Chleb bez drożdży w domowych warunkach
Chleb wypieczony samodzielnie, zawsze wychodzi smaczniejszy, miększy i bardziej aromatyczny. Dziś dokładnie opowiemy, jak przygotować pożyteczny chleb bez drożdży w domowych warunkach i zdziwić wszystkich swoimi zdolnościami.
Przepis chleba bez drożdży w domowych warunkach
Składniki:
- mąka – 305 g;
- kefir nietłusty – 290 ml;
- cukier i drobna sól – po 1 łyżce;
- soda spożywcza – szczypta.
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy zjeżdżalnią do miski, rzucamy sól, sodę i cukier. Dalej stopniowo wlewamy kefir i akuratnie mieszamy miękkie, powietrzne ciasto. Obracamy go i zostawiamy na 35 minut przy pokojowej temperaturze. Potem formujemy z ciasta chleb dowolnej formy i wypiekamy w piecyku, zrobiwszy na powierzchni niewielkie nacięcia nożem. Gotowość sprawdzamy drewnianym łuczywem, który musi wychodzić absolutnie suchym.
Przepis chleba bez drożdży w wypiekaczu do chleba
Składniki:
- mąka – 305 g;
- mleko – 205 ml;
- jajko duże – 2 szt.;
- kwas cytrynowy – 1,5 łyżki;
- soda – szczypta;
- masło śmietankowe – 15 g;
- cukier biały – 20 g.
Przygotowanie
Przed tym, jak wypiec w domowych warunkach chleb bez drożdży, rzetelnie przesiewamy na stół mąkę. Po tym rzucamy do niej sodę, cukier, kwasek cytrynowy i porządnie mieszamy. Na patelni roztapiamy kawałeczek masła i ostudzamy do ciepłego stanu. Dalej roztłukujemy do niego jajka i wlewamy mleko. Mieszamy wszystko łyżką do jednorodnego stanu, stopniowo wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy rękami plastyczne ciasto. Tłumaczymy skład do czary wypiekacza do chleba, ustalamy program "Chleb bez drożdży " i naciskamy przycisk "Start". Po 45 minutach ostrożnie wyjmujemy gotowy wyrób, nakrywamy ręcznikiem i ostudzamy.
Przepis żytniego chleba bez drożdży na zakiszeniu
Składniki:
Dla zakiszenia:
- żytnia mąka – 115 g;
- woda pitna – 205 ml.
- Dla ciasta:
- mąka żytnia – 505 g;
- woda pitna – 85 ml;
- zaparzanie mocne – 145 ml;
- sól drobna – 1 łyżka;
- masło śmietankowe.
Przygotowanie
Dla przygotowywania chleba bez drożdży w domowych warunkach po tym przepisie, należy zaopatrzyć się cierpliwością, a wynik was koniecznie ucieszy.
Więc zaczynamy proces przygotowania zakiszenia : mieszamy 75 g mąki z 100 ml gotowanej ciepłej wody do otrzymania gęstej masy, co przypomina po konsystencji tłustą śmietanę. Dalej przysłaniamy nieszczelnie ręcznikiem i zostawiamy w spokoju w przybliżeniu na dobę. Następnego dnia zaczynamy robić podkarmianie zakiszenia. Dlatego w ciągu 3 dób dziennie do niej dodają po 75 g żytniej mąki i podlewają 100 ml ciepłej wody. Zachowujemy gotowe zakiszenie w ciepłym miejscu i już na 5 dobę można przystąpić do wypiekania chleba.
Gotowe zakiszenie rozwodzimy ciepłą wodą i wsypujemy szklankę żytniej mąki, co zawczasu przesiewamy. Otrzymane ciasto mieszamy, formujemy grudkę, zawracamy do błony i sprzątamy do ciepłego miejsca na 3 godziny. Po tym dodajemy do zaczynu mąkę co pozostała, rzucamy cukier, sól i wylewamy mocno zaparzoną herbatę. Mieszamy czystymi mokrymi rękami miękkie, lecz lepkie ciasto. Pokrywamy go czystym kuchennym ręcznikiem i zostawiamy na 1,5 godziny.
Stół zwilżamy zimną wodą, tłumaczymy na niego wypoczęte ciasto, co jest wymieszane i formujemy równy chleb. Formę dla pieczywa zamazujemy masłem i tłumaczymy robienie zapasów. Teraz topniejemy ciasto w ciągu 40 minut, a potem odprawiamy żytni chleb do rozgrzanego piecyka, ustaliwszy temperaturę grzania na 195 stopni. Gotowy gorący chleb wyjmujemy z formy i zwilżamy wierzchołek niewielką ilością zimnej wody, żeby wyszła świetna piękna motyka.