Bazylia - właściwości i zastosowanie

Bazylia – bardzo rozpowszechniona przyprawa z rodziny traw miętowych. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych, bazylię szeroko wykorzystuje się w kulinariach. Przyprawa bazylia ceni się za swój wyraźny cierpki aromat, który zależnie od gatunku ma lukrecjowy, cytrynowy czy gorzki posmak. Kolor liści bazylii jest zielony, purpurowy czy nasycony fioletowy.
Korzyść i szkoda bazylii
Razem z cennymi aromatycznymi i smakowymi właściwościami, bazylia ma właściwości lecznicze, co warunkuje jej stosowanie jako skutecznego terapeutycznego środka. Roślina ma dezynfekujące, przeciwbólowe działanie. Poza tym bazylia jest środkiem podwyższającym odporność i stosuje się w dietetycznym żywieniu, ponieważ doskonale spala tłuszcze w organizmie. Duża ilości olejków eterycznych, które zawiera bazylia wyznaczają się tak na korzyść, jak i szkodę. Bazylia ma szereg przeciwwskazań: nie poleca się jej do użytku osobom, które przeszły zawał mięśnia sercowego oraz osobom, które cierpią na zaburzenia krzepliwości krwi. Również niedobrze ją wykorzystywać w żywieniu kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią dzieci.
Bazylii używają tak w świeżym, jak i w suszonym stanie. Zrywać roślinę można w ciągu całego letniego okresu, ponieważ w zamian utraconych gałęzi rosną nowe. Przed początkiem kwitnienia, zawartość olejków eterycznych w korzennej trawie osiąga maksimum, toteż bazylię zalecają zbierać do robienia zapasów właśnie o tej porze. Suszyć bazylię należy w przewietrzanym pomieszczeniu, gdzie nie wpadają promienie słoneczne, wtedy w suszonej bazylii zachowają się wszystkie właściwości.
Jak przechowywać świeżą bazylię?
Większość gospodyń interesuje pytanie, jak przechowywać świeże liście bazylii, żeby dłużej zachowywały się jej pożyteczne jakości i świetny aromat? Oberwawszy zwiędłe liście, zbierzcie gałęzie bazylii w pęczek i zawińcie w celofan. Jak i wszystkie korzenne trawy, można przechowywać roślinę w lodówce na dolnej półce przez dwa tygodnie. Pięknie zachowują się aromatyczne właściwości bazylii w zasolonym stanie. Żeby zasolić bazylię: przemyjcie gałęzie, dajcie im obeschnąć, pokrojcie, rozłóżcie do zawczasu wysterylizowanych baniek, przesypując solą. Zasoloną w ten sposób bazylię można przechowywać w lodówce aż do wiosny.
Bardzo często bazylię stosują w mieszance z innymi korzennymi trawami. Z czym jednoczy się bazylia? Praktycznie wszystkie przyprawy dobrze uzupełniają chłodno-świeży smak rośliny. Dlatego możecie śmiało mieszać przyprawy – kolendra, mięta, rozmaryn, pietruszka, estragon z bazylią. Potrawy, do których dodacie tą mieszankę wonnych traw, otrzymają szczególny pikantny smak i aromat.
Bazylia w kulinariach
Bazylia - przyprawa, którą aktywnie wykorzystuje się w narodowej włoskiej, indyjskiej kuchni. Nasienie dodaje się do zup, mięsiw. Natka uzupełni smak sałatek, sosów, potraw z ptaka, mięsa i ryby, pasztetów, warzywnych zup, marynat i soleń. We Włoszech bazylia – obowiązkowa składowa sosu pesto i dodatek do potraw z pomidorami. Dodając bazylię do stołowego octu możecie uszlachetnić jego smak, a również stosować aromatyczny płyn do doprawiania warzywnych sałatek. Doświadczeni kucharze rekomendują nie kroić rośliny metalowym nożem, a rwać rękami, żeby nie utracić pożytecznych właściwości rośliny. Jeszcze jeden ważny szczegół: bazylię dodaje się pod koniec gotowania, żeby zachować jej aromatyczną jakość.
Bazylię można dodać do herbaty, zwłaszcza jeśli cierpicie na podniosłą nerwowość, przeziębienie, choroby suchych ust i obniżone ciśnienie. Na koniec polecamy - piękną i pożyteczną roślinę można wyhodować w domu w szerokich niskich garnkach. Ona posłuży ozdobą wnętrza waszej kuchni czy loggii, a wtedy możecie wykorzystać tą świeżość na wycieczki po domowych kulinariach.