Bakłażany z adżyką na zimę bez sterylizacji
Dziś opowiemy, jak przygotować na zimę bakłażany z adżyką. Taka zakąska spodoba się wszystkim, kto lubi odkrywać solenia do mięsiw, czy smażonego ziemniaka i dziwić gości czymś niezwykłym i oryginalnym.
Przepisy przygotowania bakłażanów z adżyką na zimę
Składniki:
- bakłażany dojrzałe – 1,5 kg
- słodki pieprz – 500 g;
- pomidory – 1,5 kg;
- czosnek – 1 główka;
- gorzki pieprz – według smaku
- cukier – 1 st.;
- sól drobna – 50 g;
- stołowy ocet 9 – 40 ml;
- olej roślinny – 1 st.
Przygotowanie
Najpierw zróbmy adżykę: dojrzałe pomidory przemywamy i kroimy połówkami. Słodki pieprz jest obrabiany od nasiennej czary, szatkujemy niewielkimi kawałeczkami i składamy warzywa do czary blendera. Dodajemy oczyszczone ząbki czosnku i gorzki pieprz według smaku. Rozdrabniamy zawartość do otrzymania jednorodnej masy, a potem przelewamy podstawę do głębokiej miedniczki, rzucamy sól, cukier i wlewamy olej roślinny. Stawiamy naczynie na słabiutki ogień i udowadniamy do wrzenia. Po tym wlewamy stołowy ocet i znów przegotowujemy masę. Bakłażany przemywamy, kroimy krążkami i wykładamy do wrzącej adżyki. Gotujemy w ciągu 20 minut, mieszając. Dalej rozkładamy zakąskę do przygotowanej bańki, wtaczamy przykrywkami i opatulamy na dobę do ciepłego pledu. Po oziębieniu przestawiamy konserwację do piwnicy, czy lodówki.
Smażone bakłażany z adżyką na zimę
Składniki:
- bakłażany – 1 kg;
- pomidory – 1 kg;
- pieprz gorzki – 1 szt.;
- ocet – 50 ml;
- czosnek – 5 ząbków;
- olej roślinny – 100 ml;
- bobkowy listek;
- przyprawy.
Przygotowanie
Warzywa przemywamy porządnie, obsuszamy i kroimy niewielkimi kawałkami. Pomidory przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i wylewamy do głębokiej patelni. Dodajemy do nich rozdrobniony czosnek, pieprz goździkowy i rzucamy bobkowy listek z gorzkim pieprzem. Nagrzewamy masę w ciągu 20 minut, nie zdejmując pianki, co utworzyła się. Bakłażany oddzielnie obsmażamy w oleju roślinnym do rumianej, a potem tłumaczymy do wrzącej pomidorowej mieszanki i mieszamy drewnianą łopatką. Rzucamy według smaku przyprawy, wlewamy trochę stołowego octu i gotujemy zakąski w ciągu 15 minut przy słabym wrzeniu. Po tym rozkładamy kabaczki z adżyką do przygotowanej bańki, wtaczamy przykrywkami, przewracamy i nakrywamy z góry ciepłą kołdrą. Zostawiamy wszystko do pełnego oziębienia, a potem sprzątamy konserwację do piwnicy, czy spiżarni. Taka zakąska pięknie podejdzie do dowolnych kasz, czy warzywnych piure.
Bakłażany z adżyką na zimę w szybkowarze
Składniki:
- bakłażany – 3 kg;
- soczyste pomidory – 1 kg;
- słodki pieprz – 600 g;
- cukier – 3 st. łyżki;
- olej roślinny – 200 ml;
- ocet – 200 ml;
- pieprz palący – według smaku.
Przygotowanie
Bierzemy dojrzałe bakłażany, rzetelnie przemywamy je i kroimy niewielkimi kostkami. Potem składamy je do rondla, zasypujemy solą i zostawiamy na 2 godziny. Tymczasem przygotowujemy adżykę: do czary blendera składamy wszystkie warzywa i rozdrabniamy wszystko do jednorodnej kaszy. Dodajemy rozdrobniony, palący pieprz według smaku i rzetelnie mieszamy. Bakłażany układamy do czary szybkowara, zalewamy przygotowaną adżyką i gotujemy na reżimie "Gaszenie" w ciągu pół godziny, zamknąwszy szczelnie przykrywkę. Po dźwiękowym sygnale wlewamy olej, ocet i wsypujemy cukier. Wstawiamy tenże program i czekamy jeszcze 5 minut. Bańki zawczasu sterylizujemy dowolnym, wygodnym dla was sposobem, a przykrywki po prosto opłukujemy wrzątkiem. Akuratnie tłumaczymy bakłażany z adżyką do przygotowanej tary, wtaczamy i sprzątamy bańki po oziębieniu do piwnicy, czy spiżarni. I tyle, ostre bakłażany z adżyką na zimę są gotowe!