Aromatna i soczysta ryba pod marynatą w multicookierzu

Ryba – to źródło pożytecznych dla każdego człowieka substancji. I żeby zachować cenne jakości ważne ją poprawnie przygotować. Na przykład to może być ryba pod aromatyczną marynatą w multicookierzu. A przepisy opisane niżej pomogą sprawić się z tym zadaniem bez szczególnego kłopotu.
Ryba pod marynatą – klasyczny przepis w multicookierzu
Ryba przygotowana według tego prostego przepisu wyjdzie soczysta i aromatyczna.
Składniki:
- ryba średniego rozmiaru 3 szt.;
- pomidor – 3 szt.;
- cebula – 2 szt.;
- marchew – 3 szt., jeśli duża – 2 szt.;
- pieprz bułgarski – 1 szt.;
- ocet 9 – 1 łyżka;
- pieprz goździkowy;
- czarny pieprz groszkiem;
- goździk – 2 pąki;
- korzeń selera – 150 g;
- sól;
- cukier;
- mąka i olej roślinny rafinowany – dla obsmażenia.
Przygotowanie
Rybę czyścimy, ścinamy płetwy, ogon i kroimy na kawałeczki średniego rozmiaru, z lekka solimy i panierujemy w mące. Włączamy multicookierz w reżimie "Gotowanie", lejemy olej roślinny tak, by w całości pokrywało dno. Aż olej zagrzeje się, kroimy cebulę półpierścieniami, seler – słomką, a marchew nacieramy na tarce, czy też kroimy słomką. Jak tylko olej nagrzał się obsmażamy rybę do apetycznej motyki, w przybliżeniu w ciągu 7 minut.
Czynimy piure z pomidorów, zalewamy je gorącą wodą na 1 minutę, zawczasu zrobiwszy nadcięcia. Zdejmujemy skórki i umieszczamy do blendera. Zwyczajnie można wziąć gotowy pomidorowy sok, czy pomidorową pastę, lecz ze świeżymi warzywami wyjdzie o wiele smaczniej.
Kiedy ryba obsmażyła się wyjmujemy ją i smażymy cebulę z marchwią w przybliżeniu w ciągu 7 minut, dodajemy pomidorowe piure i przyprawy. Dajemy zakipieć i cukrujemy, ocet, sól co pozostała i mieszamy. Włączamy reżim "Gaszenie" i do otrzymanej marynaty pogrążamy wszystko, przedtem obsmażoną rybę. Gasimy w ciągu 20 minut.
Ryba w śmietanowo-koperkowej marynacie w multicookierzu
Składniki:
- niewielki szczupak – 2 szt.;
- śmietana – 3 st. łyżki;
- koper posiekany – 1,5 st. łyżki;
- pieprz mielony;
- sok cytryny – 1 st. łyżka;
- sól morska.
Przygotowanie
Rybę należy oczyścić, wypatroszyć i pozbyć od płetw i głowy i dobrze przemyć. Dalej kroimy ją na kawałeczki. Mieszamy śmietanę, pieprz, sól i w tej marynacie zostawiamy rybę na 20 minut. Dodajemy koper i cytrynowy sok, dobrze mieszamy i dajemy postać 20 minut. Potem do rękawa dla zapiekania składamy naszą rybkę i zawiązujemy z dwóch stron, można po prostu na węzeł.
Włączamy w multicookierzu reżim "Gotowanie na parze", ubieramy koszyk-parowar, kładziemy tam rybę, zamykamy przykrywką i czekamy 30 minut. Po sygnale przygotowywanie świetnej, a główne pożytecznej ryby pod marynatą w multicookierzu jest gotowe!
Jak przygotować rybę pod marynatą w multicookierzu po chińsku?
Przepis ryby, co gasi się pod marynatą, ma mnóstwo wariacji, lecz one nie różnią się jeden od jednego. Przecież czasami chce się urozmaicać swój jadłospis.
Składniki:
- filet dowolnej białej ryby – 0,5 kg;
- olej roślinny;
- sól;
- cukier – 1 st. łyżka;
- krochmal – 1,5 łyżki;
- wino białe – 3 łyżki;
- sojowy sos – 3 st. łyżki;
- łuk zielony;
- pieprz bułgarski – 1 szt.;
- pieprz ostry czerwony chilli – 2 szt.;
- czosnek – 4 średnie ząbki.

Przygotowanie
Kroimy filet na równe malutkie kawałeczki, mieszamy wino, krochmal i sól, dodajemy do ryby i marynujemy w ciągu 20 minut.Do multicookierza nalewamy dużą ilość oleju roślinnego, wstawiamy reżim "Pieczywo" i intensywnie obsmażamy rybę 5-7 minut, wyjmujemy.
W olej kładziemy drobno pokrojony pieprz chilli, z lekka obsmażamy. Kroimy bułgarski pieprz półpierścieniami, czosnek płytami i cebulę, mieszamy. Dodajemy sojowy sos i cukier, zamykamy, gasimy 2 chwilki, potem dodajemy rybę i gotujemy jeszcze 3 chwilki. Potrawa jest gotowa!