Bakłażany jak grzyby na zimę

bakłażany jak grzyby na zimę

Zaproponowane niżej przepisy pomogą po nowemu spojrzeć na smak warzywa pod nazwą bakłażan. Zwłaszcza takie robienie zapasów spodoba się amatorom grzybów, ponieważ bakłażany przygotowane w ten sposób bardzo są do nich podobne.

Jak przygotować słone bakłażany jak grzyby na zimę?

Składniki:

  • bakłażany – 4 kg;
  • czosnek – 2 główka;
  • rafinowany olej roślinny – 750 ml;
  • ocet 9% - 300 ml;
  • sól – 200-250 g;
  • woda filtrowana – 5 l;
  • duży pęczek natki kopru.

Przygotowanie

Umyte bakłażanowe płody pozbawiamy od szypułek i skórki i szatkujemy kostkami rozmiarem w przybliżeniu półtora-dwa centymetry. W dużą pojemność nalewamy wodę, podgrzewamy do wrzenia, rozcieńczamy w niej sól i wlewamy ocet, a potem zakładamy przygotowane przedtem bakłażany. Dajemy zawartości znów zakipieć, wytrzymujemy na ogniu cztery-pięć minut, a potem odrzucamy na duży durszlak. Zostawiamy do pełnego oziębienia i ściekania w przybliżeniu na jedną-dwie godziny.

Tymczasem czyścimy i szatkujemy bardzo drobno czosnek i zawczasu przemytą i wysuszoną natkę kopru, odmierzamy konieczną ilość oleju roślinnego bezwonnego.

Po oziębieniu tłumaczymy bakłażanowe kawałki do pojemnej miski, przyprawiamy olejem, czosnkiem i koprem, mieszamy, rozkładamy po czystych i suchych bańkach i z lekka uciskamy. Przysłaniamy pojemność blaszanymi przykrywkami, rozmieszczamy w naczyniu z zimną wodą i wyznaczamy na ogień. Sterylizujemy robienie zapasów po gotowaniu się wody w ciągu trzydziestu minut półlitrowe naczynie i czterdziestu pięciu minut litrową pojemność.

Potem zamykamy bańki przykrywkami, przewracamy dnem do góry i dajemy w całości ochłonąć w takim położeniu.

Marynowane bakłażany jak korzenne grzyby – przepis na zimę

Składniki:

  • bakłażany – 3 kg;
  • czosnek – 2 główka;
  • cebula – 175 g;
  • liście lauru – 6 szt.;
  • groszki pieprzu goździkowego – 15 szt.;
  • pąki goździka – 7 szt.;
  • pieprz ostry (za pragnieniem) – według smaku;
  • woda filtrowana – 5 l;
  • Dla marynaty:
  • woda – 2 l;
  • ocet 9% - 150 ml;
  • sól – 150 g;
  • cukier – 100 g.

Przygotowanie

Bakłażanowe płody przemywamy, ścinamy z nich skórę i szypułki, a miąższ rozdrabniamy jak i w poprzednim przepisie, kawałkami wielkością od półtora do dwóch centymetrów. Gotujemy je we wrzącej, filtrowanej wodzie w ciągu trzech minut i odrzucamy na durszlak.

Jak bakłażany ściekają, oczyszczamy i szatkujemy półpierścieniami cebulę i malutkimi kostkami czosnek. Potem rozkładamy warstwami bakłażany po czystych i suchych bańkach, dyżurując z czosnkiem i cebulą, a także przyprawiając przyprawami.

Dla marynaty w dwóch litrach podgrzanej do wrzenia wody rozcieńczamy sól, cukier i wlewamy ocet. Zalewamy otrzymaną, gorącą mieszanką bakłażany z przyprawami w bańkach, przysłaniamy przykrywkami i wyznaczamy do pojemności z gorącą wodą na sterylizację.

Wytrzymujemy półlitrowe bańki piętnaście, a litrowe trzydzieści minut. Potem zamykamy bańki przykrywkami i dajemy ochłonąć w odwróconym rodzaju.

Bakłażany smażone pod grzyby – przepis na zimę

Składniki:

  • bakłażany – 2-2,2 kg;
  • cebula – 175 g;
  • czosnek – 7-9 ząbków;
  • bobkowe listki;
  • sól;
  • świeża natka pietruszki, czy selera;
  • rafinowany olej roślinny.

Dla marynaty:

Przygotowanie

Umyte bakłażany obowiązkowo pozbawiamy od szypułek, a za pragnieniem od skórki. Potem szatkujemy płody kostkami od półtora do dwóch centymetrów i zawieramy do emaliowanej pojemności. Hojnie przesypujemy je solą i dajemy postać w ciągu godziny dla pozbawienia od goryczy, oddziału soku i wchłaniania soli.

Tymczasem czyścimy i szatkujemy jak przygotować słone bakłażany jak grzyby na zimępółpierścieniami cebulę, rozdrabniamy czosnek i świeżą natkę pietruszki, czy selera.

Przemywamy bakłażanowe kawałki od soli, odrzucamy na durszlak i dajemy dobrze ściec. Potem zakładamy je do nagrzanego na patelni oleju roślinnego i wytrzymujemy do lekkiego rumienienia.

Wypełniamy obsmażonymi bakłażanami czyste, suche bańki, zostawiając trochę miejsca. Z góry zawieramy cebulę i czosnek, bobkowe liście i posiekaną natkę (można zamienić suszoną). Nagrzewamy wodę do wrzenia, wlewamy ocet i olej roślinny, mieszamy, dajemy znów zakipieć i rozlewamy po bańkach, wypełniając je do góry. Sterylizujemy półlitrową pojemność dziesięć, a litrowe piętnaście minut.

 
Powiązane artykuły:
Kabaczkowy kawior z majonezem na zimę
Na pewno każda z nas nieraz zastanawiała się o jakości kabaczkowego kawioru kupionego w sklepie. Żeby takie wątpliwości nie powstawały, proponujemy zaopatrzyć się w niego samodzielnie.
Barszcz w bańkach na zimę – najbardziej ciekawe przepisy
Zapobiegliwe gospodynie wiedzą, że przygotowanie różnego rodzaju konserwacji w zimie znacznie oszczędza budżet i czas na przygotowanie różnych potraw. Proponujemy zaopatrzyć się w świetne tankowanie dla barszczu.
Ananasy z kabaczków – jak to jest możliwe?
Z kabaczka przygotowują mnóstwo potraw, jednak jeden wariant konserwacji z jego uczestnictwem niezasłużenie zgubił się. Opowiemy jak zaopatrzyć się w kabaczki, które w wyniku smaku wyjdą jak ananasy.
Kabaczki jak ananasy na zimę
Z kabaczków stwarzają tyle robień zapasów, że na pewno skomplikowano czymś zdziwić. Jednak są jeszcze kilku wariantów przygotowania tego uniwersalnego warzywa, które zdolne urazić niezwykłym smakiem.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty