Bardzo smaczny herbatnik z owsianych płatków – przepis

bardzo smaczny herbatnik z owsianych płatków przepis

Owsiany herbatnik wychodzi oszałamiająco smacznym, delikatnym i nieprawdopodobnie miękkim. Jego podają na śniadanie, czy wykorzystują jako szybkie i sytne przegryzanie. Proponujemy wam kilka ciekawych przepisów bardzo smacznego herbatnika z owsianych płatków.

Klasyczny przepis owsianego herbatnika z owsianych płatków

Składniki:

  • owsiane suche płatki – 395 g;
  • margaryna śmietankowa – 245 g;
  • cukier – 145 g;
  • jajko – 95 g;
  • mąka – 235 g;
  • soda – na smak.

Przygotowanie

Miękką śmietankową margarynę rzetelnie rozcieramy z cukrem, roztłukujemy świeże kurze jajka, rzucamy płatki i mieszamy. Śladem wsypujemy mąkę i sodę. Mieszamy jednorodne ciasto i sprzątamy go w przybliżeniu na 1 godzinę do chłodu. Z ciasta lepimy malutkie placki i wykładamy je na deko, co jest posmarowane olejem roślinnym. Przygotowujemy herbatnik w ciągu 15 minut przy 180 stopniach.

Bananowy herbatnik z owsianych płatków

Składniki:

  • banany – 115 g;
  • rodzynki – 25 g;
  • płatki owsiane – 195 g.

Przygotowanie

Owsiankę i oczyszczone banany wykładamy do miski i porządnie roztłukujemy owoce widełkami do jednorodnej masy. Śladem rzucamy przemyte rodzynki i mieszamy. Piecyk nagrzewamy do 200 stopni, deko pokrywamy piekarskim papierem i porcjami, łyżką wykładamy owsianą masę, formując okrąglutki herbatnik. Wypiekamy smakołyki blisko 10 minut, a potem wykładamy herbatnik z owsianych płatków bez mąki na talerz, ostudzamy i podajemy z herbatą.

Owsiany herbatnik z owsianych płatków na kefirze

Składniki:

  • owsiane płatki – 105 g;
  • kefir – 105 ml;
  • płynny miód – 1 łyżka;
  • proszek cynamonu – 5 g;
  • cukrowy drobny puder;
  • rodzynki – za pragnieniem.

Przygotowanie

Więc, owsiane płatki rzucamy do miski, zalewamy nietłustym kefirem i nalegamy w ciągu 45 minut. Przemyte rodzynki oparzamy gorącą wodą i zostawiamy, żeby one zdążyły rozmięknąć. Potem łączymy owsiankę z suszami, zawczasu zlewane z nich wodę. Śladem dodajemy mielony cynamon i płynny miód. Rzetelnie wszystko mieszamy i za pomocą łyżki formujemy okrągły herbatnik.

Po tym tłumaczymy je na naoliwione deko i odprawiamy do piecyka na 20 minut. Temperaturę ustalamy na 160 stopni. Po zakończeniu odprowadzonego czasu, tłumaczymy smakołyki do miski i za pragnieniem ozdabiamy cukrowym pudrem. Teraz bardzo smaczny domowy owsiany herbatnik z płatków jest przygotowany do degustacji.

Marchwiowy herbatnik z owsianymi płatkami

Składniki:

  • marchew świeża – 245 g;
  • herkulesowe płatki – 245 g;
  • mąka – 325 g;
  • jajko – 55 g;
  • cukier – 25 g.

Przygotowanie

Marchew oczyszczamy i nacieramy na malutkiej tarce do miski. Płatki rozdrabniamy do jednorodnego okrucha za pomocą robota kuchennego, czy blendera. W naczyniu zbijamy jajko, dodajemy tartą marchew, płatki, wsypujemy mąkę i cukrowy piasek. Mieszamy masę i wykładamy łyżką na deko, posmarowane olejem. Wypiekamy smaczny owsiany herbatnik przy temperaturze 165 stopni do utworzenia jasnobrązowego koloru.

Herbatnik z sera i owsianych płatków

Składniki:

  • ser nietłusty – 255 g;
  • masło śmietankowe – 55 g;
  • jajko – 95 g;
  • owsiane suche płatki – 445 g;
  • cukier – 115 g;
  • śmietana – 45 ml;
  • soda – szczypta.

Przygotowanie

Ser rozcieramy blenderem z sodą i nalegamy w ciągu 5 minut. Nie tracąc czasu, jajka zbijamy mikserem z cukrowym piaskiem. Potem dodajemy roztopione masło, ser i mieszamy do jednorodności. Dalej rzucamy owsiane płatki, formujemy z otrzymanego ciasta herbatnika i wykładamy na deko, które wyścielamy papierem pergaminowym. Z góry smarujemy nietłustą śmietaną, cukrzymy i odprawiamy do rozżarzonego do 180 stopni piecyka na 35 minut.

 
Powiązane artykuły:
Rogaliki z liściowego bezdrożdżowego ciasta
Wczesny słoneczny ranek trudno przedstawić bez filiżanki aromatycznej kawy, co pięknie jednoczy się z chrupotem motyki świeżo upieczonego rogalka. Spróbujcie wyrobić ten dziwny poczęstunek własnoręcznie, przecież to jest tak prosto i bardzo szybko.
Bardzo smaczne herbatniki z kukurydzianej mąki
Z kukurydzianej mąki przygotowują mnóstwo rozmaitych poczęstunków, lecz najbardziej udaną jednak wychodzi pieczywo. Dalej podzielimy się ciekawymi przepisami szalenie smacznych słodyczy.
Najlepszy przepis na najbardziej kruche herbatniki z bananem
Przepisy opisane w tym artykule obowiązkowo spodobają się leniwym gospodyniom. Dalej podpowiemy, jak z niewielkiej ilości dostępnych ingredientów stworzyć niezrównany herbatnik.
Pyszny ptyś z konfiturą z liściowego ciasta
Idealny sposób wykorzystać opakowywanie gotowego ciasta – zrobić dziwny ptyś na śniadanie. Dalej opowiemy, jak takie szalenie smaczne smakołyki napełnić zwyczajną konfiturą i otrzymać świetny deser, dostojny szczególnej pochwały.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty