Barszcz w bańkach na zimę – najbardziej ciekawe przepisy

barszcz w bańkach na zimę

Współczesne gospodynie we właściwy sposób ocenią zaproponowane niżej przepisy barszczu w bańkach na zimę. To robienie zapasów zaoszczędzi masę czasu dla przygotowania barszczu i napełni potrawę letnim, świeżym smakiem i aromatem.

Jak przygotować tankowanie dla barszczu w bańkach na zimę?

Składniki:

  • burak – 2 kg;
  • pomidory – 950 g;
  • marchew – 950 g;
  • cebula – 1,1 kg;
  • czosnek – 4-5 główek lub według smaku;
  • słodki bułgarski pieprz – 450 g;
  • rafinowany olej roślinny – 350 ml;
  • świeża natka – 280 g;
  • ocet 9% – 175 ml;
  • sól – 140 g;
  • cukier – 320.

Przygotowanie

Pomidory myjemy, wydalamy szypułki rozkroiwszy na kilka części i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Umyty burak i marchew czyścimy i przepuszczamy przez dużą tarkę. Również oczyszczamy i drobno szatkujemy cebulę i czosnek, a słodki bułgarski pieprz pozbawiamy od szypułki i nasiennego pudełka i rozdrabniamy słomką. Umytą i obsuszoną świeżą natkę kroimy na malutkie kawałeczki ostrym nożem.

Mieszamy wszystkie przygotowane składniki w głębokiej emaliowanej pojemności, dodajemy sól, cukier, olej roślinny bezwonny, ocet i zostawiamy dla oddziaływania soku w przybliżeniu na półtorej godziny.

Po zakończeniu czasu rozkładamy barszcz po zawczasu umytych suchych bańkach, przysłaniamy przykrywkami i wyznaczamy do pojemności z wodą, żeby ona pokrywała bańki. Rozmieszczamy konstrukcję na płycie, nagrzewamy do wrzenia i wytrzymujemy półlitrową pojemność w ciągu dwudziestu, a litrowe trzydziestu minut. Potem zamykamy bańki z barszczem przykrywkami, dajemy ochłonąć w odwróconym rodzaju, a potem wyznaczamy na przechowywanie do innych zapasów.

Robienie zapasów barszczu na zimę w bańkach bez sterylizacji – przepis

Składniki:

  • burak – 1,5 kg;
  • pomidory – 1,5 kg;
  • marchew – 1 kg;
  • cebula – 1 kg;
  • gorzki pieprz niewielkiego rozmiaru – 2 szt.;
  • słodki bułgarski pieprz – 1 kg;
  • rafinowany olej roślinny – 500 ml;
  • świeża natka – 250 g lub według smaku;
  • ocet 9% – 125 ml;
  • sól – 120 g;
  • cukier – 50-75 g.

Przygotowanie

Dla przygotowania robienia zapasów według tego przepisu najpierw przygotujemy we właściwy sposób wszystkie warzywa. Burak i marchew oczyszczamy i przepuszczamy przez tarkę. Słodki bułgarski i gorzki pieprz pozbawiamy od szypułek i nasienia i szatkujemy słomką, a oczyszczoną cebulę kroimy kostkami, czy półpierścieniami. Pomidory porządnie myjemy i wyciskamy z nich sok, czy przekręcamy za pomocą maszynki do mięsa, czy blendera.

W głęboką emaliowaną pojemność nalewamy olej roślinny, zakładamy najpierw cebulę, dusimy ją trochę, dodajemy marchew i po pięciu minutach rzucamy buraki, bułgarski i gorzki pieprz i wylewamy pomidory. Również przyprawiamy masę solą, cukrem, wlewamy ocet, rzucamy zawczasu drobno posiekaną świeżą natkę i wytrzymujemy na umiarkowanym ogniu w ciągu pięćdziesięciu minut.

Po gotowości rozlewamy gorące robienie zapasów po zawczasu wysterylizowanych suchych bańkach, zamykamy sterylnymi przykrywkami i gruntownie opatulamy pojemność do pełnego oziębienia, przewróciwszy je przedtem dnem do góry.

Robienie zapasów z następnego przepisu pięknie podejdzie dla przygotowania barszczu, czy stanie się doskonałą sałatą.

Jak zawinąć sałatę "Barszcz" na zimę?

Składniki:

  • burak – 1,7 kg;
  • pomidory – 0,7 kg;
  • marchew – 07 kg;
  • cebula – 0,7 kg;
  • jabłka – 0,7 kg;
  • słodki bułgarski pieprz – 0,7 kg;
  • rafinowany olej roślinny – 250 ml;
  • świeża natka (za pragnieniem) – według smaku;
  • ocet 9% – 100 ml;
  • sól – 100 g;
  • cukier – 280 g.

Przygotowanie

robienie zapasów barszczu na zimę

Zawczasu umyte i oczyszczone marchew, buraki i jabłuszka przecieramy na dużej tarce i umieszczamy do emaliowanej pojemności. Dodajemy oczyszczoną i naszatkowaną cebulę i bułgarski pieprz, a także oczyszczone od skórki i pokrojone kostkami pomidory. Wyznaczamy pojemność z sałatą na ogień, dodajemy sól, cukier i gotujemy po na małym ogniu w ciągu dwudziestu minut. Potem wlewamy ocet, dodajemy drobno posiekaną świeżą natkę (za pragnieniem), wytrzymujemy na ogniu jeszcze pięć minut i rozkładamy po czystych i suchych bańkach. Stawiamy je do pojemności z gorącą wodą i sterylizujemy półlitrową pojemność dwadzieścia, a litrowe trzydzieści minut.

 
Powiązane artykuły:
Ananasy z kabaczków – jak to jest możliwe?
Z kabaczka przygotowują mnóstwo potraw, jednak jeden wariant konserwacji z jego uczestnictwem niezasłużenie zgubił się. Opowiemy jak zaopatrzyć się w kabaczki, które w wyniku smaku wyjdą jak ananasy.
Kabaczki jak ananasy na zimę
Z kabaczków stwarzają tyle robień zapasów, że na pewno skomplikowano czymś zdziwić. Jednak są jeszcze kilku wariantów przygotowania tego uniwersalnego warzywa, które zdolne urazić niezwykłym smakiem.
Bakłażany z adżyką na zimę bez sterylizacji
Istnieje mnóstwo wariantów konserwacji warzyw. Każdy jest oryginalny i niepowtarzalny. Ten artykuł jest poświęcony bakłażanom, gotowanym w sosie z adżyką. Ta dziwna zakąska podbije was swoim oryginalnym, trochę pikantnym smakiem.
Sote z kabaczków na zimę
Wśród dużej ilości różnej konserwacji u każdej gospodyni znajdzie się bardzo smaczne sote. Ta potrawa składa przepiękną kompanię dowolnemu mięsiwu. Opowiemy jak przygotować sote z kabaczków w podstawie.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty