Co przygotować na śniadanie dziecku?

Nie jest tajemnicą, że prawidłowe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników, który wpływa na zdrowie dzieci, a śniadanie to podstawa zdrowej dziennej racji dziecka. Bardzo ważne, żeby bobas z samego ranka otrzymywał potrzebną mu ilość składników odżywczych, które są potrzebne dla prawidłowego rozwoju i wzrostu dziecięcego organizmu. Ponieważ rozwijający się organizm dziecka wymaga dużej ilości energii, niewątpliwie śniadanie dla dzieci powinno być pożytecznym i zrównoważonym.
Co przygotować dziecku na śniadanie?
Dla pełnowartościowej pracy dziecięcego organizmu śniadanie musi składać się z potraw, które zawierają pełny zestaw składników odżywczych – białka, tłuszcze, węglowodany, a także błonnik, ważne minerały i witaminy. Lecz z reguły przygotować dla dzieci pożyteczne śniadanie to tylko pół sprawy.Oprócz tego, żeby dziecko bez kaprysów i z radością zjadło, ono powinno być smaczne i piękne.
Idealne śniadanie dla dziecka to kasza. Najlepiej przygotuje gryczaną, ryżową, owsianą, kukurydzianą ,czy pszenną kasze. Nie warto przeżywać, że dziecku może szybko sprzykrzyć się jakakolwiek z kasz, ponieważ smakowych przewag u nich nie jest tak dużo. Dla odmiany można dodawać różne przyprawy: berberys, wanilia, cynamon, anyż. Poza tym urozmaicać kaszę można za pomocą orzechów, miodu czy suszów.
Czym jeszcze można karmić dziecko na śniadanie?
Dla tych dzieci, które jedzą kaszę bez szczególnego polowania, na śniadanie można zaproponować makaronowe wyroby. Do nich możecie dodać dowolne warzywa, zielony groszek, kukurydzę, ser czy natkę. Lecz trzeba nie zapominać, że nie rekomenduje się dawać dziecku makarony częściej za jeden raz w tygodniu. Również można zaproponować omlet z kurzych, czy przepiórczych jajek. Dla dzieci tę potrawę należy przygotować na parze i podawać na śniadanie nie więcej niż dwa razy w tygodniu. W omlet można dodawać tartą marchew, ugotowany ryż i natkę. Jako wariant dziecięce śniadanie może składać się ze świeżych, warzywnych sałat. To może być marchew, różna kapusta, strączkowa fasola. Warzywa można jednoczyć z jabłkami, czy suszami, a zaprawiać sałaty olejem, czy cytrynowym sokiem.
Ulżonym wariantem śniadania dziecka mogą być jajka gotowane, kanapki z olejem z podsuszonego białego chleba, a także jogurty i owoce. To dosyć lekkie śniadanie, lecz nie patrząc na to, ono w niezbędnej ilości nasyca dziecięcy organizm energią.
Śniadania dla dzieci - przepisy
Owsiana kasza z pomarańczą i żurawiną
Składniki (4 porcje):
- owsiane płatki - 150 g;
- żurawinowy sok - 400 g;
- cukier - 50 g;
- śmietanka - 70 ml;
- żurawina suszona - 75 g;
- pomarańcza - 4 szt;
- tarta skórka 1 pomarańczy.
Przygotowanie
Połączyć w rondlu: owsiane płatki, cukier, żurawinowy sok i tarta skórka pomarańczy. Udowodnić do wrzenia i gotować blisko 5-6 minut, mieszając. Cząstki pomarańczy oczyścić od błony, zachowawszy sok. Zmoczyć suszoną żurawinę w soku pomarańczy.
Jaglana kasza z suszoną morelą i dynią
Składniki:
- grysik jaglany - ½ szklanki;
- suszona morela - 100 g;
- dynia oczyszczona - 100 g;
- masło - 2 st. łyżki;
- woda - 250 ml;
- mleko - 100 ml;
- miód według smaku.
Przygotowanie
Wyłożyć na dno do rondla przemytą pod wodą suszoną morelę. Z góry suszonej moreli pokłaść przemytą kilka razy jaglaną kaszę. Dynię kroić niewielkimi kostkami i wyłożyć nad kaszą. Zalać wodą. Gotować pod zamkniętą przykrywką na malutkim ogniu do pełnego wykipienia wody. Potem dodać mleko, masło i miód według smaku. Udowodnić do wrzenia i męczyć pod zamkniętą przykrywką na malutkim ogniu w ciągu 10 minut. Otulić kaszę do kołdry i dać odpocząć blisko 15-20 minut.
Sałata z fasoli z jabłkami
Składniki:

- fasola - 300 g;
- jabłka - 300 g;
- burak gotowany - 150 g;
- ocet - 2,5 st. łyżki;
- sól, olej słonecznikowy czy oliwny.
Przygotowanie
Fasolę zmoczyć w ciągu 7-8 godzin, potem gotować blisko 1-1,5 godziny. Oczyszczone jabłka i ugotowany burak kroić cienką słomką. Zmieszać wszystkie składniki, zaprawić octem, solą, olejem słonecznikowym i od razu podawać do stołu.