Bakłażany jak grzyby na zimę
Zaproponowane niżej przepisy pomogą po nowemu spojrzeć na smak warzywa pod nazwą bakłażan. Zwłaszcza takie robienie zapasów spodoba się amatorom grzybów, ponieważ bakłażany przygotowane w ten sposób bardzo są do nich podobne.
Jak przygotować słone bakłażany jak grzyby na zimę?
Składniki:
- bakłażany – 4 kg;
- czosnek – 2 główka;
- rafinowany olej roślinny – 750 ml;
- ocet 9% - 300 ml;
- sól – 200-250 g;
- woda filtrowana – 5 l;
- duży pęczek natki kopru.
Przygotowanie
Umyte bakłażanowe płody pozbawiamy od szypułek i skórki i szatkujemy kostkami rozmiarem w przybliżeniu półtora-dwa centymetry. W dużą pojemność nalewamy wodę, podgrzewamy do wrzenia, rozcieńczamy w niej sól i wlewamy ocet, a potem zakładamy przygotowane przedtem bakłażany. Dajemy zawartości znów zakipieć, wytrzymujemy na ogniu cztery-pięć minut, a potem odrzucamy na duży durszlak. Zostawiamy do pełnego oziębienia i ściekania w przybliżeniu na jedną-dwie godziny.
Tymczasem czyścimy i szatkujemy bardzo drobno czosnek i zawczasu przemytą i wysuszoną natkę kopru, odmierzamy konieczną ilość oleju roślinnego bezwonnego.
Po oziębieniu tłumaczymy bakłażanowe kawałki do pojemnej miski, przyprawiamy olejem, czosnkiem i koprem, mieszamy, rozkładamy po czystych i suchych bańkach i z lekka uciskamy. Przysłaniamy pojemność blaszanymi przykrywkami, rozmieszczamy w naczyniu z zimną wodą i wyznaczamy na ogień. Sterylizujemy robienie zapasów po gotowaniu się wody w ciągu trzydziestu minut półlitrowe naczynie i czterdziestu pięciu minut litrową pojemność.
Potem zamykamy bańki przykrywkami, przewracamy dnem do góry i dajemy w całości ochłonąć w takim położeniu.
Marynowane bakłażany jak korzenne grzyby – przepis na zimę
Składniki:
- bakłażany – 3 kg;
- czosnek – 2 główka;
- cebula – 175 g;
- liście lauru – 6 szt.;
- groszki pieprzu goździkowego – 15 szt.;
- pąki goździka – 7 szt.;
- pieprz ostry (za pragnieniem) – według smaku;
- woda filtrowana – 5 l;
- Dla marynaty:
- woda – 2 l;
- ocet 9% - 150 ml;
- sól – 150 g;
- cukier – 100 g.
Przygotowanie
Bakłażanowe płody przemywamy, ścinamy z nich skórę i szypułki, a miąższ rozdrabniamy jak i w poprzednim przepisie, kawałkami wielkością od półtora do dwóch centymetrów. Gotujemy je we wrzącej, filtrowanej wodzie w ciągu trzech minut i odrzucamy na durszlak.
Jak bakłażany ściekają, oczyszczamy i szatkujemy półpierścieniami cebulę i malutkimi kostkami czosnek. Potem rozkładamy warstwami bakłażany po czystych i suchych bańkach, dyżurując z czosnkiem i cebulą, a także przyprawiając przyprawami.
Dla marynaty w dwóch litrach podgrzanej do wrzenia wody rozcieńczamy sól, cukier i wlewamy ocet. Zalewamy otrzymaną, gorącą mieszanką bakłażany z przyprawami w bańkach, przysłaniamy przykrywkami i wyznaczamy do pojemności z gorącą wodą na sterylizację.
Wytrzymujemy półlitrowe bańki piętnaście, a litrowe trzydzieści minut. Potem zamykamy bańki przykrywkami i dajemy ochłonąć w odwróconym rodzaju.
Bakłażany smażone pod grzyby – przepis na zimę
Składniki:
- bakłażany – 2-2,2 kg;
- cebula – 175 g;
- czosnek – 7-9 ząbków;
- bobkowe listki;
- sól;
- świeża natka pietruszki, czy selera;
- rafinowany olej roślinny.
- woda filtrowana – 160 ml;
- olej roślinny – 160 ml;
- ocet 9% - 160 ml.
Przygotowanie
Umyte bakłażany obowiązkowo pozbawiamy od szypułek, a za pragnieniem od skórki. Potem szatkujemy płody kostkami od półtora do dwóch centymetrów i zawieramy do emaliowanej pojemności. Hojnie przesypujemy je solą i dajemy postać w ciągu godziny dla pozbawienia od goryczy, oddziału soku i wchłaniania soli.
Tymczasem czyścimy i szatkujemy półpierścieniami cebulę, rozdrabniamy czosnek i świeżą natkę pietruszki, czy selera.
Przemywamy bakłażanowe kawałki od soli, odrzucamy na durszlak i dajemy dobrze ściec. Potem zakładamy je do nagrzanego na patelni oleju roślinnego i wytrzymujemy do lekkiego rumienienia.
Wypełniamy obsmażonymi bakłażanami czyste, suche bańki, zostawiając trochę miejsca. Z góry zawieramy cebulę i czosnek, bobkowe liście i posiekaną natkę (można zamienić suszoną). Nagrzewamy wodę do wrzenia, wlewamy ocet i olej roślinny, mieszamy, dajemy znów zakipieć i rozlewamy po bańkach, wypełniając je do góry. Sterylizujemy półlitrową pojemność dziesięć, a litrowe piętnaście minut.