Co można szybko przygotować na kolację?
Proponujemy alternatywę kupionym półfabrykatom, które nie zachowują zdrowia – lekkie domowe kolacje, które można zrobić nie więcej aniżeli za pół godziny. Następnym razem, kiedy zadacie pytanie o tym, co można szybko przygotować na kolację, wspomnicie o przepisach z tego materiału.
Bakłażany na kolację – szybko i prosto

Mówiąc o szybkiej i smacznej domowej kolacji od razu wspominamy makaron. On może być nie tylko dostępny i szybki w przygotowaniu, ale i pożyteczny, jeśli oddacie przewagę twardym gatunkom pszenicy. Dostojnym dopełnieniem dla ulubionych spaghetti, czy penne, stanie się prosty lecz smaczny warzywny sos z bakłażanami w składzie.
Składniki:
- pasta – 350 g;
- czosnek – 3 ząbki;
- bakłażany – 560 g;
- suszone oregano – 3 szczypta;
- pomidory – 670 g;
- garść liści bazylii;
- garść cedrowych orzeszków;
- tarty ser – według smaku.
Przygotowanie
Zawczasu sprawdźcie, czy nie mają gorzkawego smaku bakłażany. Jeśli warzywa mają gorzki smak, to należy osolić je przed obsmażeniem, owak od razu dzielcie warzywo na kostki i obsmażajcie w dużej ilości oleju roślinnego do zarumieniania. Dodajcie do bakłażanów czosnek, a po mieszaniu i pokrojone pomidory. Uzupełnijcie przyszły sos oregano, szczyptą soli i cukru, a potem zostawcie wszystko cierpieć na średnim ogniu do rozmiękania pomidorów. Równolegle z przygotowaniem sosu postawcie gotować się i pastę. Ugotowaną pastę zmieszajcie z sosem i posypcie orzechami i tartym serem przed użyciem. Szybka i smaczna domowa kolacja jest gotowa!
Ziemniak z kurą na kolację – szybko i smacznie

Ziemniak i kurze mięso – jedno z najbardziej popularnych pojednań, co pojawia się na naszych stołach. Przyczyną temu zgłasza się nie tylko dostępność ingredientów, ale i duża ilość wariantów, co pozwala do razu modyfikować potrawę.
Składniki:
- kurzy filet – 4 szt.;
- ziemniak – 480 g;
- oliwa – 35 ml;
- czosnek – 3 ząbki;
- suszony tymianek – 1 łyżka;
- suszone oregano, bazylia – po ½ łyżki;
- tarty parmezan – 35 g;
- pomidory – 65 g;
- liście bazylii – 7-8 szt.;
- tarta mozzarella – 135 g.
Przygotowanie
Oczyszczone od błon i żył kurze filety natrzyjcie solą z pieprzem i rozprowadźcie z jednej strony deka. Ziemniak, zawczasu odseparowany na cząstki zmieszajcie z trawami i oliwą, dodajcie sól i czosnek. Wyłóżcie kawałki ziemniaków na drugą stronę deka i posypcie tartym parmezanem z góry.
Odprawcie deko do rozgrzanego do 200 stopni piecyka na 20-25 minut. W ostatnie minuty posypcie kurze mięso natartą mozzarellą i wyłóżcie kawałeczki pomidorów z bazylią z góry potrawy.
W ideale towarzyszyć tą potrawę można z szybką świeżą sałatką na kolację, zebraną z natki, pomidorów, czy bądź jakich innych warzyw i z tankowaniem z octu i oliwy.
Kolacja z wieprzowiny – szybko i smacznie

Składniki:
- wieprzowe kotlety – 6 szt.;
- świeży rozmaryn – 1 łyżka;
- oliwa – 15 ml;
- słodkie wino – 230 ml;
- garść suszonej żurawiny;
- masło – 35 g;
- sos hojsyn – 35 ml.
Przygotowanie
Jak długo piecyk rozgrzewa się, obrumieńcie kotlety na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Potem ulokujcie ugotowane kotlety do rozgrzanego do 180 stopni piecyka na 12-15 minut. Zapiekłe się kotlety zostawcie odpocząć pod folią, a tym czasem proponujemy zrobić smaczny i oryginalny sos.
Na patelnię, w której smażyła się wieprzowina pokładźcie masło, dodajcie rozmaryn i zalejcie wszystko kielichem dobrego wina. Rzućcie suszoną żurawinę i dodajcie aromatyczny sos. Zostawcie sos do gotowania się.
Nasza szybka potrawa na kolację jest gotowa, zostaje tylko polać mięso sosem przed użyciem. Smacznego.