Bazylia – zastosowanie w kulinarii

bazylia zastosowanie w kulinarii

Zadziwiająco aromatyczna roślina co ma nazwę bazylia z rodziny traw miętowych najpierw wykorzystywała się jak lekarstwo. Olejki eteryczne, które są obecne w wonnych listkach, mają przeciwbólowe i przeciwzapalne właściwości, które dosyć szeroko stosowali w praktyce za czasów starych aptekarzy i lekarzy. W kulinarii bazylia zaczęła wykorzystać się później, lecz wynik jej stosowania w pokarmie był na tyle zdumiewający, że popularność tej trawy rosła z każdym dniem, bardzo szybko nabierając obrotów.

Bazylia cytrynowa – zastosowanie

Istnieje kilka odmian bazylii, które obecnie szeroko wykorzystują się dla aromatyzacji potraw kulinarnych i nadania im szczególnego smaku. Najbardziej rozpowszechnione są warzywna zielona i fioletowa bazylia. Lecz czasami wykorzystuje się i natka bazylii z cytrynowym aromatem. Takie listki z cytrusową nutką pięknie tonują smak rybnych potraw i dań z owoców morza, a także wykorzystują się dla przygotowania sosów, najbardziej odpowiednich dla dopełnienia darów morza.

Bazylia suszona – zastosowanie

W kulinarii w również wykorzystują jak świeże liście bazylii tak i suszone, które w pełnej mierze zachowują wszystkie aromatyczne i cenne właściwości. Dla ich robienia świeże liście wysuszają w ściemnionym, ciepłym miejscu daleko od promienia słonecznego.

Suszoną bazylię dodają do rozmaitych potraw, do tankowań do sałatek, marynat i sosów, a także przygotowują ziołowe herbaty. Dowolne danie, doprawione suszonymi liśćmi bazylii, nabywa niepowtarzalny, oryginalny smak, który zawsze będzie przyjemny, nawet przy częstym użytku.

Suszoną bazylię pięknie uzupełniają pastę, pizzę, potrawy ze świeżych pomidorów i innych warzyw, a także różne zupy i nawet niektóre desery.

Bazylia – zastosowanie w konserwacji

W ostatnim czasie bazylię wszystko częściej dodają do marynat przy konserwacji warzyw, a czasami i owoców. Niemało przepisów, w których liście bazylii dominują nad drugimi aromatycznymi i smakowymi dokładkami albo całkiem ich zamieniają. Niepowtarzalny korzenny pikantny aromat bazylii z cierpkimi nutkami nada pomidorom, czy ogóreczkom szczególnego smaku, którego nie wolno domagać się przez użycie innych przypraw.

Niemałą wartością również będą przy konserwacji i bakteriobójcze właściwości bazylii, które zagrają rolę konserwantu.

Zastosowanie bazylii jak przyprawy do mięsa

Świeże liście bazylii – nie tylko niezastąpiony komponent sałatek, a także pierwszych i drugich potraw. Bez nich, zwłaszcza na Kaukazie, nie podadzą szaszłyków. Tam korzenną trawę dodają praktycznie do wszystkich potraw z mięsa. W suszonym wyglądzie, lecz bazylia powinna nieodmiennie być obecna w nich, napełniając smak mięsnego dania pikantnymi farbami i oszałamiającym smakiem.

W tym samym celu we Włoszech przygotowują ze świeżej bazylii sos "Pesto", którym uzupełniają większość mięsiw. We francuskiej kuchni również istnieje mnóstwo wariacji sosów do mięsa z dodaniem bazylii, bez których dania tracą swój powab i apetyczny smak.

Dla zastosowania świeżej bazylii w pokarmie jej nie rekomendują rozdrabniać nożem. Najlepiej podrzeć listki rękami, tak one będą jeszcze mocniej pachnieć, wydzielając zadziwiający aromat. Również trzeba dodawać świeżą bazylię na końcu przygotowania, jeśli chodzi o termiczną obróbkę. Przy zastosowaniu suszonej bazylii dla sosów, czy różnych tankowań, jej należy przeciwnie dodać zawczasu i dać czas należeć się, żeby fantastyczny aromat potrafił otworzyć się w całości.

 
Powiązane artykuły:
Jak zachować pikantną bazylię na zimę?
Liście bazylii są bogate witaminami i aromatycznymi olejami. Właśnie dlatego w zimowy czas, kiedy chce się odczuć trochę letniej świeżości na talerzu, z zadowoleniem stosujemy pikantną przyprawę, zaopatrzoną w ciepłym okresie roku.
Ocet jabłkowy w domowych warunkach – prosty przepis
W większości sklepów sprzedaje się podrabianie różnych produktów, nawet jabłkowy ocet wymyślili sprzedać niskogatunkowy. Lecz opuszczać rąk nie warto, przecież zrobić go na własnej kuchni jest bardzo prosto!
Przyprawa curry, jej stosowanie i korzyść
Jeśli wam jeszcze nie zdarzało się stosować w domowej kuchni przyprawy curry, to najpierw przestudiujecie ten artykuł. Dalej opowiemy, z których komponentów polega ta aromatyczna przyprawa i jakim sposobem ją lepiej wykorzystać.
Indyjska przyprawa curry
Spróbujcie zebrać kilka pewnych przypraw według zaproponowanego dalej przepisu – i u was wyjdzie słynna szalenie aromatyczna i taka ulubiona przyprawa curry. Również podpowiemy, jak poprawnie ją stosować w rozmaitych potrawach.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty