Bardzo smaczne herbatniki z kukurydzianej mąki
Herbatniki z kukurydzianej mąki wychodzą bardzo smacznymi. O tym co można przygotować z kukurydzianej mąki, czytajcie niżej.
Herbatniki z kukurydzianej mąki – przepis

Składniki:
- naturalne masło – 170 g;
- spulchniacz – 10 g;
- skórka cytrynowa pomarańczowa – 30 g;
- mąka pszenna – 100 g;
- kukurydziana mąka – 260 g;
- jajka – 2 szt.;
- cukier – 160 g;
- waniliowy cukier – 10 g.
Przygotowanie
Jajka rzetelnie zbijamy z dodaniem cukru i waniliowego cukru. Dodajemy miękkie masło i pomarańczową skórkę cytrynową, przepuszczoną przez drobną tarkę. Znów dobrze mieszamy, dodajemy kukurydzianą mąkę, mieszamy, potem wsypujemy pszenną mąkę i znów porządnie mieszamy. Umieszczamy ciasto na spożywczą folię i na godzinkę chowamy do chłodu. Z gotowego ciasta formujemy herbatnik i przy umiarkowanej temperaturze wypiekamy kwadrans lub trochę więcej.
Keks z kukurydzianej mąki

Składniki:
- mąka pszenna – 80 g;
- żółtka – 2 szt.;
- mąka migdałowa – 70 g;
- cukier – 130 g;
- mąka kukurydziana – 110 g;
- likier czy rum – 50 ml;
- jajka – 2 szt.;
- masło miękkie – 100 g;
- spulchniacz – 10 g.
Przygotowanie
Najpierw zbijamy miękkie masło z cukrem. W otrzymaną masę wprowadzamy żółtka i jajka. Znów całe to zbijamy. Potem podsypujemy pszenną mąkę, zawczasu przesiewaną, potem dodajemy kukurydzianą, wanilinę i spulchniacz. Znów wszystko porządnie mieszamy. W końcu wsypujemy migdałową mąkę, za pragnieniem wlewamy rum, czy likier. Formę porządnie smarujemy olejem, odprawiamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wypiekamy w ciągu 35-40 minut przy 180 stopniach. Gotowy keks ostudzamy po prostu w formie, a potem już przewracamy i wyciągamy. Gotowy wyrób można posypać cukrowym pudrem przed przedstawieniem.
Szarlotka z kukurydzianej mąki

Składniki:
- jabłka słodko-kwaśne – 600 g;
- cukier – 150 g;
- mąka kukurydziana – 80 g;
- spulchniacz dla ciasta – 10 g;
- mąka pszenna – 80 g;
- cynamon – szczypta;
- jajka duże – 3 szt.;
- cukrowy puder.
Przygotowanie
Formę rzetelnie zamazujemy masłem i posypujemy mąką. Rzetelnie umyte jabłuszka czyścimy, rozdrabniamy kostkami i umieszczamy do formy. Za pragnieniem z góry z lekka posypujemy cynamonem. Nagrzewamy do 200 stopni piecyk. Dalej już przygotowujemy ciasto dla szarlotki. Dlatego rzetelnie zbijamy jajka z dodaniem cukru, do otrzymanej masy częściami wprowadzamy mąkę pszenną i kukurydzianą, spulchniacz i porządnie mieszamy. Otrzymanym ciastem zalewamy jabłka w formie i wyrównujemy wierzch. Kukurydzianą szarlotkę wypiekamy około pół godziny. Potem ogień wyłączamy i dajemy szarlotce poleżeć 10-15 minut w już niegorącym, a ciepłym piecyku. Potem akuratnie wyciągamy i przez sitko posypujemy cukrowym pudrem.