Aromatyczna imbirowa herbata z cytryną
Aromatna imbirna herbata zdolna nie tylko ogrzać od chłodów, ale i poprawić zdrowie Wykorzystywana jest również jako profilaktyka z przeziębienia i innych chorób. Korzeń imbiru ma cały zestaw witamin i minerałów, lecz poza tym zawiera aktywne fitoncydy, bardziej pożyteczne aniżeli czosnek, co często wykorzystuje się do walki z infekcjami.
Oprócz działania przeciw wirusami, napoje na podstawie korzeniu imbiru zdolne walczyć ze zbędną wagą, wyprowadzać toksyny i zmniejszać utworzenia zbędnego powietrza w jelicie.
Korzyść i smak – idealna charakterystyka imbirowej herbaty, o przepisach której porozmawiamy dalej.
Herbata z imbirem i cytryną
Składniki:
- cytrynowy sok – 1 st. łyżka;
- miód – 1 st. łyżka;
- korzeń imbiru – 4 cienki kawałek;
- woda – 300 ml;
- cytrynowe cząstki – dla przedstawienia.
Przygotowanie
Wodę podgrzewamy w rondelku do utworzenia niewielkich bąbelków na jej ściankach, lecz nie udowadniamy do wrzenia. Kładziemy do wody kawałki imbiru, miód i wlewamy cytrynowy sok. Udowadniamy płyn do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Nakrywamy rondelek przykrywką i zostawiamy herbatę nalegać się w ciągu 4-5 minut.
Imbirowa herbata z cytryną i miodem
Składniki:
- cytryna – 1 szt.;
- imbir (cienkie kawałki) – 20 g;
- pakiet ulubionej herbaty;
- miód – 1-2 st. łyżki.
Przygotowanie
Cytryny kroimy wpół i wyciskamy z nich sok. Wyciśnięte cytryny kroimy wpół i kładziemy do rondelka razem z kawałkami imbiru. Zalewamy zawartość rondelka wodą i stawiamy na ogień. Jak tylko płyn dojdzie do wrzenia kładziemy do rondelka pakiet herbaty, dodajemy miód i cytrynowy sok. Nalegamy napój w ciągu 2-3 minut, potem przecedzamy i pijemy.
Imbirowa herbata z cytryną i melisą
Składniki:
- korzeń imbiru – 30 g;
- cytryna – 1/2 szt.;
- melisa suszona – 1 łyżka;
- cukier lub miód – według smaku.
Przygotowanie
Korzeń imbiru łuszczymy i nacieramy na drobnej tarce. Kładziemy imbir i suszoną melisę do herbacianego sitka czy prasy, zalewamy wszystko wrzątkiem (500 ml będą dostateczne) i zostawiamy herbatę nalegać się pod przykrywką w ciągu 3-4 minut. Gotową herbatę cukrujemy dowolnym słodyczem według smaku, a śladem wlewamy cytrynowy sok.
Jak sparzyć imbirową herbatę z cytryną?
Jeśli jednego imbiru dla walki z jesiennym zaziębieniem będzie za mało – zaopatrzcie się jagodami godży. One nie tylko pomagają oczyścić organizm od leszów, ale i wzmacniają układ odpornościowy.
Składniki:
- woda – 2 st.;
- tarty korzeń imbiru – 1-2 łyżki;
- cytryna – 1/2 szt.;
- goździk – 6 pąków;
- skórka cytrynowa 1 pomarańczy;
- miód – 1 st. łyżka;
- jagody godży – 1 garść.
Przygotowanie
Wodę udowadniamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy tarty imbir, goździk, skórkę cytrynową pomarańczy, a także sok i skórkę cytrynową połówki cytryny. Nakrywamy pojemność z imbirową herbatą przykrywką i zostawiamy nalegać się w ciągu 10 minut. Gotowy napój przecedzamy, cukrujemy miodem i dodajemy jagody.
Przepis robienia zapasów dla imbirowej herbaty z cytryną
Wygodniej przygotować herbatę na szybką rękę, rozwiódłszy robienie zapasów z miodu, imbiru i cytryny wodą. Wychodzi pełnowartościowy ogrzewający napój.
Składniki:
- cytryna – 1 szt.;
- miód – 1/2 st.;
- imbir – 25-30 g.
Przygotowanie
Cytrynę myjemy, obsuszamy i kroimy cienkimi kawałkami. Zawieramy cytrynowe kawałeczki do niewielkiego naczynia razem z imbirem. Zalewamy zawartość bańki miodem i zamykamy przykrywką.
Przez tydzień, kiedy wszystkie aromaty składników będą mieszały się, a skórka cytryny wydzieli pektynę, na wyjściu otrzymacie podobną do galarety podstawę dla imbirowej herbaty na szybką rękę. Wszystko co pozostanie zalać wrzątkiem i rzetelnie przemieszać. Takie robienie zapasów może zachowywać się w lodówce w ciągu 2-3 tygodni.