Bardzo apetyczna wieprzowina w aerogrillu
Przygotować soczystą i aromatyczną wieprzowinę w aerogrillu jest bardzo prosto. Ona obowiązkowo wszystkim spodoba się, a podawać ją najlepiej z ugotowanym ziemniakiem, czy warzywną sałatą. Poznajmy z wami, które potrawy można przygotować z wieprzowiny w aerogrillu.
Wieprzowina w aerogrillu w folii
Składniki:
- pomidory – 2 szt.;
- wieprzowina – 500 g;
- ser – 200 g;
- czosnek – 3 ząbki;
- przyprawy.
Przygotowanie
Teraz opowiemy, jak przygotować wieprzowinę w aerogrillu. Pomidory przemywamy i kroimy krążkami. Ser szatkujemy płytami. Czosnek najpierw czyścimy, a potem rozdrabniamy cienkimi cząstkami. Na mięsie czynimy głębokie nadcięcia, nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem i przyprawami. Potem wkładamy do przekrojów kawałeczki pomidora, ser i czosnek. Zawracamy mięso do folii i wykładamy na dolne kraty aerogrilla. Przygotowujemy przy temperaturze blisko 230 stopni w przybliżeniu 20 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i czekamy jeszcze 25 minut. Po zakończeniu czasu zapiekła się wieprzowina w aerogrillu jest gotowa!
Kotlety z wieprzowiny w aerogrillu
Składniki:
- wieprzowina – 700 g;
- masło śmietankowe – 2 st. łyżki;
- suchary panierowane – 2 st. łyżki;
- czosnek – 3 ząbki;
- gorczyca – 2 st. łyżki;
- przyprawy.
Przygotowanie
Mięso obrabiamy i kroimy w poprzek włókien na proporcjonalne dzwonka. Potem wieprzowinę solimy, nacieramy pieprzem i porządnie odbijamy młoteczkiem. Gorczycę zbijamy z roztopionym olejem i łączymy z sucharami. Czosnek wyciskamy przez prasę i mieszamy z przygotowanym przedtem musztardowym sosem. Teraz tłumaczymy mięso na średnie kraty aerogrilla i zapiekamy przy temperaturze 260 stopni w przybliżeniu w ciągu 20 minut. Potem zamazujemy każdy kawałeczek musztardowym sosem i znów odprawiamy kotlety do aerogrilla w przybliżeniu na 20 minut.
Szaszłyk z wieprzowiny w aerogrillu
Składniki:
- sadło – 200 g;
- wieprzowina – 1 kg;
- przyprawa do szaszłyka – według smaku;
- cebula – 2 szt.;
- olej roślinny;
- sól.
Przygotowanie
Mięso i sadło kroimy niewielkimi kawałeczkami. Cebulę czyścimy i nacieramy na średniej tarce, czy rozdrabniamy blenderem. Dodajemy przyprawy, sól, pieprz, olej. Wszystko mieszamy i zostawiamy mięso na 20-30 minut. Tym czasem rozgrzewamy w ciągu 10 minut aerogrill, bierzemy drewniane szpady i ubieramy, dyżurując kawałeczki mięsa i sadła. Na dno aerogrilla wykładamy folię, szaszłyki rozkładamy na kratach i przygotowujemy przy temperaturze 220-230 stopni 25 minut, okresowo przewracając.