Chleb bez drożdży w domowych warunkach

chleb bez drożdży w domowych warunkach

Chleb wypieczony samodzielnie, zawsze wychodzi smaczniejszy, miększy i bardziej aromatyczny. Dziś dokładnie opowiemy, jak przygotować pożyteczny chleb bez drożdży w domowych warunkach i zdziwić wszystkich swoimi zdolnościami.

Przepis chleba bez drożdży w domowych warunkach

Składniki:

  • mąka – 305 g;
  • kefir nietłusty – 290 ml;
  • cukier i drobna sól – po 1 łyżce;
  • soda spożywcza – szczypta.

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy zjeżdżalnią do miski, rzucamy sól, sodę i cukier. Dalej stopniowo wlewamy kefir i akuratnie mieszamy miękkie, powietrzne ciasto. Obracamy go i zostawiamy na 35 minut przy pokojowej temperaturze. Potem formujemy z ciasta chleb dowolnej formy i wypiekamy w piecyku, zrobiwszy na powierzchni niewielkie nacięcia nożem. Gotowość sprawdzamy drewnianym łuczywem, który musi wychodzić absolutnie suchym.

Przepis chleba bez drożdży w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • mąka – 305 g;
  • mleko – 205 ml;
  • jajko duże – 2 szt.;
  • kwas cytrynowy – 1,5 łyżki;
  • soda – szczypta;
  • masło śmietankowe – 15 g;
  • cukier biały – 20 g.

Przygotowanie

Przed tym, jak wypiec w domowych warunkach chleb bez drożdży, rzetelnie przesiewamy na stół mąkę. Po tym rzucamy do niej sodę, cukier, kwasek cytrynowy i porządnie mieszamy. Na patelni roztapiamy kawałeczek masła i ostudzamy do ciepłego stanu. Dalej roztłukujemy do niego jajka i wlewamy mleko. Mieszamy wszystko łyżką do jednorodnego stanu, stopniowo wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy rękami plastyczne ciasto. Tłumaczymy skład do czary wypiekacza do chleba, ustalamy program "Chleb bez drożdży " i naciskamy przycisk "Start". Po 45 minutach ostrożnie wyjmujemy gotowy wyrób, nakrywamy ręcznikiem i ostudzamy.

Przepis żytniego chleba bez drożdży na zakiszeniu

Składniki:

Dla zakiszenia:

  • żytnia mąka – 115 g;
  • woda pitna – 205 ml.
  • Dla ciasta:
  • mąka żytnia – 505 g;
  • woda pitna – 85 ml;
  • zaparzanie mocne – 145 ml;
  • sól drobna – 1 łyżka;
  • masło śmietankowe.

Przygotowanie

Dla przygotowywania chleba bez drożdży w domowych warunkach po tym przepisie, należy zaopatrzyć się cierpliwością, a wynik was koniecznie ucieszy.

Więc zaczynamy proces przygotowania zakiszenia : mieszamy 75 g mąki z 100 ml gotowanej ciepłej wody do otrzymania gęstej masy, co przypomina po konsystencji tłustą śmietanę. Dalej przysłaniamy nieszczelnie ręcznikiem i zostawiamy w spokoju w przybliżeniu na dobę. Następnego dnia zaczynamy robić podkarmianie zakiszenia. Dlatego w ciągu 3 dób dziennie do niej dodają po 75 g żytniej mąki i podlewają 100 ml ciepłej wody. Zachowujemy gotowe zakiszenie w ciepłym miejscu i już na 5 dobę można przystąpić do wypiekania chleba.

Gotowe zakiszenie rozwodzimy ciepłą wodą i wsypujemy szklankę żytniej mąki, co zawczasu przesiewamy. Otrzymane ciasto mieszamy, formujemy grudkę, zawracamy do błony i sprzątamy do ciepłego miejsca na 3 godziny. Po tym dodajemy do zaczynu mąkę co pozostała, rzucamy cukier, sól i wylewamy mocno zaparzoną herbatę. Mieszamy czystymi mokrymi rękami miękkie, lecz lepkie ciasto. Pokrywamy go czystym kuchennym ręcznikiem i zostawiamy na 1,5 godziny.

Stół zwilżamy zimną wodą, tłumaczymy na niego wypoczęte ciasto, co jest wymieszane i formujemy równy chleb. Formę dla pieczywa zamazujemy masłem i tłumaczymy robienie zapasów. Teraz topniejemy ciasto w ciągu 40 minut, a potem odprawiamy żytni chleb do rozgrzanego piecyka, ustaliwszy temperaturę grzania na 195 stopni. Gotowy gorący chleb wyjmujemy z formy i zwilżamy wierzchołek niewielką ilością zimnej wody, żeby wyszła świetna piękna motyka.

 
Powiązane artykuły:
Chleb w piecyku bez drożdży
Wypiec własnoręcznie chleb bez drożdży nie jest skomplikowanie, aniżeli wyrobić jego sumiasty analog. Główne zawczasu zrobić prawidłowe, jakościowe zakiszenie, czy całkiem nie wykorzystać, a stworzyć dziwny chleb na bazie kwaśno-mlecznej.
Żytnio-pszenny chleb – najlepsze przepisy
Tym, kto często pracuje z ciastem, wiadomo że z czystej żytniej mąki dużo wyrobów nie przygotujesz, a oto jeśli ją zjednoczyć z pszenną - może wyjść całkiem przyzwoity domowy chleb. Skorzystajcie się dokładnymi rekomendacjami.
Bułki z sezamem – smaczny przepis
Pieczywo, uzupełnione sezamem, zawsze wychodzi smacznym i zwłaszcza aromatycznym. Dalej podpowiemy trzy absolutnie różne sposoby wyrobu tego dziwnego poczęstunku. Opowiemy jak wypiec słodkie, liściowe, czy sumiaste słodkie wyroby.
Żytni chleb w piecyku w domowych warunkach
Amatorom domowych poczęstunków spodoba się ten artykuł. Dalej podpowiemy, jak stworzyć smaczny żytni chleb kilkoma sposobami. Spróbowawszy go jeden raz, na zawsze pozostaniecie w liczbie zwolenników takiego chleba.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty