Bazylia - właściwości i zastosowanie

bazylia zastosowanie

Bazylia – bardzo rozpowszechniona przyprawa z rodziny traw miętowych. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych, bazylię szeroko wykorzystuje się w kulinariach. Przyprawa bazylia ceni się za swój wyraźny cierpki aromat, który zależnie od gatunku ma lukrecjowy, cytrynowy czy gorzki posmak. Kolor liści bazylii jest zielony, purpurowy czy nasycony fioletowy.

Korzyść i szkoda bazylii

Razem z cennymi aromatycznymi i smakowymi właściwościami, bazylia ma właściwości lecznicze, co warunkuje jej stosowanie jako skutecznego terapeutycznego środka. Roślina ma dezynfekujące, przeciwbólowe działanie. Poza tym bazylia jest środkiem podwyższającym odporność i stosuje się w dietetycznym żywieniu, ponieważ doskonale spala tłuszcze w organizmie. Duża ilości olejków eterycznych, które zawiera bazylia wyznaczają się tak na korzyść, jak i szkodę. Bazylia ma szereg przeciwwskazań: nie poleca się jej do użytku osobom, które przeszły zawał mięśnia sercowego oraz osobom, które cierpią na zaburzenia krzepliwości krwi. Również niedobrze ją wykorzystywać w żywieniu kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią dzieci.

Bazylii używają tak w świeżym, jak i w suszonym stanie. Zrywać roślinę można w ciągu całego letniego okresu, ponieważ w zamian utraconych gałęzi rosną nowe. Przed początkiem kwitnienia, zawartość olejków eterycznych w korzennej trawie osiąga maksimum, toteż bazylię zalecają zbierać do robienia zapasów właśnie o tej porze. Suszyć bazylię należy w przewietrzanym pomieszczeniu, gdzie nie wpadają promienie słoneczne, wtedy w suszonej bazylii zachowają się wszystkie właściwości.

Jak przechowywać świeżą bazylię?

Większość gospodyń interesuje pytanie, jak przechowywać świeże liście bazylii, żeby dłużej zachowywały się jej pożyteczne jakości i świetny aromat? Oberwawszy zwiędłe liście, zbierzcie gałęzie bazylii w pęczek i zawińcie w celofan. Jak i wszystkie korzenne trawy, można przechowywać roślinę w lodówce na dolnej półce przez dwa tygodnie. Pięknie zachowują się aromatyczne właściwości bazylii w zasolonym stanie. Żeby zasolić bazylię: przemyjcie gałęzie, dajcie im obeschnąć, pokrojcie, rozłóżcie do zawczasu wysterylizowanych baniek, przesypując solą. Zasoloną w ten sposób bazylię można przechowywać w lodówce aż do wiosny.

Bardzo często bazylię stosują w mieszance z innymi korzennymi trawami. Z czym jednoczy się bazylia? Praktycznie wszystkie przyprawy dobrze uzupełniają chłodno-świeży smak rośliny. Dlatego możecie śmiało mieszać przyprawy – kolendra, mięta, rozmaryn, pietruszka, estragon z bazylią. Potrawy, do których dodacie tą mieszankę wonnych traw, otrzymają szczególny pikantny smak i aromat.

Bazylia w kulinariach

Bazylia - przyprawa, którą aktywnie wykorzystuje się w narodowej włoskiej, indyjskiej kuchni. Nasienie dodaje się do zup, mięsiw. Natka uzupełni smak sałatek, sosów, potraw z ptaka, mięsa i ryby, pasztetów, warzywnych zup, marynat i soleń. We Włoszech bazylia – obowiązkowa składowa sosu pesto i dodatek do potraw z pomidorami. Dodając bazylię do stołowego octu możecie uszlachetnić jego smak, a również bazylia korzyść i szkodastosować aromatyczny płyn do doprawiania warzywnych sałatek. Doświadczeni kucharze rekomendują nie kroić rośliny metalowym nożem, a rwać rękami, żeby nie utracić pożytecznych właściwości rośliny. Jeszcze jeden ważny szczegół: bazylię dodaje się pod koniec gotowania, żeby zachować jej aromatyczną jakość.

Bazylię można dodać do herbaty, zwłaszcza jeśli cierpicie na podniosłą nerwowość, przeziębienie, choroby suchych ust i obniżone ciśnienie. Na koniec polecamy - piękną i pożyteczną roślinę można wyhodować w domu w szerokich niskich garnkach. Ona posłuży ozdobą wnętrza waszej kuchni czy loggii, a wtedy możecie wykorzystać tą świeżość na wycieczki po domowych kulinariach.

 
Powiązane artykuły:
Przyprawy do grzanego wina
Grzane wino - niezastąpiony napój w zimne zimowe wieczory. On ogrzeje i poprawi nastrój. A smak grzanego wina jest czarujący dzięki przyprawom, które wchodzą do jego skład. Akurat o przyprawach do grzanego wina porozmawiamy w naszym artykule.
Sprawdzone i smaczne przepisy pasty pomidorowej
Pasta pomidorowa - to uniwersalne tankowanie dla barszczu, stworzenie oryginalnych sosów. I dziś dokładnie zorientujemy się jak ją zrobić w domowych warunkach. Czytamy nasze rady i wybieramy dla siebie odpowiedni przepis.
Pomidorowe piure – smak lata na co dzień
Pomidorowe piure – to pomidory ugotowane do stanu gęstej pasty, którą z czasem można przyprawiać różne potrawy. Dokładniej zorientujemy się jak jego przygotować smacznie z przyprawami, żeby potem dziwić gości nowymi kulinarnymi arcydziełami.
Użycie i stosowanie ziry – dodaj rodzynkę ze Wschodu do swojej potrawy
Przyprawa zira przyszła do nas ze wschodu i właśnie tam zdobyła szerokiej popularności, którą korzysta dotychczas. Właściwości stosowania ziry w kuchni i historię jej powstania rozpatrzymy w tym artykule.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty