Błonnik na odchudzanie

W latach 70-ch ubiegłego wieku, odchudzanie za pomocą błonnika było głównym kluczem dietetyki. Następnie dietę z dużą zawartością błonnika, zamienili kuracją z niską zawartością węglowodanów i miękkimi programami spożywczymi, które obiecują tym, którzy pragną schudnąć, szybkie wyniki.
Dziś bogate błonnikiem diety, pewnie powracają się na scenę zdrowego żywienia – jako sekret na utratę zbędnej wagi dla pokolenia nowego tysiąclecia. Wyjaśnijmy, w czym właśnie błonnik jest taki dobry na odchudzanie.
Błonnik i odchudzanie
Błonnik (inne nazwy – błonnik pokarmowy, włókno pokarmowe) jest jednym ze składników pokarmu roślinnego. Przyswajać i przetrawiać go nasz organizm nie jest w stanie. Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Rozpuszczalny błonnik zderzając się w żołądku z płynem, przekształca się w swoistą galaretkę, która wypełnia żołądek i na długo utrzymuje odczucie sytości. Akurat w taki sposób działa błonnik na odchudzanie, który sprzedaje się w formie pastylek lub kapsułek.
Nierozpuszczalny błonnik opuszcza organizm w tym samym wyglądzie, w którym do niego trafił. Wchłaniając płyn i pęczniejąc, nierozpuszczalny błonnik działa jak miotła – oczyszcza jelita i wyprowadza na zewnątrz razem z jego zawartością wszystkie toksyczne odpady i kwasy, które zgromadziły się w organizmie.
Należy wskazać, że praktycznie wszystkie warzywa, owoce i zboża włączają oba rodzaje błonnika. Lecz dietę przewidzianą stricte dla odchudzania, lepiej zbudować tak, żeby w niej mieściło się 75% nierozpuszczalnego błonnika i 25% – rozpuszczalnego.
Źródła nierozpuszczalnego błonnika: orzechy i nasiona, otręby, sałatki i warzywa ciemnozielone, rośliny bulwiaste, owoce (najbardziej – ich skórka), pełnoziarniste produkty.
Źródła rozpuszczalnego błonnika: pomarańcze, jabłka, grejpfruty, śliwki suszone i inne suszone owoce, winogrona, cukinia, brokuły, fasola, pełnoziarnisty chleb.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie błonnika?
Zrównoważona dieta wymaga, żeby dziennie dostarczać swojemu organizmowi 25-35 gramów błonnika.
Wymienimy 5 produktów - mistrzów o dużej zawartości błonnika, które są niezastąpione podczas odchudzania:
- awokado (1 średniego rozmiaru) – 11,84 grama;
- pszenica cało ziarnowa (1 filiżanka) – 19,9 grama;
- czerwona (meksykańska) fasola (1 filiżanka) – 13,3 grama;
- czerwona gotowana soczewica (1 filiżanka) – 15,6 grama;
- owies (1 filiżanka) – 12 gram.
Kto zamierza schudnąć, może przeprowadzić również dietę na błonniku syberyjskim. To przygotowany do stosowania produkt, bez jakichkolwiek chemicznych dokładek. Jego podstawą jest błonnik zbóż, do którego są dodane roślinne włókna owoców lub jagód. Stosowanie błonnika syberyjskiego w ciągu dnia jest nieograniczone. Ta dieta jest dobra i tym, że ma wyraźnie określony efekt leczniczy.
Razem z syberyjskim, w sprzedaży jest błonnik pszenny, który również jest przeznaczony do odchudzania. W tym wypadku też chodzi o naturalny produkt, do którego dodane są różne trawy, orzechy, jagody i owoce.
Wskazane diety są oparte na tym, że gotowy błonnik (3-4 łyżki) rozpuszcza się w szklance dowolnego płynu (mleko, wywary, herbaty, soki) i stosuje się na śniadanie, podwieczorek lub kolację.
Na koniec dodamy następujące:
- Jedzcie błonnik na śniadanie – to ważne w procesie odchudzania. Badania świadczą o tym, że po bogatym w błonnik śniadaniu, zjadamy o 175 kalorii mniej podczas naszego następnego posiłku.
- Uczeni Oksfordzkiego Uniwersytetu wyjaśnili, że kobiety, które stosowały dietę o podwyższonej zawartości błonnika, średnio mają wskaźnik masy ciała równy 21,98. Podczas gdy te kobiety, które posilają się mięsem i utrzymują dietę niezbyt bogatą w błonnik, mają wskaźnik równy
23,52.
- Nie przechodźcie do diety o dużej zawartości błonnika gwałtownie. Jeśli cierpicie na zespół jelita nadwrażliwego lub zauważyliście, że po stosowaniu błonnika odczuwacie dyskomfort – taki jak biegunka, wzdęcie brzucha i odczucie zgagi, podwyższajcie przyjmowanie błonnika stopniowo, dodając do swojej racji po 5 dodatkowych gramów w każdym tygodniu.
- Zbyt duża zawartość błonnika w waszej diecie, może wywołać wzdęcie brzucha, nudność i bóle w brzuchu. Prawda, żeby mieć problemy takiego rodzaju, stosowanie błonnika musi przekraczać 45 gramów na dzień. W jakimkolwiek wypadku, woda zmniejsza te niepożądane objawy.