Co przygotować na śniadanie szybko?
Często rankiem, zwłaszcza przed dniem pracującym, przed nami stoi zadanie coś przygotować, czy wypiec na śniadanie szybko. A śniadanie daje nam energię na cały dzień, ono powinno być dosyć kaloryczny i chcecie, żeby było smacznym. Pomedytowaliśmy nad tym sakralnym pytaniem i nadajemy wam przepisy na śniadanie, które przygotowują się szybko, bardzo prosto i smacznie.
Szybkie bliny na śniadanie
Takie śniadanie idealnie podejdzie dla wszystkich, kto śledzi za swoją wagą i posila się zdrowym pokarmem.
Składniki:
- owsiane płatki – 200 g;
- mleko – 0,5 litra;
- jajko – 2 szt.;
- ser, czerwona, mało słona ryba.
Przygotowanie
Owsiane płatki przekształcamy na mąkę w młynku do kawy, czy blenderze. Zazwyczaj można wziąć gotową owsianą mąkę, lecz ona nie w każdym sklepie jest, a oto płatki znajdą się praktycznie na każdej kuchni. Jajka z lekka przetrącimy widełkami, dodajemy do nich mleko, wysypujemy mąkę i rzetelnie mieszamy. Smażymy bliny jak zawsze na gorącej patelni. Można kapnąć trochę oleju. Nadzieniem będzie ser, jego trochę zgnieciemy widełkami, popieprzymy dla smaku. Rybkę pokroimy kawałkami. Na gotowe bliny wykładamy ser, kawałek ryby i skręcamy do rurki.
Szybkie racuszki na śniadanie
Składniki:
- ser topiony – 100 g;
- mąka – 50 g;
- czosnek – 1 ząbek;
- jajko – 1 szt.;
- sól, natka, pieprz.
Przygotowanie
Serek bierzemy twardy, żeby lżej było go natrzeć. Natkę i czosnek pokroimy na malutkie kawałeczki. Zmieszamy wszystko z jajkiem i mąką, zaprawimy solą, popieprzymy. Olej na patelni porządnie rozżarzymy, wykładamy twarogowe ciasto łyżką i obsmażamy, żeby wyszła skórka.
Szybkie kanapki na śniadanie
Proponujemy dwa warianty nadzienia dla porannych energetycznych kanapek.
Składniki:
- fasola konserwowana;
- tuńczyk (konserwy);
- pomarańcza;
- kurczak;
- jabłko;
- chleb do tostów;
- ser.
Przygotowanie
Zazwyczaj chleb dla pełności odczuć powinien być chrupiący. Jeśli nie macie tostera to można podsuszyć kawałki w kuchence mikrofalowej, czy piecyku, albo chociaż na suchej patelni. Dla pierwszego nadzienia weźmiemy fasolę i trochę ugnieciemy ją widełkami, również postępujemy tak z tuńczykiem. Pomarańcze oczyścimy, wydalimy kostki i pokroimy cienkimi kawałkami. Bierzemy dwa kawałki chleba, jeden nasmarujemy pastą z fasoli, drugi - masą z tuńczyka. Teraz łączymy, nie zapomniawszy pokłaść między nadzieniem cienki kawałeczek pomarańczy.
Dla drugiego nadzienia bierzemy kurzy filet i przyciskając go dłonią do stołu, ostrym nożem kroimy na cienkie kawałki. Rozgrzewamy patelnię grill, solimy, pieprzymy i obsmażamy kawałeczki kurczaka dosłownie po chwili na każdym boku. Ser lepiej wziąć z jaskrawym smakiem, na przykład cheddar. Natrzemy go, jabłko oczyścimy, rozkroimy na cienkie kawałki. Teraz na chleb wykładamy jeszcze gorącą kurę, z góry kawałek jabłka i posypujemy serem.
Tak, to bardzo niezwykłe kanapki, lecz uwierzcie, pojednanie smaków nie zostawi was obojętnymi.
Szybki placek na śniadanie
Piróg, czy zapiekanka – to doskonały wariant śniadania na szybką rękę, ponieważ nie należy stać nad patelnią i o tej porze można zająć się na przykład gimnastyką.
Składniki:
- ser – 340 g;
- ciasto gotowe – 1 pokład;
- ser – 220 g;
- pomidory – 2 szt.;
- śmietanka – 60 ml;
- jajko – 2 szt.;
- korzenne trawy;
- sól;
- skórka cytrynowa cytryny;
- pieprz.
Przygotowanie
Ser koniecznie wziąć suchy, nieważnie której zawartości tłuszczu. Ciasto do momentu pieczywa już musi odtajać i wałkujemy go do potrzebnych rozmiarów, lecz tak, żeby wyszły wysokie kraje. Ugotujemy go w piecyku na 190 stopniach, dosłownie w ciągu 10 minut. Ser natrzemy, ugnieciemy widełkami, jajka będą z lekka zmieszane i całe to zmieszamy między sobą, dodamy śmietankę, przyprawy (prowansalskie trawy, tymianek), skórkę cytrynową i sól. Można zostawić połowę sera, żeby posypać z góry. To wszystko musi przekształcić się na jednorodną masę, którą wylewamy do lekka ugotowanej podstawy z ciasta. Pomidory pokroimy grubymi krążkami i utopimy w twarogowym nadzieniu, posypujemy serem. Teraz znów do piecyka na 30 minut.