Bezpieczna żywność: jak długo można przechowywać w lodówce ugotowane produkty?

Nie każdy z nas ma czas na to, by codziennie gotować. Właśnie dlatego wybieramy dzień, kiedy przyrządzamy potrawy na cały tydzień. Jednak zawsze należy pamiętać o tym, że każdy produkt ma termin przydatności do spożycia. Ile można przechowywać w lodówce zupę, duszone, czy smażone mięso, kaszę? Dowiesz się po lekturze niniejszego artykułu.

Niektórzy są święcie przekonani, że rosół można przechowywać w lodówce przez 7 dni. Nic bardziej mylnego! Większość ugotowanych produktów przechowywać w lodówce można tylko przez 2-3 dni.

Zupy

zupa

Najdłużej w lodówce można przechowywać barszcz – aż siedem dni! I co najciekawsze, nie straci on swoich walorów smakowych. Najkrócej można przechowywać zupę grzybową – tylko 24 godziny. Rosół lub zupę rybną należy przechowywać w lodówce przez 2 dni. Zupę na dietetycznym, chudym rosole możesz przechowywać najdłużej.

Zupy należy przechowywać w garnkach emaliowanych. Jeśli zupy jest niedużo, to możesz przelać ją do szklanego pojemnika z pokrywką.

Dodatki

pasta

Istnieje przekonanie, że ziemniaki, kasza, makaron, ugotowane na wodzie, można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Wyżej wymienione produkty można przechowywać w lodówce przez maksymalnie trzy dni. Jeśli natomiast dodałaś do nich sos, to maksymalny termin przechowywania to tylko 24 godziny. To samo dotyczy kasz, gotowanych na mleku. Ryż z mięsem i warzywami oraz pilaw można przechowywać najdłużej – przez 4 dni. Kaszy, makaron i ziemniaki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub garnkach z pokrywkami. Jeśli umieścisz jedną z wyżej wymienionych potraw w lodówce bez pokrywki, to zrobi się sucha, więc niemożliwie będzie ją jeść.

Mięso

stek

Smażony lub ugotowany drób: kurczaka, mięso indyka, kaczkę można przechowywać w lodówce przez 48 h. Jeśli natomiast chodzi o mięso wieprzowe czy wołowinę, to śmiało możesz przechowywać je przez 4 dni.

Potrawy mięsne najlepiej przechowywać w komorze zerowej w lodówce. Mięso należy umieścić w emaliowanym pojemniku ze szczelnie zamykającą się pokrywką lub folią.

Pokrojone owoce i warzywa

owoce

Pokrojone owoce i warzywa można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Im dłużej owoce i warzywa leżą w lodówce, tym mniej wartości odżywczych i witamin. Sałatkę z majonezem lub śmietaną najlepiej zjeść w ciągu doby od ugotowania. Nie warto po tym, jak pokroisz warzywa solić je, gdyż pod wpływem soli zaczynają intensywnie puszczać sok i szybciej się psują. Pokrojone owoce i warzywa najlepiej od razu nie doprawiać. Przechowujemy je w pojemnikach próżniowych z plastiku lub szklanych pojemnikach z pokrywką.

Jajka

jajka

Jajka to bardzo wdzięczny produkt do przechowywania w lodówce. Surowe jajka można przechowywać w lodówce przez 90 dni, poza lodówką przez 25 dni. Podczas zakupu szczególną uwagę zwracaj na termin przydatności. Jajka nie lubią promieni słonecznych i ciepła wiec, jeśli przechowujesz je poza lodówką, to zadbaj o to, aby to było ciemne, chłodne miejsce. Ugotowane jajka można przechowywać w lodówce przez 20 dni, a w temperaturze pokojowej przez 5 dni.

Jeśli chcesz, aby jajka się nie zepsuły, musisz przestrzegać kilku zasad: po pierwsze, od razu po zakupie jajek nie warto je myć, aby nie usunąć z nich warstwy ochronnej, która chroni je przed zepsuciem. Również nie warto je wyciągać z wytłaczanki, gdyż tekturowe opakowanie zapewnia dłuższą żywotność tego produktu.

Ciasto

ciasto

Ciasto bez problemu można przechowywać w lodówce. Ciasto drożdżowe możesz przechowywać w lodówce przez 2 dni, a później można go zamrozić. Zamrożone ciasto nie można rozmrażać w mikrofalówce lub w gorącej wodzie. Powinno się rozmrozić samo w temperaturze pokojowej. Ciasto francuskie i ciasto na pierogi można przechowywać w lodówce przez 4 dni, po czym należy go zamrozić. Ciasto biszkoptowe z kolei nie wolno przechowywać w lodówce.

Ciasto, które chcesz zamrozić, należy włożyć do szczelnie zamykającej się torebki do mrożenia.

Mięso mielone

jedzenia

W mięsie mielonym, podobnie jak w mięsie, bardzo szybko rozwijają się bakterie. Właśnie dlatego mięso mielone należy przechowywać przez 12 godzin w komorze zerowej w lodówce. Po upływie 12 godzin mięso mielone należy umieścić w zamrażarce, w której może przebywać przez 28 dni.

Mięso mielone należy przechowywać w folii spożywczej lub plastikowym pojemniku z pokrywką.

Surowe mięso

mieso

Czerwone mięso – wołowinę i wieprzowinę – można przechowywać w lodówce przez 4 dni, kurczaka zaś przez 3 dni. Mięso najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach, aby nie doszło do zatrucia. Niektóre sklepy sprzedają mięso, przywiezione dwa-trzy dni temu.

Mięso w lodówce najlepiej przechowywać w pojemniku z dziurkowanymi ścianami z pokrywką, by przepuszczał powietrze. Jeśli nie zjadłaś mięsa po upływie czterech dni, włóż go torebki do mrożenia, a później do zamrażarki.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty