Co przygotować na kolację szybko i prosto?
Pytanie o tym, co przygotować na kolację szybko i prosto, stale staje przed każdym, kto je w domu. W powszednie dni ilość zbędnych ruchów ciała na kuchni po pracy chcemy skrócić do minimum, toż wiele osób szuka prostych i szybkich potraw, zdolnych na pewno zaspokoić głód i które będą składały się z dostępnych ingredientów. Brzmi jak w baśni, tak czy nie? Lecz akurat takie przepisy zebraliśmy dla was w tym materiale.
Kura na kolację – szybko i smacznie

Odrzucając w bok półfabrykaty, wśród wszystkich wyrobów mięsnych największą popularnością niewątpliwie cieszy się kurze mięso. Z dowolnej części tuszy można zrobić ogromną ilość potraw, co kardynalnie różnią się jeden od jednego według smaku. Dla niżej wymienionego przepisu wybraliśmy najbardziej mięsistą i soczystą część tuszy – biodra.
Składniki:
- kurze biodra – 6 szt.;
- czosnek – 6 ząbków;
- woda – 55 ml;
- miód – 65 ml;
- ryżowy ocet – 35 ml;
- sojowy sos – 20 ml.
Przygotowanie
Kurze biodra obsmażcie na patelni do pełnej gotowości i równomiernego zarumieniania skórki. Część tłuszczu, co wytopił się w trakcie przygotowania mięsa, zlewajcie, a na części co pozostały obsmażcie kawałeczki czosnku, nie sprzątając kurzego biodra z patelni. Wlejcie mieszankę z miodu i wody, dodajcie ryżowy ocet i sojowy sos. Dajcie sosowi ugotować się w ciągu 3-4 minut, okresowo polewając nim skórkę na ptaku.
Ziemniak na kolację – szybko i smacznie

Jak kurze mięso można uważać za najpopularniejszy wyrób mięsny, tak ziemniak jest faworytem wśród warzywnych ingredientów. W tym przepisie rozstrzygnęliśmy zapiec "harmonie" ziemniaka z aromatycznym czosnkowym olejem.
Składniki:
- ziemniak – 740 g;
- masło – 145 g;
- czosnek – 2 ząbki;
- śmietana – 115 g;
- garść natki cebuli.
Przygotowanie
Ziemniak oczyśćcie od zewnętrznych zabrudzeń, lecz nie zdejmujcie skórki. Rzetelnie przemyjcie i obsuszcie ziemniaki, a potem wykonajcie w nich szereg częstych pionowych nadcięć, nie przetknąwszy ziemniaka do końca. Zmieszajcie miękki olej razem z czosnkiem i solą. Rozprowadźcie kawałeczki oleju między nadcięciami w ziemniaku i odprawcie wszystko zapiekać się przy 210 stopniach w ciągu 35-45 minut (zależnie od rozmiaru ziemniaka).
Smaczna sałatka na kolację – prosto i szybko

Jeśli w pytaniu o tym, że przygotować na kolację szybko, prosto i smacznie was niepokoi nie tylko smak i dostępność, ale i korzyść końcowej potrawy, to idealnym wariantem stanie się ta prosta warzywna sałata. Jego skład włącza wszystkie rozpowszechnione letnie jarzyny, które dla sytości uzupełniają aromatycznym serem.
Składniki:
Dla twarogowych kulek:
- ser – 65 g;
- liście bazylii – 2 szt.;
- po szczypcie świeżych listków tymianku i rozmarynu.
Dla sałaty:
- pomidory – 440 g;
- rzodkiewka – 6 szt.;
- ogórek – 120 g;
- ocet balsamowy – 15 ml;
- oliwa – 35 ml;
- fioletowa cebula – 65 g.
Przygotowanie
Ser zmieszajcie z rozdrobnionymi trawami i szczyptą soli. Zróbcie z masy kulki i oziębicie je.
Dowolnie pokrójcie warzywa dla sałatki i zaprawcie je mieszanką oliwy z octem. Nad sałatą rozmieśćcie twarogowe kulki i podawajcie potrawę.
Przepis szybkiej kolacji z prostych produktów

Składniki:
- pasta – 340 g;
- czosnek – 5 ząbków;
- masło – 45 g;
- dyniowe piure – 280 g;
- śmietanka – 715 ml;
- tarty parmezan – 75 g.
Przygotowanie
Póki pasta gotuje się, obsmażcie czosnek na maśle nie więcej pół minuty i zmieszajcie go z dyniowym piure. Rozwiedźcie piure z dyni śmietanką i udowodnijcie sos do wrzenia. Wsypcie tarty ser i dodajcie ugotowaną pastę. Mieszamy, doczekajcie się ponownego gotowania się sosu i rozkładamy potrawę. Przed przedstawieniem posypcie potrawę resztami sera, czy usmażonemu na oliwie zbożowymi okruchami.