Aromatyczna marynata z sojowym sosem do soczystego kurczaka

marynata z sojowym sosem do kurczaka

Jeśli szukacie sposobu nadać kurzemu mięsu ciekawego, aromatycznego smaku, przy tym nie tracąc się na dużą ilość składników, to wykorzystajcie sojowy sos. Marynata z sojowym sosem do kurczaka zdolna nadać ptakowi głęboki złocisto-brunatny kolor po przygotowaniu.

Marynata z sojowym sosem i miodem do kurczaka

Kombinację cukru/miodu z sojowym sosem można nazwać jedną z najbardziej korzystnych, jak z punktu widzenia smaku i kosztów, tak i czasu i finansów. Ogółem piątki klasycznych dla azjatyckiej kuchni komponentów wystarcza po to, żeby zamarynować aromatycznego kurczaka.

Składniki:

  • sojowy sos – 35 ml;
  • winny ocet – 5 ml;
  • 1 – 15 ml;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • korzeń imbiru – 2 cm.

Przygotowanie

Piurujemy czosnkowe ząbki w moździerzu i dodajecie piure do rozpuszczonego w mieszance sojowego sosu i octu miodu. Śladem odprawcie tarty korzeń imbiru i zostawcie ptaka zamarynować się minimum na 4 godziny. Takiej objętości marynaty wystarczy dla przygotowania kilograma ptaka.

Marynata do kurczaka z sojowym sosem i majonezem

Majonez nadaje kurzemu mięsu soczystości nie kosztem własnego tłuszczu, a kosztem zdolności szybko wskakiwać, pokrywając kawałeczki ptaka szczelną motyką. Więc kurczak dosłownie przygotowuje się we własnym soku, chociaż i obsmaża się na patelni, czy grillu.

Składniki:

  • majonez – 235 g;
  • papryka – 2 st. łyżki;
  • sojowy sos – 35 ml;
  • ostry pieprz – według smaku;
  • cytryna.

Przygotowanie

Połączcie majonez z papryką i sojowym sosem. Rozdrobnijcie ostry pieprz i połączcie go z cytrynową skórką. Gotową marynatą naoliwcie kurczaka i zostawcie go na całą noc przed obsmażeniem.

Marynata do kurczaka z miodem, gorczycą, sojowym sosem

Składniki:

  • sojowy sos – 235 ml;
  • woda – 475 ml;
  • cytryna – 1 szt.;
  • gorczyca słodka – 35 g;
  • płynny miód – 25 g.

Przygotowanie

Rozwiedźcie gorczycę w sojowym sosie i soku cytryny. Dodajcie miód, a potem wlejcie wodę. Marynata do kurczaka z sojowym sosem i gorczycą jest gotowa, załadujcie do niej ptaka i zostawcie na dobę.

Przepis marynaty do kurczaka grill z sojowym sosem

Składniki:

marynata sojowy sos i miód do kurczaka
  • sojowy sos – 115 ml;
  • czosnkowe ząbki – 2 szt.;
  • brunatny cukier – 5 g;
  • ostry sos – 15 ml;
  • sos szriracza – 1 łyżka;
  • korzeń imbiru – 2 cm;
  • ryżowy ocet – 15 ml.

Przygotowanie

Rozdrobnicie czosnek z imbirem. Dodajcie otrzymaną aromatyczną mieszankę do składników, które pozostały. Załadujcie kurczaka do marynaty, zostawiwszy na kilka godzin przed umieszczeniem na grillu.

 
Powiązane artykuły:
Marynata do mięsa, co zrobi smak pikantnym i niezwykle miękkim
Doświadczeni kucharze znają, że poprawnie dobrana marynata gra ważną rolę w końcowym smaku dowolnej potrawy. To, uzbroiwszy się przepisami, proponujemy przygotować aromatyczne mięso, zamarynowane w różnych sosach.
Najbardziej niezwykłe i ciekawe przepisy – jak zamarynować mięso?
Sekret udanego wyniku w przygotowaniu świetnego mięsa – to poprawnie dobrana i przygotowana samodzielnie marynata. Proponujemy kilka przepisów, które pomogą zrobić dowolne mięso nie tylko smacznym, lecz jeszcze i miękkim.
Smaczna marynata do wołowiny dla zapiekania w piecyku
Nawet takie wybredne mięso jak wołowina można zrobić nieprawdopodobnie miękkim, delikatnym i aromatycznym. Dlatego przed zapiekaniem zazwyczaj wykorzystują przeróżne marynaty, które dobrze rozmiękczają włókna mięsa.
Jak poprawnie i bardzo smacznie zamarynować rybę?
Dobór marynaty – to już połowa sukcesu w przygotowaniu potraw. Tym więcej, że marynować rybę można dla stworzenia doskonałej przystawki, czy przygotowania ryby dla późniejszego zapiekania. Dokładniej porozmawiamy dalej.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty