Bardzo smaczny herbatnik z owsianych płatków – przepis

Owsiany herbatnik wychodzi oszałamiająco smacznym, delikatnym i nieprawdopodobnie miękkim. Jego podają na śniadanie, czy wykorzystują jako szybkie i sytne przegryzanie. Proponujemy wam kilka ciekawych przepisów bardzo smacznego herbatnika z owsianych płatków.
Klasyczny przepis owsianego herbatnika z owsianych płatków
Składniki:
- owsiane suche płatki – 395 g;
- margaryna śmietankowa – 245 g;
- cukier – 145 g;
- jajko – 95 g;
- mąka – 235 g;
- soda – na smak.
Przygotowanie
Miękką śmietankową margarynę rzetelnie rozcieramy z cukrem, roztłukujemy świeże kurze jajka, rzucamy płatki i mieszamy. Śladem wsypujemy mąkę i sodę. Mieszamy jednorodne ciasto i sprzątamy go w przybliżeniu na 1 godzinę do chłodu. Z ciasta lepimy malutkie placki i wykładamy je na deko, co jest posmarowane olejem roślinnym. Przygotowujemy herbatnik w ciągu 15 minut przy 180 stopniach.
Bananowy herbatnik z owsianych płatków
Składniki:
- banany – 115 g;
- rodzynki – 25 g;
- płatki owsiane – 195 g.
Przygotowanie
Owsiankę i oczyszczone banany wykładamy do miski i porządnie roztłukujemy owoce widełkami do jednorodnej masy. Śladem rzucamy przemyte rodzynki i mieszamy. Piecyk nagrzewamy do 200 stopni, deko pokrywamy piekarskim papierem i porcjami, łyżką wykładamy owsianą masę, formując okrąglutki herbatnik. Wypiekamy smakołyki blisko 10 minut, a potem wykładamy herbatnik z owsianych płatków bez mąki na talerz, ostudzamy i podajemy z herbatą.
Owsiany herbatnik z owsianych płatków na kefirze
Składniki:
- owsiane płatki – 105 g;
- kefir – 105 ml;
- płynny miód – 1 łyżka;
- proszek cynamonu – 5 g;
- cukrowy drobny puder;
- rodzynki – za pragnieniem.
Przygotowanie
Więc, owsiane płatki rzucamy do miski, zalewamy nietłustym kefirem i nalegamy w ciągu 45 minut. Przemyte rodzynki oparzamy gorącą wodą i zostawiamy, żeby one zdążyły rozmięknąć. Potem łączymy owsiankę z suszami, zawczasu zlewane z nich wodę. Śladem dodajemy mielony cynamon i płynny miód. Rzetelnie wszystko mieszamy i za pomocą łyżki formujemy okrągły herbatnik.
Po tym tłumaczymy je na naoliwione deko i odprawiamy do piecyka na 20 minut. Temperaturę ustalamy na 160 stopni. Po zakończeniu odprowadzonego czasu, tłumaczymy smakołyki do miski i za pragnieniem ozdabiamy cukrowym pudrem. Teraz bardzo smaczny domowy owsiany herbatnik z płatków jest przygotowany do degustacji.
Marchwiowy herbatnik z owsianymi płatkami
Składniki:
- marchew świeża – 245 g;
- herkulesowe płatki – 245 g;
- mąka – 325 g;
- jajko – 55 g;
- cukier – 25 g.
Przygotowanie
Marchew oczyszczamy i nacieramy na malutkiej tarce do miski. Płatki rozdrabniamy do jednorodnego okrucha za pomocą robota kuchennego, czy blendera. W naczyniu zbijamy jajko, dodajemy tartą marchew, płatki, wsypujemy mąkę i cukrowy piasek. Mieszamy masę i wykładamy łyżką na deko, posmarowane olejem. Wypiekamy smaczny owsiany herbatnik przy temperaturze 165 stopni do utworzenia jasnobrązowego koloru.
Herbatnik z sera i owsianych płatków
Składniki:
- ser nietłusty – 255 g;
- masło śmietankowe – 55 g;
- jajko – 95 g;
- owsiane suche płatki – 445 g;
- cukier – 115 g;
- śmietana – 45 ml;
- soda – szczypta.
Przygotowanie
Ser rozcieramy blenderem z sodą i nalegamy w ciągu 5 minut. Nie tracąc czasu, jajka zbijamy mikserem z cukrowym piaskiem. Potem dodajemy roztopione masło, ser i mieszamy do jednorodności. Dalej rzucamy owsiane płatki, formujemy z otrzymanego ciasta herbatnika i wykładamy na deko, które wyścielamy papierem pergaminowym. Z góry smarujemy nietłustą śmietaną, cukrzymy i odprawiamy do rozżarzonego do 180 stopni piecyka na 35 minut.