Chleb w piecyku bez drożdży
Jeśli u was całkiem nie okazało się drożdży, wtedy sam raz spróbować nowy przepis chleba bez drożdży i wypiec go w domu w piecyku. Do tego smak takiego chleba trochę jest niezwykły w odróżnieniu od prostego, można powiedzieć nawet pikantny i powinien obowiązkowo spodobać się. Toż proponujemy szybciej przystąpić do procesu przygotowania bardzo smacznego chleba bez drożdży w piecyku, a wam opowiemy jak wszystko zrobić u siebie w domu.
Przepis domowego chleba bez drożdży w piecyku na zakiszeniu
Składniki:
Dla zakiszenia:
- ciepła gotowana woda – 370 ml;
- żytnia mąka – 21 łyżka;
Dla ciasta:
- pszenna mąka – 150 g;
- mąka – 150 g;
- żytnia mąka – 400 g;
- płynny miód – 2 łyżki;
- sól – 2 łyżki;
- ciepła woda – 330 ml;
- zakiszenie – 6 łyżek.
Przygotowanie
Dla przygotowania potrzebnego nam zakiszenia bierzemy ciepłą wodę (100 ml) i mieszamy w dużym, wysokim naczyniu z 4 łyżkami stołowymi żytniej mąki. Nakrywamy go i zatruwamy do miasteczka pociemniej i pocieplej na dobę. Na 2,3,4,5 dzień zakiszenie obowiązkowo podkarmiamy po 3 łyżki stołowe mąki i 30 ml wody, mieszamy go i odprawiamy do tyłu tego miejsca, gdzie ono było. Kiedy nastaną 6 dób, bierzemy zakiszenie i miesza odbieramy z tej lady 3 łyżki, do których dosypujemy 5 łyżek żytniej mąki, 70 ml ciepłej gotowanej wody i zostawiamy całe to dla przyszłego chleba. Zakiszenie co pozostało dobrze rozrzedzamy wodą i odprawiamy do lodówki, nie więcej niż na 10 dób.
Przygotowane zakiszenie na chleb wytrzymujemy w tym miejscu, gdzie ono brodziło jeszcze 6 godzin, a potem dodajemy do niego sól, płynny miód, ciepłą wodę i wszystko mieszamy. Mąkę do ciasta dodajemy po gatunkach: najpierw wyższego gatunku, potem drugą, a żytnią wprowadzamy ostatnią. Wyrobione ciasto zawieramy od razu do naoliwionej olejem formy i w ciągu 2 godzin dajemy mu dobrze podejść. Potem kropimy wierzchołek wodą i stawiamy chleb dla pieczywa do nagrzanej do 180 stopni temperatury dętej szafy na 55-60 minut.
Przepis chleba bez drożdży na kefirze w piecyku
Składniki:
- pszenna mąka – 330 g;
- tłusty kefir – 220 ml;
- spożywcza soda – 2/3 łyżki;
- sól – 2/3 łyżki;
- olej roślinny – 1 łyżka.
Przygotowanie
W miskę z ciepłym kefirem dodajemy konieczną ilość spożywczej sody, soli i łyżkę dowolnego oleju roślinnego. Mieszamy wszystko i zaczynamy prosto tu przesiewać mąkę, rytmicznie mieszając przy tym z kefirem. Dalej na ręce kapiemy niewielką ilość oleju i wyłożywszy ciasto na powierzchnię czystego stołu z niewielkim dodaniem mąki, mieszamy go. Potem przemieszczamy nasze dziwne ciasto dla przyszłego chleba do przygotowanej formy (naoliwionej olejem) i stawiamy go do centrum piecyka, który przez pół godziny nagrzał się do 195 stopni. Wypiekamy chleb zaledwie w ciągu 40 minut.