Ciasto bez jajek i drożdży
Czy jest konieczność w pieczywie z ciasta bez jajek i drożdży? Wtedy zaproponowane przepisy akurat to, co jest dla Państwa teraz do potrzeby. Wśród nich wariant podstawy dla pizzy, pierożków, a także postnego placka na wodzie.
Ciasto dla pizzy bez jajek i drożdży na kefirze
Składniki:
- kefir średniej zawartości tłuszczu – 130 ml;
- olej oliwy – 70 ml;
- mąka pszenna – 240-320 g;
- cukier – 40 g;
- soda spożywcza – jedna szczypta;
- sól kucharska – jedna szczypta.
Przygotowanie
Zaczniemy przygotowanie ciasta dla pizzy z tego, że zgasimy sodę. Dla tego dodamy jej do miski z kefirem i zostawiamy na dziesięć minut. Po tym zakładamy do mieszanki cukier, sól i oliwę i dobrze mieszamy masę do pełnego rozpuszczenia wszystkich kryształów. Teraz przesiewamy do mieszanki mąkę niewielkimi porcjami i każdorazowo rzetelnie mieszamy. Zaprzestajemy zagniatanie jak otrzymamy miękką, elastyczną i nielepką teksturę ciasta. Otulamy mączną pigułkę błoną i rozlokowujemy dla dojrzewania pod warunkiem pokojowej temperatury na czterdzieści minut, potem możemy przystępować do załatwienia pizzy.
Ciasto dla pierożków bez jajek i drożdży
Składniki:
- mąka pszenna – ile będzie potrzeba;
- kwaśny kefir, czy śmietana – 495 ml;
- olej roślinny bez aromatu – 245 ml;
- cukier – 35 g;
- soda spożywcza – 2 szczypty;
- sól kucharska – 2 szczypty.
Przygotowanie
Żeby zawieść bez drożdży i bez jajek ciasto dla pierożków, mieszamy kwaśną śmietanę, czy kefir z sodą i zostawiamy pod warunkiem pokojowej temperatury na dziesięć minut. Po tym dodajemy cukier i sól, mieszamy i śladem przesiewamy mąkę. Czynimy stopniowo zagniatanie podlewając w procesie olej roślinny bez aromatu i przedłużając podsypywanie mąki. Domagamy się miękkiej, elastycznej i nielepkiej jego tekstury, osnuwamy mączną kulę błoną i dajemy należeć się i dojrzeć w ciągu czterdziestu minut. Po tym czasie ciasto będzie przydatne do późniejszego stosowania. Z niego wychodzą doskonałe smażone pierożki, otwarte i zamknięte pierogi w piecyku, a także pizza.
Przepis dla placka – jak zrobić ciasto bez drożdży i jajek na wodzie?
Składniki:
- mąka (tapetowa) – 550 g;
- olej roślinny bez aromatu – 130 ml;
- woda filtrowana – 245 ml;
- sól kucharska – 2 szczypta.
Przygotowanie
Przygotowuje się takie ciasto do liczonych minut. Wystarczy zmieszać wodę z solą i olejem roślinnym i dodać po trochę mąki, zrobić zagniatanie do otrzymania nielepkiej końcowej tekstury ciasta. Przed stosowaniem go należy wytrwać pod błoną w ciągu pół godziny, a tylko wtedy przystępować do załatwienia postnego placka. W jakości nadzienia można wziąć kapuściane napełnienie, czy ziemniak z grzybami.