Aromatyczna marynata z sojowym sosem do soczystego kurczaka
Jeśli szukacie sposobu nadać kurzemu mięsu ciekawego, aromatycznego smaku, przy tym nie tracąc się na dużą ilość składników, to wykorzystajcie sojowy sos. Marynata z sojowym sosem do kurczaka zdolna nadać ptakowi głęboki złocisto-brunatny kolor po przygotowaniu.
Marynata z sojowym sosem i miodem do kurczaka
Kombinację cukru/miodu z sojowym sosem można nazwać jedną z najbardziej korzystnych, jak z punktu widzenia smaku i kosztów, tak i czasu i finansów. Ogółem piątki klasycznych dla azjatyckiej kuchni komponentów wystarcza po to, żeby zamarynować aromatycznego kurczaka.
Składniki:
- sojowy sos – 35 ml;
- winny ocet – 5 ml;
- 1 – 15 ml;
- czosnek – 3 ząbki;
- korzeń imbiru – 2 cm.
Przygotowanie
Piurujemy czosnkowe ząbki w moździerzu i dodajecie piure do rozpuszczonego w mieszance sojowego sosu i octu miodu. Śladem odprawcie tarty korzeń imbiru i zostawcie ptaka zamarynować się minimum na 4 godziny. Takiej objętości marynaty wystarczy dla przygotowania kilograma ptaka.
Marynata do kurczaka z sojowym sosem i majonezem
Majonez nadaje kurzemu mięsu soczystości nie kosztem własnego tłuszczu, a kosztem zdolności szybko wskakiwać, pokrywając kawałeczki ptaka szczelną motyką. Więc kurczak dosłownie przygotowuje się we własnym soku, chociaż i obsmaża się na patelni, czy grillu.
Składniki:
- majonez – 235 g;
- papryka – 2 st. łyżki;
- sojowy sos – 35 ml;
- ostry pieprz – według smaku;
- cytryna.
Przygotowanie
Połączcie majonez z papryką i sojowym sosem. Rozdrobnijcie ostry pieprz i połączcie go z cytrynową skórką. Gotową marynatą naoliwcie kurczaka i zostawcie go na całą noc przed obsmażeniem.
Marynata do kurczaka z miodem, gorczycą, sojowym sosem
Składniki:
- sojowy sos – 235 ml;
- woda – 475 ml;
- cytryna – 1 szt.;
- gorczyca słodka – 35 g;
- płynny miód – 25 g.
Przygotowanie
Rozwiedźcie gorczycę w sojowym sosie i soku cytryny. Dodajcie miód, a potem wlejcie wodę. Marynata do kurczaka z sojowym sosem i gorczycą jest gotowa, załadujcie do niej ptaka i zostawcie na dobę.
Przepis marynaty do kurczaka grill z sojowym sosem
Składniki:
- sojowy sos – 115 ml;
- czosnkowe ząbki – 2 szt.;
- brunatny cukier – 5 g;
- ostry sos – 15 ml;
- sos szriracza – 1 łyżka;
- korzeń imbiru – 2 cm;
- ryżowy ocet – 15 ml.
Przygotowanie
Rozdrobnicie czosnek z imbirem. Dodajcie otrzymaną aromatyczną mieszankę do składników, które pozostały. Załadujcie kurczaka do marynaty, zostawiwszy na kilka godzin przed umieszczeniem na grillu.