Aromatna i soczysta ryba pod marynatą w multicookierzu

ryba pod marynatą w multicookierzu

Ryba – to źródło pożytecznych dla każdego człowieka substancji. I żeby zachować cenne jakości ważne ją poprawnie przygotować. Na przykład to może być ryba pod aromatyczną marynatą w multicookierzu. A przepisy opisane niżej pomogą sprawić się z tym zadaniem bez szczególnego kłopotu.

Ryba pod marynatą – klasyczny przepis w multicookierzu

Ryba przygotowana według tego prostego przepisu wyjdzie soczysta i aromatyczna.

Składniki:

  • ryba średniego rozmiaru 3 szt.;
  • pomidor – 3 szt.;
  • cebula – 2 szt.;
  • marchew – 3 szt., jeśli duża – 2 szt.;
  • pieprz bułgarski – 1 szt.;
  • ocet 9 – 1 łyżka;
  • pieprz goździkowy;
  • czarny pieprz groszkiem;
  • goździk – 2 pąki;
  • korzeń selera – 150 g;
  • sól;
  • cukier;
  • mąka i olej roślinny rafinowany – dla obsmażenia.

Przygotowanie

Rybę czyścimy, ścinamy płetwy, ogon i kroimy na kawałeczki średniego rozmiaru, z lekka solimy i panierujemy w mące. Włączamy multicookierz w reżimie "Gotowanie", lejemy olej roślinny tak, by w całości pokrywało dno. Aż olej zagrzeje się, kroimy cebulę półpierścieniami, seler – słomką, a marchew nacieramy na tarce, czy też kroimy słomką. Jak tylko olej nagrzał się obsmażamy rybę do apetycznej motyki, w przybliżeniu w ciągu 7 minut.

Czynimy piure z pomidorów, zalewamy je gorącą wodą na 1 minutę, zawczasu zrobiwszy nadcięcia. Zdejmujemy skórki i umieszczamy do blendera. Zwyczajnie można wziąć gotowy pomidorowy sok, czy pomidorową pastę, lecz ze świeżymi warzywami wyjdzie o wiele smaczniej.

Kiedy ryba obsmażyła się wyjmujemy ją i smażymy cebulę z marchwią w przybliżeniu w ciągu 7 minut, dodajemy pomidorowe piure i przyprawy. Dajemy zakipieć i cukrujemy, ocet, sól co pozostała i mieszamy. Włączamy reżim "Gaszenie" i do otrzymanej marynaty pogrążamy wszystko, przedtem obsmażoną rybę. Gasimy w ciągu 20 minut.

Ryba w śmietanowo-koperkowej marynacie w multicookierzu

Składniki:

  • niewielki szczupak – 2 szt.;
  • śmietana – 3 st. łyżki;
  • koper posiekany – 1,5 st. łyżki;
  • pieprz mielony;
  • sok cytryny – 1 st. łyżka;
  • sól morska.

Przygotowanie

Rybę należy oczyścić, wypatroszyć i pozbyć od płetw i głowy i dobrze przemyć. Dalej kroimy ją na kawałeczki. Mieszamy śmietanę, pieprz, sól i w tej marynacie zostawiamy rybę na 20 minut. Dodajemy koper i cytrynowy sok, dobrze mieszamy i dajemy postać 20 minut. Potem do rękawa dla zapiekania składamy naszą rybkę i zawiązujemy z dwóch stron, można po prostu na węzeł.

Włączamy w multicookierzu reżim "Gotowanie na parze", ubieramy koszyk-parowar, kładziemy tam rybę, zamykamy przykrywką i czekamy 30 minut. Po sygnale przygotowywanie świetnej, a główne pożytecznej ryby pod marynatą w multicookierzu jest gotowe!

Jak przygotować rybę pod marynatą w multicookierzu po chińsku?

Przepis ryby, co gasi się pod marynatą, ma mnóstwo wariacji, lecz one nie różnią się jeden od jednego. Przecież czasami chce się urozmaicać swój jadłospis.

Składniki:

  • filet dowolnej białej ryby – 0,5 kg;
  • olej roślinny;
  • sól;
  • cukier – 1 st. łyżka;
  • krochmal – 1,5 łyżki;
  • wino białe – 3 łyżki;
  • sojowy sos – 3 st. łyżki;
  • łuk zielony;
  • pieprz bułgarski – 1 szt.;
  • pieprz ostry czerwony chilli – 2 szt.;
  • czosnek – 4 średnie ząbki.
  • ryba pod marynatą klasyczny przepis w multicookierzu

Przygotowanie

Kroimy filet na równe malutkie kawałeczki, mieszamy wino, krochmal i sól, dodajemy do ryby i marynujemy w ciągu 20 minut.Do multicookierza nalewamy dużą ilość oleju roślinnego, wstawiamy reżim "Pieczywo" i intensywnie obsmażamy rybę 5-7 minut, wyjmujemy.

W olej kładziemy drobno pokrojony pieprz chilli, z lekka obsmażamy. Kroimy bułgarski pieprz półpierścieniami, czosnek płytami i cebulę, mieszamy. Dodajemy sojowy sos i cukier, zamykamy, gasimy 2 chwilki, potem dodajemy rybę i gotujemy jeszcze 3 chwilki. Potrawa jest gotowa!

 
Powiązane artykuły:
Kurzy bulion w multikukierzu
Dzięki niektórym opcjom multicookiera, potrawy w nim wychodzą bardzo smacznymi! Na przykład kurzy bulion można przygotować absolutnie bez trosk i otrzymać niezrównaną, przejrzystą i koniecznie aromatyczną potrawę.
Postny lecz smaczny i aromatyczny chleb w multicookierzu
Nie sekret, że pieczywo w multicookierzu zawsze wychodzi udanym. Nawet chleb można wypiec z jego pomocą. Dalej opiszemy trzy bardzo ciekawe warianty podobnego pieczywa, po przepisach, adaptowanych specjalnie dla dotrzymania postnego jadłospisu.
Postny sypki pilaw w multicookierze
W postne tygodnie trudno urozmaicać rację nowymi daniami, lecz całkiem realnie. Dalej opiszemy niezrównany przepis doskonałego pilawu bez dodania mięsnych komponentów. Potrawa wychodzi smaczną.
Jak przygotować soczystą indyczkę w multicookierze?
Proponujemy po nowemu spojrzeć na zwyczajne przepisy przygotowania ptaka. Opowiemy jak przygotować indyczkę, wykorzystując multicookierz. Potrawy opisane dalej wychodzą absolutnie niepodobnymi do zwykłych dań.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty