Co przygotować dziecku na kolację?

Przez odwieczny nawał pracy wiele osób przestają śledzić za tym co jedzą. Lecz współczesne mamy nie patrząc na góry domowych spraw i kłopotu serio stosują się do zdrowia ulubionego dziecka. I dlatego ze szczególną troską i miłością przygotowują jemu oddzielne potrawy. Chociaż spotykają się i tacy rodzice, którzy pośpieszają załączyć dzieciaka do dorosłego jadłospisu. I przy czym nie uwzględniają wiekowych właściwości układu pokarmowego dziecka. Przecież różnorodne potrawy, co wchodzą do dziecięcej racji, tłuste, smażone, słone i słodkie prowadzi do chorób układu pokarmowego. Zwyczajne codzienne przygotowanie śniadania i obiadu nie wywołuje szczególnych problemów: rankiem – kasza czy omlet, a na obiad koniecznie zupa. A czym karmić dziecko na kolację? Właśnie to pytanie niepokoi wiele mam.
Pożyteczna kolacja dla dziecka – jaka ona powinna być?
Za dzień bobas tak zagra się, zrobi tyle wesołych i ciekawych spraw, że jemu koniecznie jest potrzebny pokarm, który będzie ładował go zużytą energią. Razem z tym kolacja powinna być płucem, ponieważ dziecku potem należy kłaść się sypiać. Jeśli przygotować pokarm z produktów, które ciężko trawią, nawet najsmaczniejsza kolacja dla dzieci zabezpieczy bezsenną noc i mamie, i dziecku – on będzie kręcił się, płakał i budził się. Toż i jeść kolację bobasowi lepiej o godzinie 19.00, czyli przez trzy godziny po podwieczorku w szkole dziecięcej. Pokarm zdąży trawić do układania do łóżka i dziecko będzie widziało słodkie sny. Dla dzieci, które nie odwiedzają szkoły, przygotować pokarm idzie na 1,5-2 godziny do snu. Rodzicom trzeba ograniczyć ilość płynu, co wypija się na noc. Owak bobas będzie obracał się, prosi się na doniczkę. Jeśli dziecko zgłodnieje przed snem, zaproponujecie mu szklankę kefiru, czy pitnego jogurtu.
Całkiem można wykorzystać dla przygotowania lekkiej kolacji dla dziecka następne produkty:
- warzywa i owoce;
- kasze;
- mleczne produkty i ser.
Z warzyw i owoców można przygotować sałaty, na przykład winegret, czy sałatę z gotowanego buraka z suszonymi śliwkami. Również bobasowi spodobają się racuszki z marchwi i kapusty. Dla kolacji podejdą serniki z sera ze śmietaną. Tenże produkt często wykorzystuje się przy przygotowaniu zapiekanek i sufletu. Również przygotowują się mleczne kasze, na przykład z jagieł i dyni, a z gotowego ryżu wychodzą przepiękne racuszki. Zapić smaczną i pożyteczną kolację można słabą herbatą, czy kompotem.
Takie produkty jak mięso, ryba, jajka lepiej wykorzystać w porę obiadową.
Przepisy kolacji dla dziecka
Proponujemy kilku wariantów przygotowania potraw, które całkiem podejdą dla wieczorowego jedzenia.
Zapiekanka z kalafiora
Składniki:
- kalafior - 1 kwiatostan;
- jajko - 2 szt.;
- ser - 200 g;
- mleko - 200 ml;
- masło - 25 g;
- paniery suchary - 20 g;
- sól.
Przygotowanie
Kalafior należy pomyć, potem rozdzielić na kwiatostany i ugotować we wrzącej wodzie w ciągu 7 minut. Mleko zbijają z jajkami, a ser nacierają na tarce. Potem oliwią masłem, posypują sucharami do panierowania. W jego najpierw kładą kalafior, potem zalewają jajczarską mieszanką, posypują tartym serem i solą. Potrawę wypiekają przy średniej temperaturze w ciągu 30 minut.
Taką warzywną zapiekankę można wykorzystać na kolację dla jednorocznego dziecka. Ona jest bardzo pożyteczna i ma delikatny smak.
Bobasy lubią makarony. Można wykorzystać reszty makaronów po obiedzie i przygotować smaczną i szybką kolację dla dzieci - racuszki.
Racuszki z makaronu i sera
Składniki:
- makaron ugotowany malutki - ½ szklanki;
- jajko - 1 szt.;
- ser - 40 g;
- olej roślinny dla obsmażania;
- sól.

Przygotowanie
Natarłszy ser na dużej tarce, jego łączą ze zbitym jajkiem i makaronem z solą. Na rozżarzoną patelnię leją trochę oleju. Formują racuszki, ich obsmażają z dwóch stron do utworzenia motyki. Potrawę podają z sosem pomidorowym.
Smacznego!