Arbuzowa lemoniada – świeży smak lata w szklance

arbuzowa lemoniada

Doskonały wariant pożytecznego napoju dla tamowania pragnienia – arbuzowa lemoniada. W nim idealnie jednoczą się słodycz arbuza i cytrynowy kwasek. Jeśli arbuz trafił się rzeczywiście dojrzały i smaczny, cukier w ogóle nie będzie potrzebny, także lemoniadę z arbuza mogą sobie pozwolić nawet ci, kto nie używa cukru i liczy kalorie.

Lemoniada z arbuza

Ten napój przygotowuje się w kilka minut, prawda, być może zdarzy się trochę poczekać, żeby go oziębić.

Składniki:

  • arbuz – 2 kg;
  • cytryna – 2 szt.;
  • miód akacjowy – 2 st. łyżki;
  • mineralna woda – 0,6-0,8 l.

Przygotowanie

Najbardziej pracochłonny proces – przygotowanie arbuza. Dobrze wyszorujemy go, wysuszymy serwetką i pokroimy cząstkami. Miąższ wyjmiemy i pokroiwszy kostkami ulokujemy do blendera. Zbijamy dopóki arbuz nie przekształci się na jednorodną masę. Przecedzamy ją przez sito, czy złożoną do 2 warstw merlę, sok znów umieszczamy do blendera, dodajemy miód, mineralną wodę. Jeśli mineralnej wody nie ma można wykorzystać zwyczajną filtrowaną, czy oziębioną gotowaną wodę. Cytryny przemywamy ciepłą wodą, obsuszamy i wyciskamy sok. Wszystko razem zbijamy i chłodzimy. Nalewamy do kielichów, ulokowawszy do nich po parze kostek lodu.

Arbuzowa lemoniada z miętą

O wiele smaczniej wychodzi domowa arbuzowa lemoniada, jeśli dodać do niej miętowe nutki. Oprócz mięty można wykorzystać tarchun, czy melisę – też będzie bardzo smacznie.

Składniki:

  • mineralna woda bez gazu – 0,7 l;
  • arbuzowy miąższ bez kostek – 2 kg;
  • cytryna – 1 szt.;
  • lima – 1 szt.;
  • miód majowy – 2 st. łyżki;
  • mięta – 3 gałązki

Przygotowanie

Wyszorowawszy arbuza, obrabiamy go tak, by wyszły kawałeczki miąższu bez kostek. Cytrynę i limę rzetelnie myjemy ciepłą wodą. Wyciskamy sok. Z cytryny występuje ¼ łyżki skórki cytrynowej. W blender umieszczamy arbuzowy miąższ, sok cytryny i limy, wodę, miód, skórkę cytrynową i miętę. Zbijamy w ciągu paru minut, zostawiamy należeć się blisko półtora-dwóch godzin, potem przecedzamy przez sitko.

Arbuzowa lemoniada z pomarańczami

Jeśli dodać cytrusowych, wyjdzie jeszcze bardziej smaczna arbuzowa lemoniada, przepis której też jest bardzo niezłożony.

Składniki:

  • arbuz – 4 kg;
  • cytryna – 2 szt.;
  • lemoniada z arbuza
  • pomarańcza – 4 szt.;
  • miód kwiatowy – 4-5 st. łyżek;
  • woda gazowana – 1,2 l;
  • mięta – 3-4 gałązki

Przygotowanie

Wszystko myjemy i obsuszamy, z pomarańczy i cytryn wyciskamy sok. W blender umieszczamy miąższ arbuza, miód, miętę, sok i trochę pomarańczowej skórki cytrynowej. Zbijamy i nalegamy blisko 3 godzin. Przecedzamy lemoniadę, mieszamy z wodą gazowaną. Jak widzicie zrobić lemoniadę z arbuza dosyć prosto.

 
Powiązane artykuły:
Jak zrobić mleczny cocktail?
Rozkoszować się bardzo smacznymi napojami można, przygotowawszy mleczny cocktail według zaproponowanych oryginalnych przepisów. Opowiemy jak poprawnie zrobić milk-shake z lodami, a także urozmaicamy skład owocami.
Mleczny cocktail – najlepsze przepisy na notatkę
Poza wątpliwością wszystkie dzieci lubią mleczne cocktaile i wiele dorosłych nie przeciw posmakować słodkim napojem. Dalej zaproponujemy kilka wariantów dopełnienia i dokładnie opiszemy proces stworzenia tego napoju.
Bezalkoholowe cocktaile w domowych warunkach – przepisy
Przygotowanie mieszanych napojów – to bardzo porywający proces, do którego można przyciągnąć dzieci. Przecież w tym artykule są zaproponowane przepisy bardzo smacznych cocktaili na bezalkoholowej podstawie.
Bananowy cocktail z mlekiem w blenderze
Bananowy cocktail – to bardzo prosty i dostępny sposób przygotowania podobnych smakołyków. Przygotowują go z najzwyczajniejszych produktów, w wyniku otrzymując świetny mieszany napój, który poza wątpliwością lubią wszystkie dzieci.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty