Barszcz na zimę – oszczędzamy czas i budżet

Domowe robienia zapasów pozwalają znacznie oszczędzać czas i budżet. Dziś dowiadujecie się, jak zrobić barszcz na zimę dla bardzo popularnej pierwszej potrawy.
Przepis barszczu na zimę
Składniki:
- cebula – 120-140 g;
- marchew – 480-500 g;
- pomidory – 480-500 g;
- burak – 880-900 g;
- pieprz chilli świeży – 20 g;
- cukier – 80-90 g;
- olej – 120 ml;
- octowa esencja – 3 łyżki;
- sól – 2 st. łyżki;
- czosnek – 50-60 g.
Przygotowanie
Marchew z burakiem rozdrabniamy. Prościej wykorzystać do tego robot kuchenny. Ręcznie natrzeć, czy pokroić słomką taką ilość warzyw będzie dosyć skomplikowane. Pomidory razem z cebulą i czosnkiem piurujemy. Zawieramy wszystkie przygotowane składniki do rondla, solimy, słodzimy i gotujemy w ciągu 1,5 godziny. Wlewamy olej i ocet, dokładamy ostatni komponent – pieprz chilli w rozdrobnionym rodzaju i zostawiamy na płycie jeszcze w ciągu 10 minut. Cały czas cieplnej obróbki należy mieszać masę, toż jak ona okresowo chce się przypalić się. Korkujemy barszcz w sterylnych bańkach i ostudzamy.
Sałata "Barszcz" na zimę
Składniki:
- burak – 1450-1500 g;
- miód – 5 st. łyżek;
- sól – 2 łyżki;
- korzeń chrzanu – 75-80 g;
- ocet jabłkowy – 10 st. łyżek.
Przygotowanie
W czystym buraku czynimy kilka przekłuć i stawiamy zapiekać się. Czas – 40 minut. Można zamienić piecyk kuchenką mikrofalową. Wtedy na cieplną obróbkę pójdą 25 minuty: 10 minut – na maksymalnej potędze, 5 minut – przerwa i 10 minut – na średniej potędze. Oczyszczamy to warzywo, grubo rozdrabniamy i odprawiamy do kombajnu z dużymi kratami. Chrzan oczyszczamy od skórki i ciemnych miejsc i nacieramy. Odprawiamy do buraka chrzan, miód, sól, jabłkowy ocet. Po mieszaniu rozdzielamy po bańkach, co przeszło sterylizację.
Robienie zapasów barszczu na zimę
Składniki:
- pomidory – 1,4-1,5 kg;
- burak – 4-4,5 kg;
- cebula – 430-450 g;
- czosnek – 180-200 g;
- sól – 110-120 g;
- cukier – 190-200 g;
- pieprz słodki – 480-500 g;
- olej roślinny – 0,5 szklanki;
- ocet – 180-200 ml.
Przygotowanie
Z pomidorów zdejmujemy skórkę po parzeniu wrzątkiem i nacieramy je na tarce razem z pieprzem. Cebulę rozdrabniamy i smażymy. Burak nacieramy grubo. Kładziemy wszystkie te składniki do dużego rondla. Łączymy z tłuczonym czosnkiem, solą, cukrem, octem, olejem i gotujemy 30 minut. Żeby zapobiec przypalaniu się – mieszamy. Gotową masę rozdzielamy po sterylnych bańkach i wtaczamy.
Barszcz z fasolą – przepis robienia zapasów na zimę
Składniki:
- cebula – 450 g;
- marchew – 450 g;
- pieprz słodki – 450 g;
- burak – 3 kg;
- pomidory – 800 g;
- octowa esencja – 6 łyżek;
- czosnek – 120 g;
- olej słonecznikowy – 370 ml;
- cukier – 35 g;
- fasola czerwona – 700 g;
- sól – 75 g.
Przygotowanie
Fasolę po nocnym zamaczaniu gotujemy i odrzucamy dla oziębienia i ściekania płynu na durszlak. Marchew i burak nacieramy. Pieprz kroimy słomką, cebulę półkółkami. Pomidory piurujemy za pomocą wygodnej dla was kuchennej techniki. Wszystkie warzywa łączymy w rondlu i gasimy na oleju roślinnym. Po 20 minutach wsypujemy fasolę, czosnek tłuczony, cukier, sól, wlewamy esencję. Po 15 minutach wtaczamy do baniek, które przeszło sterylizację.
Przygotowanie barszczu z kapustą na zimę
Składniki:
- kapusta – 1250 g;
- cebula – 180 g;
- marchew – 150 g;
- kwas cytrynowy – 1 łyżka;
- gorczyca sucha – 1 łyżka;
- burak – 750 g;
- sól – 1 st. łyżka;
- olej roślinny – 90 ml;
- cukier – 2 łyżki.

Przygotowanie
Kapustę szatkujemy i przecieramy razem z solą – musi pojawić się sok. Burak kroimy słomką. Cebulę szatkujemy do cienkich półpierścieni. Marchew rozdrabniamy na tarce. Mieszamy te komponenty, uzupełniwszy je suchą gorczycą, cukrem, solą, olejem i kwasem. Układamy barszcz do sterylnych baniek i zamykamy przykrywkami.