Co przygotować z prawdziwków na kolację?

co przygotować z prawdziwków na kolację

Jeśli do was, jak i do większości gospodyń, nie przychodzą do głowy idee według przygotowania smacznej kolacji, to skorzystajcie się naszymi ciekawymi przepisami. W tym artykule podpowiemy, co można przygotować z aromatycznych prawdziwków na kolację dla całej rodziny.

Solanka z prawdziwkami na kolację

Składniki:

  • świeże prawdziwki – 150 g;
  • marynowane grzyby – 150 g;
  • wołowina – 200 g;
  • słony ogórek – 1 szt.;
  • cebula (duża) – 1 szt.;
  • olej słonecznikowy – 2-3 łyżki;
  • pitna woda – 2,8 l;
  • pomidorowy sok – 220 ml;
  • kuchenna sól – według smaku.

Przygotowanie

Do rondla kładziemy rzetelnie umyte mięso i gotujemy go w ciągu 1,5 godziny w solonej wodzie. Potem kroimy ugotowaną wołowinę słomką i odprawiamy ją na tył pojemności z bulionem.

Prawdziwki wymywamy bardzo dobrze, sczyszczamy z kapelusików cienką skórkę i kroimy na cząstki. Wykładamy do patelni z już dymiącym w nim oleju i obsmażamy grzyby, aż nie wyparuje cały płyn. Dalej dodajemy tu rozdrobnione marynowane grzyby, za nimi wprowadzamy duże kostki świeżej cebuli i przetarty przez tarkę słony ogórek. Przedłużamy wszystko obsmażać do nabycia cebulą przejrzystości, potem wlewamy do patelni dobry pomidorowy sok i dusimy warzywa z grzybami na minimalnym ogniu blisko 10 minut. Potem przemieszczamy wszystko do rondla z mięsnym bulionem i gotujemy solankę jeszcze w ciągu 10 minut.

Przy przedstawieniu potrawy przyprószamy ją świeżą natką, kładziemy oliwki, cytrynę i śmietanę indywidualnie według swojego smaku.

Duszona kapusta z grzybami na kolację

Składniki:

  • kapusta – 1,2 kg;
  • drobne prawdziwki – 600 g;
  • pomidorowy sok – 160 ml;
  • cebula – 1 szt.;
  • marchew – 1 szt.;
  • list lauru – 4 szt.;
  • olej słonecznikowy – 70-80 ml;
  • kuchenna sól – według smaku;
  • mieszanka pieprzów – według smaku.

Przygotowanie

Porządnie umyte grzyby gotujemy w z lekka solonej wodzie blisko 20 minut. Potem dostajemy je i kiedy z grzybów ściecze zbędny płyn, wykładamy wszystko do teflonowej patelni z nagrzanym w niej olejem. Obsmażamy całe białe grzybki do złocistego koloru kapelusików, a potem tłumaczymy do niewielkiego rondla.

Bardzo drobno naszatkowaną świeżą kapustę porządnie przyprószamy kuchenną solą, mniemy ją rękami i porcjami obsmażamy w patelni dodając trochę oleju. Po gotowości przesypujemy do rondla z grzybami.

Teraz obsmażamy do pięknej złocistej skórki cebulę z marchewką, które rozdrabniamy dowolnym wygodnym sposobem, przesypujemy do kapusty i grzybów. Tu kładziemy listki lauru, wlewamy pomidorowy sok, mieszamy wszystko dużą łyżką i stawiamy rondel dusić się na minimalnym ogniu na 15 minut.

 
Powiązane artykuły:
Co można szybko przygotować na kolację?
Po kolejnym dniu w pracy często nie chcecie tracić siły na przygotowanie kolacji, nie rzadko kupujemy półfabrykaty, czy tracimy się na stół na zewnątrz domu. Dzięki przepisom opisanym dalej, częściej potraficie smacznie jeść kolację w domu.
Jaką zupę przygotować na obiad?
Jeśli nie ma czasu myśleć czym dziś nakarmić rodzinę, skorzystajcie się naszymi ideami. Dalej opowiemy jaką zupę można ugotować na obiad. Zaproponujemy dwa przepiękne i absolutnie różne warianty potrawy.
Co przygotować na kolację szybko i prosto?
Maksymalnie skrócić czas pobytu na kuchni pomogą nasze ciekawe idee dla domowej kolacji. Dalej są opisane dostępne i zrozumiałe przepisy smacznych potraw, które przygotowują się szybko. W wyniku wychodzą dziwne poczęstunki na dowolny smak.
Najbardziej popularne rodzaje zup
Bez zupy nie wolno przedstawić żadnego kulinarnego jadłospisu. Przecież pierwsze potrawy powinny być obecne w racji człowieka. Zorientować się w różnych rodzajach podobnego dania powołany ten artykuł, w którym dokładnie opisano, które potrawy mogą być.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty