Co jedzą na śniadanie w różnych państwach?
W sieciach społecznych użytkownicy pokazują zdjęcia pokarmu. To dało możliwość naszej redakcji ułożyć listę śniadań z różnych państw i po raz kolejny się przekonać, że poranne spożycie pokarmu wszędzie odbierają na poważnie.
Chiny

Smażony we frytkownicy chleb (z góry), kasza ryżowa (na dole), chiński makaron z ryżu (po prawej stronie).
Gajan

Bake & saltfish – chrupiąca bułeczka z rybą i warzywami.
Iran

Cienki lawasz i omlet "kuku sabzi".
Francja

Filiżanka kawy i kanapka z bardzo świeżej bagietki.
Japonia

Tradycyjne śniadanie – zupa miso (miso shiru), wodorosty nori. Zachodni – kawa, tost z masłem, jajka i sałatka ziemniaczana.
Rzeczpospolita Polska

Jajecznica z parówkami.
Egipt

Mudammas – danie z fasolki, ciecierzycy, czosnku i cytryny.
Włochy

Tost z dżemem.
Indie Południowe

Dosa – naleśniki robione z soczewicy i mąki ryżowej.
Kolumbia

Changua – zupa z mleka, poru i sera.
Turcja

Tureckie śniadanie – to ser, oliwki, owoce, dżem, omlet.
Brazylia

Pão de queijo – brazylijskie chlebki serowe z maniokiem.
Nigeria

Kulki z bobu, zupa z mąki kukurydzianej i mleka zagęszczonego.
Hiszpania

Smażony chleb z czosnkiem i posmarowany świeżym puree pomidorowym (pastą pomidorową).
Wenezuela

Naleśnik kukurydziany z różnymi nadzieniami – ser, kurczak, szynka, etc.
Kambodża

Zupa z makaronem z ryżu, mięsem i warzywami.
Liban

Placek z tymiankiem, czasami z serem lub mięsem mielonym.
Indonezja

Ryż z krewetkami, kurczakiem i kiełbasą.
Pakistan

Nihari – duszona baranina lub wołowina z kawałeczkami móżdżku.
Maroko

Placuszki (naleśniki), miód, oliwki, kawa po turecku, herbata miętowa.
Izrael

Shakshuka - jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym, z cebulą i przyprawami.
Wielka Brytania

Tradycyjne składniki: szynka, jajka, fasolka, parówki, pomidory, grzyby, czarny pudding i tost.
Rosja

Najsmaczniejsze śniadanie w Rosji, gdy jest zimno – to rosyjskie placuszki (bliny) lub małe placuszki.