Chleb w piecyku bez drożdży

chleb w piecyku bez drożdży

Jeśli u was całkiem nie okazało się drożdży, wtedy sam raz spróbować nowy przepis chleba bez drożdży i wypiec go w domu w piecyku. Do tego smak takiego chleba trochę jest niezwykły w odróżnieniu od prostego, można powiedzieć nawet pikantny i powinien obowiązkowo spodobać się. Toż proponujemy szybciej przystąpić do procesu przygotowania bardzo smacznego chleba bez drożdży w piecyku, a wam opowiemy jak wszystko zrobić u siebie w domu.

Przepis domowego chleba bez drożdży w piecyku na zakiszeniu

Składniki:

Dla zakiszenia:

  • ciepła gotowana woda – 370 ml;
  • żytnia mąka – 21 łyżka;

Dla ciasta:

  • pszenna mąka – 150 g;
  • mąka – 150 g;
  • żytnia mąka – 400 g;
  • płynny miód – 2 łyżki;
  • sól – 2 łyżki;
  • ciepła woda – 330 ml;
  • zakiszenie – 6 łyżek.

Przygotowanie

Dla przygotowania potrzebnego nam zakiszenia bierzemy ciepłą wodę (100 ml) i mieszamy w dużym, wysokim naczyniu z 4 łyżkami stołowymi żytniej mąki. Nakrywamy go i zatruwamy do miasteczka pociemniej i pocieplej na dobę. Na 2,3,4,5 dzień zakiszenie obowiązkowo podkarmiamy po 3 łyżki stołowe mąki i 30 ml wody, mieszamy go i odprawiamy do tyłu tego miejsca, gdzie ono było. Kiedy nastaną 6 dób, bierzemy zakiszenie i miesza odbieramy z tej lady 3 łyżki, do których dosypujemy 5 łyżek żytniej mąki, 70 ml ciepłej gotowanej wody i zostawiamy całe to dla przyszłego chleba. Zakiszenie co pozostało dobrze rozrzedzamy wodą i odprawiamy do lodówki, nie więcej niż na 10 dób.

Przygotowane zakiszenie na chleb wytrzymujemy w tym miejscu, gdzie ono brodziło jeszcze 6 godzin, a potem dodajemy do niego sól, płynny miód, ciepłą wodę i wszystko mieszamy. Mąkę do ciasta dodajemy po gatunkach: najpierw wyższego gatunku, potem drugą, a żytnią wprowadzamy ostatnią. Wyrobione ciasto zawieramy od razu do naoliwionej olejem formy i w ciągu 2 godzin dajemy mu dobrze podejść. Potem kropimy wierzchołek wodą i stawiamy chleb dla pieczywa do nagrzanej do 180 stopni temperatury dętej szafy na 55-60 minut.

Przepis chleba bez drożdży na kefirze w piecyku

Składniki:

  • pszenna mąka – 330 g;
  • tłusty kefir – 220 ml;
  • spożywcza soda – 2/3 łyżki;
  • sól – 2/3 łyżki;
  • olej roślinny – 1 łyżka.

Przygotowanie

W miskę z ciepłym kefirem dodajemy konieczną ilość spożywczej sody, soli i łyżkę dowolnego oleju roślinnego. Mieszamy wszystko i zaczynamy prosto tu przesiewać mąkę, rytmicznie mieszając przy tym z kefirem. Dalej na ręce kapiemy niewielką ilość oleju i wyłożywszy ciasto na powierzchnię czystego stołu z niewielkim dodaniem mąki, mieszamy go. Potem przemieszczamy nasze dziwne ciasto dla przyszłego chleba do przygotowanej formy (naoliwionej olejem) i stawiamy go do centrum piecyka, który przez pół godziny nagrzał się do 195 stopni. Wypiekamy chleb zaledwie w ciągu 40 minut.

 
Powiązane artykuły:
Chleb bez drożdży w domowych warunkach
Dla amatorów wyjątkowo domowej kuchni dalej są opisane proste przepisy chleba bez drożdży. Opowiemy jak bez trudności sprawić się z pieczywem podobnego wyrobu, wykorzystując tradycyjnie piecyk. Również podpowiemy, jak wypiec chleb na zakiszeniu.
Żytnio-pszenny chleb – najlepsze przepisy
Tym, kto często pracuje z ciastem, wiadomo że z czystej żytniej mąki dużo wyrobów nie przygotujesz, a oto jeśli ją zjednoczyć z pszenną - może wyjść całkiem przyzwoity domowy chleb. Skorzystajcie się dokładnymi rekomendacjami.
Bułki z sezamem – smaczny przepis
Pieczywo, uzupełnione sezamem, zawsze wychodzi smacznym i zwłaszcza aromatycznym. Dalej podpowiemy trzy absolutnie różne sposoby wyrobu tego dziwnego poczęstunku. Opowiemy jak wypiec słodkie, liściowe, czy sumiaste słodkie wyroby.
Żytni chleb w piecyku w domowych warunkach
Amatorom domowych poczęstunków spodoba się ten artykuł. Dalej podpowiemy, jak stworzyć smaczny żytni chleb kilkoma sposobami. Spróbowawszy go jeden raz, na zawsze pozostaniecie w liczbie zwolenników takiego chleba.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty