Co przygotować z prawdziwków na kolację?
Jeśli do was, jak i do większości gospodyń, nie przychodzą do głowy idee według przygotowania smacznej kolacji, to skorzystajcie się naszymi ciekawymi przepisami. W tym artykule podpowiemy, co można przygotować z aromatycznych prawdziwków na kolację dla całej rodziny.
Solanka z prawdziwkami na kolację
Składniki:
- świeże prawdziwki – 150 g;
- marynowane grzyby – 150 g;
- wołowina – 200 g;
- słony ogórek – 1 szt.;
- cebula (duża) – 1 szt.;
- olej słonecznikowy – 2-3 łyżki;
- pitna woda – 2,8 l;
- pomidorowy sok – 220 ml;
- kuchenna sól – według smaku.
Przygotowanie
Do rondla kładziemy rzetelnie umyte mięso i gotujemy go w ciągu 1,5 godziny w solonej wodzie. Potem kroimy ugotowaną wołowinę słomką i odprawiamy ją na tył pojemności z bulionem.
Prawdziwki wymywamy bardzo dobrze, sczyszczamy z kapelusików cienką skórkę i kroimy na cząstki. Wykładamy do patelni z już dymiącym w nim oleju i obsmażamy grzyby, aż nie wyparuje cały płyn. Dalej dodajemy tu rozdrobnione marynowane grzyby, za nimi wprowadzamy duże kostki świeżej cebuli i przetarty przez tarkę słony ogórek. Przedłużamy wszystko obsmażać do nabycia cebulą przejrzystości, potem wlewamy do patelni dobry pomidorowy sok i dusimy warzywa z grzybami na minimalnym ogniu blisko 10 minut. Potem przemieszczamy wszystko do rondla z mięsnym bulionem i gotujemy solankę jeszcze w ciągu 10 minut.
Przy przedstawieniu potrawy przyprószamy ją świeżą natką, kładziemy oliwki, cytrynę i śmietanę indywidualnie według swojego smaku.
Duszona kapusta z grzybami na kolację
Składniki:
- kapusta – 1,2 kg;
- drobne prawdziwki – 600 g;
- pomidorowy sok – 160 ml;
- cebula – 1 szt.;
- marchew – 1 szt.;
- list lauru – 4 szt.;
- olej słonecznikowy – 70-80 ml;
- kuchenna sól – według smaku;
- mieszanka pieprzów – według smaku.
Przygotowanie
Porządnie umyte grzyby gotujemy w z lekka solonej wodzie blisko 20 minut. Potem dostajemy je i kiedy z grzybów ściecze zbędny płyn, wykładamy wszystko do teflonowej patelni z nagrzanym w niej olejem. Obsmażamy całe białe grzybki do złocistego koloru kapelusików, a potem tłumaczymy do niewielkiego rondla.
Bardzo drobno naszatkowaną świeżą kapustę porządnie przyprószamy kuchenną solą, mniemy ją rękami i porcjami obsmażamy w patelni dodając trochę oleju. Po gotowości przesypujemy do rondla z grzybami.
Teraz obsmażamy do pięknej złocistej skórki cebulę z marchewką, które rozdrabniamy dowolnym wygodnym sposobem, przesypujemy do kapusty i grzybów. Tu kładziemy listki lauru, wlewamy pomidorowy sok, mieszamy wszystko dużą łyżką i stawiamy rondel dusić się na minimalnym ogniu na 15 minut.