Chrupiająca ciabatta w wypiekaczu do chleba

ciabatta w wypiekaczu do chleba

Ciabatta – włoski, biały chleb z porowatym miąższem i chrupiącą skórką, lecz od końca lat 90-tych ten chleb stał się popularny nie tylko we Włoszech, ale i w USA i w Europie. Teraz jego szeroko stosują przy przygotowaniu zakąsek bruskett, czy używają oddzielnie. W tym artykule opowiemy jak samodzielnie przygotować ciabattę w wypiekaczu do chleba.

Ciabatta w wypiekaczu do chleba

Skłądniki:

  • mąka pszenna – 250 g;
  • woda – 180 ml;
  • sól – 1 łyżka;
  • suche drożdże – 1 łyżka;
  • oliwa – dla oliwienia.

Przygotowanie

Z tego zestawu produktów u nas wyjdą 2 ciabatty. Więc przystępujemy: umieszczamy składniki do kontenera wypiekacza do chleba w takim trybie: woda, sól, cukier, mąka i w ostatniej kolei drożdże. Ustalamy kontener do wypiekacza do chleba, wybieramy program 2, kolor motyki, który chcecie otrzymać i naciskamy przycisk "Puszczenie-zatrzymanie" się. Po sygnale, który zabrzmi po 80 minutach, odkrywamy wypiekacz do chleba i wyjmujemy ciasto. Dzielimy go na 2 równe części, kształtujemy każdą owalnej formy. Rozmieszczamy robienia zapasów na płaskiej podstawce dla pieczywa, smarujemy oliwą nasze ciabatty, znów włączamy przycisk "puszczenie-zatrzymanie" się. Kiedy znów zabrzmi dźwiękowy sygnał, a to będzie po 35 minutach, chleb ciabatta w wypiekaczu do chleba jest gotowy, dostajemy go i dajemy ochłonąć na kratach.

Według takiego samego przepisu można przygotować ciabattę w wypiekaczu do chleba, tylko tryb podsadzki składników będzie różnił się zależnie od tego, jak tego wymaga producent.

Włoski chleb ciabatta w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • mąka – 500 g;
  • ciepła woda – 260 g;
  • suche drożdże – 3 łyżki;
  • oliwa – 70 g;
  • cukier – 2 łyżki;
  • sól – 2 łyżki;
  • suche mleko – 2 st. łyżki.

Przygotowanie

Do wiaderka wypiekacza wykładamy składniki w takim trybie, który wymaga producent właśnie waszego modelu. Stawiamy zagniatanie ciasta na najtrwalszy reżim, na przykład to może być "Francuski chleb", czy dowolny inny z długim zagniataniem. Popatrzycie na ciasto, ono powinno być bardzo miękkie i elastyczne. Jeśli to jest potrzebne dodajcie mąki, czy wody. Kiedy zabrzmi sygnał, co ogłasza o zakończeniu zagniatania, przystępujemy bezpośrednio do pieczenia chleba.

"Leniwa" ciabatta w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • drożdże – 1 łyżka;
  • żytnia mąka – 35 g;
  • pszenna mąka – 220 g;
  • oliwa – 1,5 st. łyżek;
  • sól – 1 łyżka;
  • ciabatta w wypiekaczu do chleba przepis
  • serwatka – 160 ml.

Przygotowanie

Do kontenera zakładamy produkty w tej kolejności jak tego wymaga producent waszego modelu wypiekacza. Wstawiamy reżim pieczywa "Główny", motyka jest "Średnia" i waga – 0,5 kg i przystępujemy do przygotowania.

Włoski chleb ciabatta w wypiekaczu do chleba można przygotowywać również z dodaniem słodu, a wierzch można przyprószać tartym serem.

 
Powiązane artykuły:
Bardzo smaczny ziemniaczany chleb w wypiekaczu do chleba
Jeśli macie wypiekacz do chleba i lubicie przygotowywać w nim różny chleb nie zatrzymując się na jednym przepisie, to ten artykuł jest dla was. W nim dokładnie opiszemy sposób przygotowania ziemniaczanego chleba. Wam na pewno spodoba się!
Żytni chleb w wypiekaczu do chleba
Żytni chleb – jeden z niewielu pożytecznych przedstawicieli piekarniczych wyrobów, który ma szczelny i bardzo aromatyczny miąższ i z lekka kwaskowaty posmak. Na żytnim chlebie można przygotować domowy kwas, czy używać go samodzielnie.
Musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba
Musztardowy chleb zawsze znajdzie swoje miejsce na stole, wśród innych potraw. Aromatny i złocisty, ten chleb to doskonała zamiana zwykłym batonom, a jego smak doda pikanterii dowolnej zakąsce.
Keks w wypiekaczu do chleba – prosty przepis
Poprawnie wyrobić ciasto i wypiec keks - zadanie nie z prostych, nawet dla kuchmistrzy z doświadczeniem. W celu ulżyć życie, proponujemy wypiec keks za pomocą wypiekacza, który prosto i stosunkowo szybko zrobi pracę za was.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty