Barszcz na zimę – oszczędzamy czas i budżet

barszcz na zimę

Domowe robienia zapasów pozwalają znacznie oszczędzać czas i budżet. Dziś dowiadujecie się, jak zrobić barszcz na zimę dla bardzo popularnej pierwszej potrawy.

Przepis barszczu na zimę

Składniki:

  • cebula – 120-140 g;
  • marchew – 480-500 g;
  • pomidory – 480-500 g;
  • burak – 880-900 g;
  • pieprz chilli świeży – 20 g;
  • cukier – 80-90 g;
  • olej – 120 ml;
  • octowa esencja – 3 łyżki;
  • sól – 2 st. łyżki;
  • czosnek – 50-60 g.

Przygotowanie

Marchew z burakiem rozdrabniamy. Prościej wykorzystać do tego robot kuchenny. Ręcznie natrzeć, czy pokroić słomką taką ilość warzyw będzie dosyć skomplikowane. Pomidory razem z cebulą i czosnkiem piurujemy. Zawieramy wszystkie przygotowane składniki do rondla, solimy, słodzimy i gotujemy w ciągu 1,5 godziny. Wlewamy olej i ocet, dokładamy ostatni komponent – pieprz chilli w rozdrobnionym rodzaju i zostawiamy na płycie jeszcze w ciągu 10 minut. Cały czas cieplnej obróbki należy mieszać masę, toż jak ona okresowo chce się przypalić się. Korkujemy barszcz w sterylnych bańkach i ostudzamy.

Sałata "Barszcz" na zimę

Składniki:

  • burak – 1450-1500 g;
  • miód – 5 st. łyżek;
  • sól – 2 łyżki;
  • korzeń chrzanu – 75-80 g;
  • ocet jabłkowy – 10 st. łyżek.

Przygotowanie

W czystym buraku czynimy kilka przekłuć i stawiamy zapiekać się. Czas – 40 minut. Można zamienić piecyk kuchenką mikrofalową. Wtedy na cieplną obróbkę pójdą 25 minuty: 10 minut – na maksymalnej potędze, 5 minut – przerwa i 10 minut – na średniej potędze. Oczyszczamy to warzywo, grubo rozdrabniamy i odprawiamy do kombajnu z dużymi kratami. Chrzan oczyszczamy od skórki i ciemnych miejsc i nacieramy. Odprawiamy do buraka chrzan, miód, sól, jabłkowy ocet. Po mieszaniu rozdzielamy po bańkach, co przeszło sterylizację.

Robienie zapasów barszczu na zimę

Składniki:

  • pomidory – 1,4-1,5 kg;
  • burak – 4-4,5 kg;
  • cebula – 430-450 g;
  • czosnek – 180-200 g;
  • sól – 110-120 g;
  • cukier – 190-200 g;
  • pieprz słodki – 480-500 g;
  • olej roślinny – 0,5 szklanki;
  • ocet – 180-200 ml.

Przygotowanie

Z pomidorów zdejmujemy skórkę po parzeniu wrzątkiem i nacieramy je na tarce razem z pieprzem. Cebulę rozdrabniamy i smażymy. Burak nacieramy grubo. Kładziemy wszystkie te składniki do dużego rondla. Łączymy z tłuczonym czosnkiem, solą, cukrem, octem, olejem i gotujemy 30 minut. Żeby zapobiec przypalaniu się – mieszamy. Gotową masę rozdzielamy po sterylnych bańkach i wtaczamy.

Barszcz z fasolą – przepis robienia zapasów na zimę

Składniki:

  • cebula – 450 g;
  • marchew – 450 g;
  • pieprz słodki – 450 g;
  • burak – 3 kg;
  • pomidory – 800 g;
  • octowa esencja – 6 łyżek;
  • czosnek – 120 g;
  • olej słonecznikowy – 370 ml;
  • cukier – 35 g;
  • fasola czerwona – 700 g;
  • sól – 75 g.

Przygotowanie

Fasolę po nocnym zamaczaniu gotujemy i odrzucamy dla oziębienia i ściekania płynu na durszlak. Marchew i burak nacieramy. Pieprz kroimy słomką, cebulę półkółkami. Pomidory piurujemy za pomocą wygodnej dla was kuchennej techniki. Wszystkie warzywa łączymy w rondlu i gasimy na oleju roślinnym. Po 20 minutach wsypujemy fasolę, czosnek tłuczony, cukier, sól, wlewamy esencję. Po 15 minutach wtaczamy do baniek, które przeszło sterylizację.

Przygotowanie barszczu z kapustą na zimę

Składniki:

  • kapusta – 1250 g;
  • cebula – 180 g;
  • marchew – 150 g;
  • kwas cytrynowy – 1 łyżka;
  • gorczyca sucha – 1 łyżka;
  • burak – 750 g;
  • przepis barszczu na zimę
  • sól – 1 st. łyżka;
  • olej roślinny – 90 ml;
  • cukier – 2 łyżki.

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy i przecieramy razem z solą – musi pojawić się sok. Burak kroimy słomką. Cebulę szatkujemy do cienkich półpierścieni. Marchew rozdrabniamy na tarce. Mieszamy te komponenty, uzupełniwszy je suchą gorczycą, cukrem, solą, olejem i kwasem. Układamy barszcz do sterylnych baniek i zamykamy przykrywkami.

 
Powiązane artykuły:
Ogórki z cynamonem na zimę
W końcu sezonu masowej konserwacji warzyw można trochę rozcieńczyć półki w spiżarni niezwykłymi wariantami soleń. Proponujemy kilka przepisów robienia zapasów pikantnych i bardzo niezwykłych ogóreczków.
Pomidory z cynamonem na zimę
W końcu sezonu konserwacji, kiedy wszystkie warzywa są zamknięte, sam czas dla eksperymentów. Spróbujcie zaopatrzyć się w pomidory absolutnie niezwykłym sposobem. Przepisy porażają swoim niewiarogodnym składem.
Sote z bakłażanów na zimę
Jedno z prostych warzywnych potraw - to sote. Przepisów jego przygotowania istnieje bardzo dużo i najbardziej smacznym ono wychodzi ze świeżych sezonowych warzyw. Jednak nie poleniuchujecie zakonserwować kilka baniek.
Solanka na zimę – niezastąpiona rzecz wśród arsenału robień zapasów
Konserwowaną solankę wykorzystują jak tankowanie dla zupy, czy dopełnienia do potrawy. Podstawą dla tego robienia zapasów mogą posłużyć warzywa i grzyby, co jednoczy się z przyprawami i suszonymi trawami.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty