Aromatna i smaczna konfitura w wypiekaczu do chleba

konfitura w wypiekaczu do chleba

Jesienne wieczory niemożliwie przedstawić bez filiżanki aromatycznej herbaty ze smaczną konfiturą własnego przygotowania. Ulubiony słodycz można przygotować po staremu, za pomocą wygotowania na płycie i konserwacji, albo poszedłszy na powodzie dewajsów współczesnych i skorzystać się wypiekaczem do chleba.

Przepis konfitury z czereśni w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • świeża czereśnia – 1 kg;
  • cukier – 500 g;
  • cytrynowy sok – 2 st. łyżki.

Przygotowanie

Jagody myjemy, oczyszczamy od szypułek i kostek.

W czarę wypiekacza do chleba ustalamy łopatkę dla mieszania, umieszczamy tam jagody, cukier i cytrynowy sok (czy 3-4 g kwasku cytrynowego). Mieszamy zawartość wypiekacza do chleba, nakrywamy przyszłą konfiturę przykrywką i wybieramy reżim "Dżem", czy "Konfitura" – zależnie od marki wypiekacza do chleba.

O zakończeniu przygotowania da znać dźwiękowy sygnał, po którym konfitura z czereśni można będzie wtaczać do wysterylizowanych baniek. Według analogicznego przepisu można przygotować wiśniową konfiturę w wypiekaczu do chleba, albo nawet miks z czereśni i wiśni we współzależności 1: 1.

Jabłkowa konfitura w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • jabłka – 500 g;
  • cukier – 500 g;
  • cynamon – 1 ½ łyżki.

Przygotowanie

Przed tym jak gotować jabłkową konfiturę w wypiekaczu do chleba, same jabłka trzeba połuszczyć i pokroić kostkami, ze stroną blisko 2 cm. Dalej dotrzymujemy się już zużytego schematu: umieszczamy do czary wypiekacza do chleba łopatkę, zasypujemy wszystkie składniki i stawiamy reżim "Konfitura". Amatorzy dżemów mogą zawczasu ugotować składniki na płycie w ciągu 20 minut, a potem rozdrobnić za pomocą blendera i wysłać do wypiekacza do chleba na reżim "Konfiturę".

W jakości dopełnienia do jabłkowej konfitury, w trakcie przygotowania można dodać rodzynki, suszoną morelę, orzechy, czy dowolne świeże jagody, na przykład żurawinę, czy malinę.

Konfitura z pomarańczy w wypiekaczu do chleba

Zwolennicy niezwykłych smakołyków mogą spróbować przepis konfitury z pomarańczy: słodkie i nieprawdopodobnie aromatyczne, ona z lekka przypomina cierpki miód i pięknie podchodzi dla tych, kto nie lubi za bardzo słodkich deserów.

Składniki:

  • pomarańcze (duże) – 4 szt.;
  • cukier – 500 g;
  • cytryna – 1 szt.

Przygotowanie

konfitura z pomarańczy w wypiekaczu do chleba

Pomarańcze oczyszczamy, skórkę cytrynową dwóch z nich drobno kroimy, czy trzemy na tarce (tylko skórkę cytrynową, żadnego białego miąższu!). Dalej płody trzeba kroić dużymi kostkami i ulokować do czary wypiekacza do chleba razem ze skórką cytrynową, cukrem i sokiem cytryny. Wystawiamy reżim "Dżem" i zapominamy o konfiturze do dźwiękowego sygnału.

Niezbędne będzie i dopełnienie pod postacią garści ciemnych rodzynków, czy ½ łyżki do herbaty tartego imbiru.

Podawać pomarańczową konfiturę można oddzielnie, czy w jakości dokładki do pieczywa.

 
Powiązane artykuły:
Słodki truskawkowy dżem w wypiekaczu do chleba
Na zdziwienie w wypiekaczu do chleba można przygotowywać nie tylko chleb i ciasto, ale i rozmaite dżemy z jagód i owoców. W tym artykule uczymy się przygotowywać truskawkowy dżem za pomocą tego kuchennego pomocnika.
Keks w wypiekaczu do chleba – prosty przepis
Poprawnie wyrobić ciasto i wypiec keks - zadanie nie z prostych, nawet dla kuchmistrzy z doświadczeniem. W celu ulżyć życie, proponujemy wypiec keks za pomocą wypiekacza, który prosto i stosunkowo szybko zrobi pracę za was.
Musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba
Musztardowy chleb zawsze znajdzie swoje miejsce na stole, wśród innych potraw. Aromatny i złocisty, ten chleb to doskonała zamiana zwykłym batonom, a jego smak doda pikanterii dowolnej zakąsce.
Żytni chleb w wypiekaczu do chleba
Żytni chleb – jeden z niewielu pożytecznych przedstawicieli piekarniczych wyrobów, który ma szczelny i bardzo aromatyczny miąższ i z lekka kwaskowaty posmak. Na żytnim chlebie można przygotować domowy kwas, czy używać go samodzielnie.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty