Aromatyczna imbirowa herbata z cytryną

imbirowa herbata z cytryną

Aromatna imbirna herbata zdolna nie tylko ogrzać od chłodów, ale i poprawić zdrowie Wykorzystywana jest również jako profilaktyka z przeziębienia i innych chorób. Korzeń imbiru ma cały zestaw witamin i minerałów, lecz poza tym zawiera aktywne fitoncydy, bardziej pożyteczne aniżeli czosnek, co często wykorzystuje się do walki z infekcjami.

Oprócz działania przeciw wirusami, napoje na podstawie korzeniu imbiru zdolne walczyć ze zbędną wagą, wyprowadzać toksyny i zmniejszać utworzenia zbędnego powietrza w jelicie.

Korzyść i smak – idealna charakterystyka imbirowej herbaty, o przepisach której porozmawiamy dalej.

Herbata z imbirem i cytryną

Składniki:

  • cytrynowy sok – 1 st. łyżka;
  • miód – 1 st. łyżka;
  • korzeń imbiru – 4 cienki kawałek;
  • woda – 300 ml;
  • cytrynowe cząstki – dla przedstawienia.

Przygotowanie

Wodę podgrzewamy w rondelku do utworzenia niewielkich bąbelków na jej ściankach, lecz nie udowadniamy do wrzenia. Kładziemy do wody kawałki imbiru, miód i wlewamy cytrynowy sok. Udowadniamy płyn do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Nakrywamy rondelek przykrywką i zostawiamy herbatę nalegać się w ciągu 4-5 minut.

Imbirowa herbata z cytryną i miodem

Składniki:

  • cytryna – 1 szt.;
  • imbir (cienkie kawałki) – 20 g;
  • pakiet ulubionej herbaty;
  • miód – 1-2 st. łyżki.

Przygotowanie

Cytryny kroimy wpół i wyciskamy z nich sok. Wyciśnięte cytryny kroimy wpół i kładziemy do rondelka razem z kawałkami imbiru. Zalewamy zawartość rondelka wodą i stawiamy na ogień. Jak tylko płyn dojdzie do wrzenia kładziemy do rondelka pakiet herbaty, dodajemy miód i cytrynowy sok. Nalegamy napój w ciągu 2-3 minut, potem przecedzamy i pijemy.

Imbirowa herbata z cytryną i melisą

Składniki:

  • korzeń imbiru – 30 g;
  • cytryna – 1/2 szt.;
  • melisa suszona – 1 łyżka;
  • cukier lub miód – według smaku.

Przygotowanie

Korzeń imbiru łuszczymy i nacieramy na drobnej tarce. Kładziemy imbir i suszoną melisę do herbacianego sitka czy prasy, zalewamy wszystko wrzątkiem (500 ml będą dostateczne) i zostawiamy herbatę nalegać się pod przykrywką w ciągu 3-4 minut. Gotową herbatę cukrujemy dowolnym słodyczem według smaku, a śladem wlewamy cytrynowy sok.

Jak sparzyć imbirową herbatę z cytryną?

Jeśli jednego imbiru dla walki z jesiennym zaziębieniem będzie za mało – zaopatrzcie się jagodami godży. One nie tylko pomagają oczyścić organizm od leszów, ale i wzmacniają układ odpornościowy.

Składniki:

  • woda – 2 st.;
  • tarty korzeń imbiru – 1-2 łyżki;
  • cytryna – 1/2 szt.;
  • goździk – 6 pąków;
  • skórka cytrynowa 1 pomarańczy;
  • miód – 1 st. łyżka;
  • jagody godży – 1 garść.

Przygotowanie

Wodę udowadniamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy tarty imbir, goździk, skórkę cytrynową pomarańczy, a także sok i skórkę cytrynową połówki cytryny. Nakrywamy pojemność z imbirową herbatą przykrywką i zostawiamy nalegać się w ciągu 10 minut. Gotowy napój przecedzamy, cukrujemy miodem i dodajemy jagody.

Przepis robienia zapasów dla imbirowej herbaty z cytryną

Wygodniej przygotować herbatę na szybką rękę, rozwiódłszy robienie zapasów z miodu, imbiru i cytryny wodą. Wychodzi pełnowartościowy ogrzewający napój.

Składniki:

  • cytryna – 1 szt.;
  • miód – 1/2 st.;
  • imbir – 25-30 g.

Przygoherbata z imbirem i cytryną  towanie

Cytrynę myjemy, obsuszamy i kroimy cienkimi kawałkami. Zawieramy cytrynowe kawałeczki do niewielkiego naczynia razem z imbirem. Zalewamy zawartość bańki miodem i zamykamy przykrywką.

Przez tydzień, kiedy wszystkie aromaty składników będą mieszały się, a skórka cytryny wydzieli pektynę, na wyjściu otrzymacie podobną do galarety podstawę dla imbirowej herbaty na szybką rękę. Wszystko co pozostanie zalać wrzątkiem i rzetelnie przemieszać. Takie robienie zapasów może zachowywać się w lodówce w ciągu 2-3 tygodni.

 
Powiązane artykuły:
Imbirowa herbata z cynamonem, która przepięknie tonizuje i wzmacnia immunitet
Imbirowa herbata - pożyteczny napój, który rozluźnia układ nerwowy i wzmacnia immunitet. I dziś rozpatrzymy kilka ciekawych wariantów jego zaparzenia z cynamonem. Poznajemy przepisy i wybieramy swój.
Korzenna herbata latte – przepis
Korzenna herbata latte – to świetny napój na mlecznej podstawie, z rozmaitymi aromatycznymi przyprawami. Dalej opowiemy jak go przygotować samodzielnie, mając w zapasie tylko proste i dostępne składniki.
Jak parzyć świeżą dziką różę?
O korzyści dzikiej róży wiedzą wszyscy, toż często przygotowują go na zapas przez suszenie płodów. A jeszcze często powstaje pragnienie sparzyć napój ze świeżych jagód. Właśnie o tym wariancie wyrobu witaminowego napoju porozmawiamy dalej.
Pożyteczna i smaczna herbata z dzikiej róży
Zwłaszcza cenne właściwości ma herbata, sparzona z płodów dzikiej róży. Dalej dowiadujecie się, jak wyrobić ten przepiękny napój, i jakimi innymi ingredientami można uzupełnić go dla stworzenia jaskrawego smaku i dziwnego aromatu.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty