałeczki miąższu bez kostek. Cytrynę i limę rzetelnie myjemy ciepłą wodą. Wyciskamy sok. Z cytryny występuje ¼ łyżki skórki cytrynowej. W blender umieszczamy arbuzowy miąższ, sok cytryny i limy, wodę, miód, skórkę cytrynową i miętę. Zbijamy w ciągu paru minut, zostawiamy należeć się blisko półtora-dwóch godzin, potem przecedzamy przez sitko.
Arbuzowa lemoniada z pomarańczami
Jeśli dodać cytrusowych, wyjdzie jeszcze bardziej smaczna arbuzowa lemoniada, przepis której też jest bardzo niezłożony.
Składniki:
- arbuz – 4 kg;
- cytryna – 2 szt.;
- pomarańcza – 4 szt.;
- miód kwiatowy – 4-5 st. łyżek;
- woda gazowana – 1,2 l;
- mięta – 3-4 gałązki

Przygotowanie
Wszystko myjemy i obsuszamy, z pomarańczy i cytryn wyciskamy sok. W blender umieszczamy miąższ arbuza, miód, miętę, sok i trochę pomarańczowej skórki cytrynowej. Zbijamy i nalegamy blisko 3 godzin. Przecedzamy lemoniadę, mieszamy z wodą gazowaną. Jak widzicie zrobić lemoniadę z arbuza dosyć prosto.