Bakłażany z adżyką na zimę bez sterylizacji

bakłażany z adżyką na zimę bez sterylizacji

Dziś opowiemy, jak przygotować na zimę bakłażany z adżyką. Taka zakąska spodoba się wszystkim, kto lubi odkrywać solenia do mięsiw, czy smażonego ziemniaka i dziwić gości czymś niezwykłym i oryginalnym.

Przepisy przygotowania bakłażanów z adżyką na zimę

Składniki:

  • bakłażany dojrzałe – 1,5 kg
  • słodki pieprz – 500 g;
  • pomidory – 1,5 kg;
  • czosnek – 1 główka;
  • gorzki pieprz – według smaku
  • cukier – 1 st.;
  • sól drobna – 50 g;
  • stołowy ocet 9 – 40 ml;
  • olej roślinny – 1 st.

Przygotowanie

Najpierw zróbmy adżykę: dojrzałe pomidory przemywamy i kroimy połówkami. Słodki pieprz jest obrabiany od nasiennej czary, szatkujemy niewielkimi kawałeczkami i składamy warzywa do czary blendera. Dodajemy oczyszczone ząbki czosnku i gorzki pieprz według smaku. Rozdrabniamy zawartość do otrzymania jednorodnej masy, a potem przelewamy podstawę do głębokiej miedniczki, rzucamy sól, cukier i wlewamy olej roślinny. Stawiamy naczynie na słabiutki ogień i udowadniamy do wrzenia. Po tym wlewamy stołowy ocet i znów przegotowujemy masę. Bakłażany przemywamy, kroimy krążkami i wykładamy do wrzącej adżyki. Gotujemy w ciągu 20 minut, mieszając. Dalej rozkładamy zakąskę do przygotowanej bańki, wtaczamy przykrywkami i opatulamy na dobę do ciepłego pledu. Po oziębieniu przestawiamy konserwację do piwnicy, czy lodówki.

Smażone bakłażany z adżyką na zimę

Składniki:

  • bakłażany – 1 kg;
  • pomidory – 1 kg;
  • pieprz gorzki – 1 szt.;
  • ocet – 50 ml;
  • czosnek – 5 ząbków;
  • olej roślinny – 100 ml;
  • bobkowy listek;
  • przyprawy.

Przygotowanie

Warzywa przemywamy porządnie, obsuszamy i kroimy niewielkimi kawałkami. Pomidory przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i wylewamy do głębokiej patelni. Dodajemy do nich rozdrobniony czosnek, pieprz goździkowy i rzucamy bobkowy listek z gorzkim pieprzem. Nagrzewamy masę w ciągu 20 minut, nie zdejmując pianki, co utworzyła się. Bakłażany oddzielnie obsmażamy w oleju roślinnym do rumianej, a potem tłumaczymy do wrzącej pomidorowej mieszanki i mieszamy drewnianą łopatką. Rzucamy według smaku przyprawy, wlewamy trochę stołowego octu i gotujemy zakąski w ciągu 15 minut przy słabym wrzeniu. Po tym rozkładamy kabaczki z adżyką do przygotowanej bańki, wtaczamy przykrywkami, przewracamy i nakrywamy z góry ciepłą kołdrą. Zostawiamy wszystko do pełnego oziębienia, a potem sprzątamy konserwację do piwnicy, czy spiżarni. Taka zakąska pięknie podejdzie do dowolnych kasz, czy warzywnych piure.

Bakłażany z adżyką na zimę w szybkowarze

Składniki:

  • bakłażany – 3 kg;
  • soczyste pomidory – 1 kg;
  • słodki pieprz – 600 g;
  • cukier – 3 st. łyżki;
  • olej roślinny – 200 ml;
  • ocet – 200 ml;
  • pieprz palący – według smaku.

Przygotowanie

Bierzemy dojrzałe bakłażany, rzetelnie przemywamy je i kroimy niewielkimi kostkami. Potem składamy je do rondla, zasypujemy solą i zostawiamy na 2 godziny. Tymczasem przygotowujemy adżykę: do czary blendera składamy wszystkie warzywa i rozdrabniamy wszystko do przepisy przygotowania bakłażanów z adżyką na zimęjednorodnej kaszy. Dodajemy rozdrobniony, palący pieprz według smaku i rzetelnie mieszamy. Bakłażany układamy do czary szybkowara, zalewamy przygotowaną adżyką i gotujemy na reżimie "Gaszenie" w ciągu pół godziny, zamknąwszy szczelnie przykrywkę. Po dźwiękowym sygnale wlewamy olej, ocet i wsypujemy cukier. Wstawiamy tenże program i czekamy jeszcze 5 minut. Bańki zawczasu sterylizujemy dowolnym, wygodnym dla was sposobem, a przykrywki po prosto opłukujemy wrzątkiem. Akuratnie tłumaczymy bakłażany z adżyką do przygotowanej tary, wtaczamy i sprzątamy bańki po oziębieniu do piwnicy, czy spiżarni. I tyle, ostre bakłażany z adżyką na zimę są gotowe!

 
Powiązane artykuły:
Sote z kabaczków na zimę
Wśród dużej ilości różnej konserwacji u każdej gospodyni znajdzie się bardzo smaczne sote. Ta potrawa składa przepiękną kompanię dowolnemu mięsiwu. Opowiemy jak przygotować sote z kabaczków w podstawie.
Solanka z grzybami i z kapustą na zimę
W końcu sezonu konserwacji, u większości gospodyń półki pstrzyły rozmaitymi robieniami zapasów. Proponujemy kilka ciekawych idei, jak zamknąć solankę z kapusty. W jakości głównego dopełnienia weźmiemy grzyby.
Kabaczki jak ananasy na zimę
Z kabaczków stwarzają tyle robień zapasów, że na pewno skomplikowano czymś zdziwić. Jednak są jeszcze kilku wariantów przygotowania tego uniwersalnego warzywa, które zdolne urazić niezwykłym smakiem.
Ananasy z kabaczków – jak to jest możliwe?
Z kabaczka przygotowują mnóstwo potraw, jednak jeden wariant konserwacji z jego uczestnictwem niezasłużenie zgubił się. Opowiemy jak zaopatrzyć się w kabaczki, które w wyniku smaku wyjdą jak ananasy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty