Bananowy cocktail z mlekiem w blenderze

Bananowy cocktail w blenderze – świetny napój, co składa się z owoców, cukru i mleka. Przygotowuje się on nieprawdopodobnie szybko, a wychodzi aromatycznym, sytnym i bardzo odżywczym. Taki napój pięknie zaspokoi pragnienie i nasyci wasz organizm pożytecznymi substancjami!
Bananowy cocktail z mlekiem w blenderze
Składniki:
- ser nietłusty – 75 g;
- mleko pasteryzowane – 210 ml;
- cukier – 60 g;
- banan dojrzały – 1 szt.
Przygotowanie
Dla przygotowania cocktailu banan czyścimy od skórki, kroimy kawałeczkami i wykładamy do blendera. Dodajemy drobnoziarnisty ser, wlewamy zimne mleko i rzucamy według smaku cukier. Po tym zbijamy napój do jednorodności w kilka etapów. Rozlewamy go po wysokich szklankach, chłodzimy i podajemy do stołu z rurką.
Bananowy cocktail z mlekiem i lodami
Składniki:
- mleko – 1 l;
- śmietankowe lody – 200 g;
- banan – 2 szt.;
- mleczna porowata czekolada – 50 g;
- orzechy – według smaku.
Przygotowanie
Z bananów zdejmujemy skórkę, kroimy je na niewielkie kawałeczki i wykładamy do pojemności blendera. Tabliczkę porowatej czekolady rozdrabniamy na drobnej tarce i wysypujemy otrzymane wiórki do owoców. Pasteryzowane mleko zawczasu chłodzimy w lodówce i wlewamy do innych składników. Teraz bierzemy z lekka miękkie śmietankowe lody, dodajemy je do blendera i zbijamy mieszankę w ciągu 5-10 minut na największej szybkości do utworzenia gęstej jednorodnej piany. Gotowy cocktail rozlewamy do wysokich szklanek, ozdabiamy krążkami bananów i posypujemy za pragnieniem orzechowym okruchem.
Bananowy cocktail z kakao i mlekiem
Składniki:
- banan – 1 szt.;
- kakao proszek – 1 st. łyżka;
- mleko – 125 ml;
- lody – 100 g;
- kłuty lód – za pragnieniem.

Przygotowanie
Mleko rozgrzewamy w rondelku do gorącego stanu, lecz nie udowadniamy do gotowania się. Potem zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy kakao proszek. Rzetelnie mieszamy, ostudzamy mieszankę i rzucamy pokrojony na kawałeczki oczyszczony banan. Wszystko porządnie zbijamy blenderem na najwyższej szybkości, a potem wykładamy lody i znów zbijamy do otrzymania jednorodnej gęstej masy. Po to, żeby cocktail wyszedł przyjemny na smak dodajemy trochę kłutego lodu, czy po prostu sprzątamy napój na pewien czas do lodówki. Gotowy bananowy cocktail z mlekiem rozlewamy po kielichach i ozdabiamy różnymi sposobami według waszego pragnienia.