Ciasto na pierogi – najlepsze przepisy

ciasto na pierogi

Smaczne i sytne pierogi – jedno z najbardziej ulubionych potraw wielu osób. Zdaje się, nic skomplikowanego: bierzemy ciasto, wałkujemy cienko, kładziemy nadzienie, lepimy i gotujemy. Wychodzi bardzo smacznie, a różnorodność nadzienia pozwala przygotowywać tę potrawę bardzo często. Z nadzieniami wszystko zrozumiałe, a z głównym składnikiem sytuacja bywa skomplikowana, często powstaje kwestia, jak poprawnie zrobić ciasto na pierogi, żeby ono nie rozsypało się w trakcie gotowania i nie zlepiło się.

Przaśne ciasto

Rozpoczniemy z bardzo prostego, opowiemy jak zrobić ciasto dla pierogów z mąki, postnego oleju, soli i wody. Takie ciasto, zwyczajnie nie będzie najsmaczniejsze, ale natomiast ono nie przetrąci smak nadzienia.

Składniki:

  • woda filtrowana czy gotowana - 1 szklanka;
  • drobna sól - 2 duże szczypty;
  • mąka pszenna biała, przesiewana - 2,5 szklanki;
  • olej postny rafinowany - 2 stołowe łyżki.

Przygotowanie

Nagrzewamy wodę do wrzenia,do głębokiego emaliowanego naczynia przesiewamy mąkę, solimy. W wrzącą wodę wlewamy olej, szybko mieszamy i od razu zalewamy tą mieszanką mąkę. Ciasto mieszamy szybko, wykorzystując łyżkę – rękami z reguły takie ciasto zagnieść nie wyjdzie. Wychodzi ono szczelne, gładkie i dosyć miękkie. Plusy tego wariantu – nie należy długo mieszać ciasta, ono jest smaczne i delikatne. Minusy – jego nie wyjdzie wałkować bardzo cienko. Jednak takie ciasto podejdzie dla pierogów z dowolnym nadzieniem i jak widzicie, zrobić parzone ciasto dla pierogów jest bardzo prosto.

Ciasto elastyczne

Ciasto co więcej ciągnie się, elastyczne, które można wałkować bardzo cienko, mieszają na jajkach. Takie ciasto lepiej podejdzie dla "mokrego" nadzienia. Opowiemy, jak zrobić ciasto dla pierogów z serem, jagodami (wiśnią na przykład) czy konfiturą.

Składniki:

  • małogazowana woda mineralna - 250 ml;
  • jajko - 2 szt.;
  • kucharska sól kamienna - 2 niewielka szczypta;
  • rafinowany olej - 50 ml;
  • mąka pszenna biała wysokiej jakości - blisko 3,5 szklanek.

Przygotowanie

Jajka myjemy, roztłukujemy do miski i zbijamy z solą do przemiany koloru na ciemniejszy, wlewamy mineralną wodę i ostrożnie mieszamy – jak zrobić ciasto dla pierogówstaramy się nie wyswobodzić cały gaz. Mąkę przesiewamy do tego naczynia, w którym będę mieszały ciasto. Wlewamy do jej naszą mieszankę i akuratnie zaczynamy miesić, po trochę podlewając olej. Kiedy ciasto roluje się do kuli i nie lgnie do ścianek miski i rąk, ono jest gotowe. To ciasto wychodzi twardym, aniżeli pierwsze, jemu należy obowiązkowo dać odpocząć chociażby pół godziny, a już potem wałkować.

Jak zrobić ciasto dla pierogów z ziemniakiem, zależy od tego, czy będziecie robić pierogi z piure czy tartym ziemniakiem. W pierwszym wypadku można wykorzystać oba warianty, w drugim lepiej wykorzystać elastyczne ciasto z jajkami.

 
Powiązane artykuły:
Pyszne ciasto na pizzę
Tradycyjnie włoską pizzę przygotowują z cienkiego bezdrożdżowego ciasta.Jednak niektórzy ludzie bardzo lubią, kiedy podstawa jest pyszna i jest jej dużo. Proponujemy bardzo prosty przepis pysznego ciasta na pizzę, który składa się z niewielkiej ilości składników.
Jak zrobić cukier puder w warunkach domowych?
Dziś dosyć trudno znaleźć w sklepie jakościowy puder cukrowy. Przecież dość często do niego dodają krochmal, dzięki któremu produkt nie wilgotnieje. Toż proponujemy zrobić go samodzielnie. Opowiemy kilka sposobów przygotowania pudru.
Jak zamrozić grzyby?
Jeśli w waszej rodzinie bardzo lubią grzyby i umiecie gotować je, warto zaopatrzyć się grzybowym urodzajem na rok naprzód. "Lecz jak to zrobić? - należy zmrozić część waszej grzybowej zdobyczy i rozkoszować rodziną przez cały rok.
Jak poprawnie suszyć grzyby, żeby zachowały wszystkie swoje właściwości?
Na jesieni ulubione zajęcie wszystkich letników - zbieranie grzybów. Lecz czasami tak zachwycamy się tym, że grzybów jest już dużo. Nie starajcie się dodać ich do wszystkich potraw po kolei, lepiej wysuszycie swój urodzaj - w zimie grzyby obowiązkowo przydadzą się.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty