Ceramiczna patelnia – czy warto ją kupować?
Ceramiczne naczynia pojawiły się stosunkowo niedawno, lecz już są bardzo popularne u gospodyń domowych. Ten rodzaj naczynia robi się z aluminium, a powłoka zewnętrzna i wewnętrzna jest z ceramiki. Tak więc,w tym wypadku,nie chodzi o szkodzenie aluminiowym naczyniom.
Ceramiczna patelnia – plusy i minusy
Przewagi ceramicznej patelni są oczywiste:
- ceramika wytrzymuje bardzo wysokie temperatury, przy czym ona ma równomierne grzanie;
- ceramika – ekologiczny materiał, co nie zawiera szkodliwych substancji;
- powłoka ceramiczna jest bardzo odporna na uszkodzenia;
- dzięki obecności powłoki nieprzywierającej, jedzenie jest obronione od przypalania;
- ceramika dobrze zachowuje ciepło;
Lecz razem z plusami ceramiczna patelnia ma też minusy:
- na ceramikę okazują złe działanie spadki temperatury;
- dość wysoka cena na naczynia z ceramiczną powłoką;
Przy zakupie tego rodzaju naczynia, uważnie zapoznaj się z instrukcją, która zawiera opis zasad korzystania z ceramicznej patelni. Po zakupie należy ją umyć, wytrzeć i potrzymać na ogniu, dodając minimalną ilość oleju roślinnego.
Gotowanie na ceramicznej patelni
Gospodynie,które po raz pierwszy uzyskały tego rodzaju naczynie interesuje pytanie- jak gotować na ceramicznej patelni? Nic skomplikowanego w gotowaniu na ceramice nie ma. Można smażyć, zapiekać i dusić, jak zwykle. Przy czym produkty doskonale zachowują swoje smakowe i jakościowe właściwości. Ale dlatego, żeby przewracać czy mieszać gotowaną potrawę, nie rekomenduje się wykorzystywać metalowych łyżek , tylko drewnianą, silikonową czy nylonową. W ten sposób zachowasz całość powłoki ceramicznej. I jeszcze jeden ważny moment: płomień palników powinien być umiarkowany, żeby nie paliły się boczne strony patelni.
Czyszczenie ceramicznego naczynia
Jeszcze jedno ważne pytanie - jak oczyścić ceramiczną patelnię czy rondel? Reszty pokarmu koniecznie wydalić drewnianą łopatką. Do mycia stosować środki bez chloru i cząstek ściernych. Podczas używania zmywarki włączać łagodny reżim.
Co robić jeśli przypala się jedzenie?
Czasami słyszymy skargi na to, że gotowane jedzenie przylepia się do ceramicznej patelni. Po pierwsze należy wykorzystać tłuszcze dla lekkiego smarowania naczynia. Po drugie, nawet przy starannej pielęgnacji ceramicznej patelni, stopniowo odbywa się ścieranie górnej warstwy. Toż z naczyniem, które staje się nieprzydatne, trzeba się rozstać.
Wybór ceramicznego naczyniaPrzy zakupie kuchennego naczynia należy rozwiązać jeszcze jedno pytanie – jaka ceramiczna patelnia jest lepsza? Oto kilka rekomendacji potencjalnym nabywcom:
- Obowiązkowo kupuj patelnię z pokrywką. Świetnie jeśli ta pokrywka będzie przejrzysta. Tak będzie ci lżej kontrolować proces gotowania jedzenia.
- Zwróć uwagę na wagę i grubość ścianek. Jeśli grubość dna i ścianek jest więcej niż 4 mm to naczynie będzie nagrzewało się równomiernie, a termin służby takiej patelni jest znacznie dłuższy.
- Przewagę przy zakupie oddawaj patelni odlewanej.Od standardowej (która kosztuje taniej) różni się jakością i trwałością.
- Nie bój się kupić patelnię z rowkowanym dnem, w odróżnieniu od swoich żeliwnych poprzedniczek, ona nie stwarza żadnych niewygód ani przy gotowaniu pokarmu, ani przy oczyszczeniu naczynia.
- Przy wyborze patelni zwróć uwagę na obecność świadectwa i gwarancji. Odpowiedzialne firmy, które starają się zadowolić swojego klienta, gwarantują eksploatację wyrobu co najmniej 1 rok. W świadectwie muszą dokładnie wskazywać się marki materiałów, z których jest zrobione naczynie.
Na patelni z powłoką ceramiczną potrafisz gotować zdrowszy pokarm, przejawiając w ten sposób troskę o swoich bliskich.