Bezalkoholowe cocktaile w domowych warunkach – przepisy

Jeśli z jakichkolwiek przyczyn rozstrzygnęliście zrezygnować z idei alkoholowych cocktaili do uroczystości, czy w dni powszednie, rekomendujemy zakosztować jeden z przedstawionych niżej przepisów. Każdy przepis bezalkoholowego cocktailu w domowych warunkach jest maksymalnie prosty, włącza dostępne składniki i wychodzi zadziwiająco smacznym. Tu znajdziecie i sezonowe cocktaile: odświeżające, idealne dla relaksu do letniego słońca, czy ogrzewającego zimowego.
Bezalkoholowy cocktail z syropem
Składniki:
- żurawinowy sok – 1 l;
- grenadyn – 1/4 st.;
- ekstrakt mięty – 1-2 kropla;
- woda gazowana – 260 ml;
- lód.
Przygotowanie
Zmieszajcie pierwszą czwórkę składników razem i spróbujcie, przy konieczności dodajcie jeszcze trochę grenadyny, czy cukrowego syropu. Rozlejcie napój po szklankach i uzupełnijcie parą-trójką kostek lodu. Dodatkowo dekorować cocktail można świeżą żurawiną i ziarnami granatu.
Gorący bezalkoholowy cocktail w domu
Przyjęto uważać za prawdziwy sezonowy napój grzane wino, które po takim trwałym gotowaniu i bez tego traci swoje właściwości, co upija się. Rozstrzygnęliśmy zatrzymać się na absolutnie bezalkoholowym analogu, który można czynić na podstawie dowolnego soku.
Składniki:
- sok czarnej porzeczki – 1 l;
- wiśniowy sok – 1 l;
- winny sok – 1 l;
- jabłkowy sok – 500 ml;
- cytryna – 1/2 szt.;
- cynamon – 2 pałeczka;
- goździk – 3-4 pąki;
- kardamon – 3 szt.
Przygotowanie
Zmieszajcie wszystkie rodzaje soków w głębokim rondlu, dodajcie kawałki cytryny i przyprawy. Rozmieśćcie rondel na średnim ogniu i doczekajcie się, kiedy napój zacznie dochodzić do wrzenia (nie przegotowujcie!). Nakryjcie cocktail przykrywką i zostawcie nalegać się blisko 6 godzin. Przed użytkiem powtórnie rozgrzejcie.
Bezalkoholowy kokosowy cocktail "Pina Colada"
Składniki:
- jogurt – 225 g;
- kawałki konserwowanego ananasa – 1/4 st.;
- ananasowy sok – 60 ml;
- kokosowe mleko – 15 ml;
- lód.
Przygotowanie
Zalejcie jogurt do shakera razem z ananasowym sokiem. Dodajcie kokosowe mleko. Kawałki ananasa piurujcie i pokładziecie piure do zawartości shakera. Dodajcie lód i porządnie strzepcie wszystko razem. Rozlejcie napój po kielichach. Serwujcie z kawałkiem ananasa.
Bezalkoholowy mleczny cocktail
Jeśli klasyczne milkshake z reguły i tak przygotowują się bez dodania alkoholu, to ich pradziadek – hogol-mogol, w klasyce uzupełnia się porcją rumu, czy burbonu. Niżej powtórzymy bezalkoholową wersję przepisu.
Składniki:
- mleko – 740 ml;
- cynamon – 4 pałeczka;
- goździk – 2-3 pąki;
- żółtka z jajka – 7 szt.;
- cukier –115 g;
- śmietanka tłusta 33% - 470 ml;
- strączek wanilii;
- szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie
Połączcie mleko i przyprawy w patelni. Doczekajcie się, aż mleko dojdzie do wrzenia. Tymczasem zbijcie żółtka i cukier na czysto. Wyciągnijcie z mleka przyprawy i stopniowo wlewajcie go do żółtek, bez ustanku mieszając. Przelejcie napój do patelni i ugotujcie na najsłabszym ogniu 5 minut, również stale mieszając. Gotowy napój zdejmijcie z ognia, oziębcie i uzupełnijcie bitą śmietaną z gałką muszkatołową.
Domowy bezalkoholowy cocktail
Składniki:
- sok z 4 cytryn;
- cukier – 480 g;
- woda – 520 ml;
- kwasek cytrynowy – 1 łyżka;
- 2 garści liści bazylii.

Przygotowanie
Rozgrzawszy wodę, wsypcie do niej cukier i ugotujcie w ciągu 10 minut. Gotowy syrop oziębicie.
Liście bazylii zalejcie sokiem i posypcie kwaskiem cytrynowym, mieszajcie i dodajcie cukrowy syrop. Doczekajcie się, aż mieszanka stanie się zieloną, a listki prawie rozpuszczą się, potem przepuścicie napój przez sito.
Dla przedstawienia nasypcie do szklanki lód, napełnijcie cytrusowym koncentratem do połowy, a pozostałość zalejcie wodą gazowaną.