Biała glazura – ozdoba do smacznego pieczywa

biała glazura

Na pewno każda gospodyni umie robić czekoladową glazurę, którą pomyślnie ozdabia większość rodzajów domowego pieczywa. Lecz kiedy sprawa dotyczy dekoracji pierników lub herbatników, to bez przepisów białego glazurowania nie obejdzie się. Matowa czy lustrzana, gęsta czy płynna - ona równie przyciągnie uwagę gości do deseru i dostarczy powodów gospodyni rozkoszować swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Do tego wszystkiego, można z białej glazury po prostu zrobić kolorową, a tym samym ucieszyć dzieci.

Jak zrobić białą glazurę do tortu?

Składniki:

  • mleko tłuste - 110 ml;
  • czekolada biała - 320 g;
  • tłusta śmietanka (33%) - 110 ml;
  • żelatyna - 10 g.

Przygotowanie

Wsypujemy żelatynę do połowy przygotowanego mleka i czekamy 15 minut. Pozostałe mleko łączymy ze śmietanką, z lekka podgrzewamy i odstawiamy. Dalej wlewamy żelatynową masę do mleczno-śmietankowej mieszanki i mieszamy do jednolitości. Czekoladę rozdrabniamy na niewielkie kawałeczki i wsypujemy do przygotowanych składników. Mieszamy aż wyjdzie w całości jednolita glazura białego koloru.

Glazura z białej czekolady - przepis

Składniki:

  • biała czekolada (jakościowa) - 320 g;
  • cukier biały (drobny) - 310 g;
  • syrop glukozowy - 290 g;
  • mleko tłuste - 220 ml;
  • żelatyna listkowa - 30 g;
  • woda filtrowana - 145 ml.

Przygotowanie

W chłodnej oczyszczonej wodzie moczymy żelatynę. Do niewielkiego rondelka nalewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy mleko i doprowadzamy masę do wrzenia. Wlewamy syrop glukozowy i znów przegotowujemy. Odstawiamy i dajemy ochłonąć 5-7 minutek i dodajemy żelatynę. Dalej wszystko mieszamy do pełnego rozpuszczenia. Wylewamy naszą mieszankę przez sito na czekoladę i mieszamy rzetelnie do jednolitości. Przecieramy masę blenderem. Gotową glazurę obowiązkowo na kilka godzin zostawiamy w lodówce, a przed użyciem nagrzewamy ją do temperatury 35 stopni.

Biała glazura do keksu

Składniki:

  • czekolada biała (jakościowa) - 435 g;
  • mleko tłuste - 90 ml;
  • wanilina - na koniuszku noża;
  • biała glazura do keksów
  • cukier puder - 330 g.

Przygotowanie

Ważnym elementem w przygotowaniu właśnie tej glazury, jest poprawnie roztopiona czekolada. Dlatego łamiemy ją na malutkie kawałeczki, wkładamy do głębokiego rondelka i wstawiamy do wodnej kąpieli. Mieszamy dopóki cała czekolada się nie roztopi, od razu wlewamy mleko zawczasu zmieszane z cukrem pudrem, dodajemy wanilinę i polecamy intensywnie mieszać do pełnej jednolitości. Teraz zdejmujemy masę z kąpieli parowej i ubijamy mikserem do pysznej masy.

 
Powiązane artykuły:
Krem twarogowy – prawdziwy delikatny smak deserów
Twarogowy krem jest jeden z najbardziej dietetycznych deserów. Ser w połączeniu z owocami, czekoladą, mlekiem skondensowanym może przekształcić się na lekkie dopełnienie dla placków, ciastek, herbatników i innych słodyczy.
Śmietankowy krem do tortu – sprawdzone przepisy
Śmietankowy krem – to doskonałe nadzienie dla ciastek, placków, tortów, świetny samodzielny deser z dodaniem owoców. Przygotować go jest prosto. Porozmawiamy dokładniej o śmietankowym kremie i jego wariacjach.
Syrop do nasączania biszkoptów
Przygotować smaczny biszkoptowy tort nie zawsze jest łatwo. W tym wypadku, potrzebny jest syrop do nasączania biszkoptów, który zrobi tort soczystym, delikatnym i miększym. Akurat o przepisach takich syropów do nasączania biszkoptów, opowiemy w artykule.
Krem do tortu z karmelem
Kiedy chce się przygotować tort według własnego przepisu, wymyślić coś nowego i niezwykłego, należy nie zapominać i o kremie - przecież on wnosi do deseru swoją nutkę smaku. Porozmawiamy o kremie z karmelem, który łatwo przygotować w dowolny czas.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty