Co przygotować z truskawki?

co przygotować z truskawki

Jedna z najbardziej aromatycznych i smacznych jagód – truskawka. Zwyczajnie wszyscy bardzo chcemy najeść się jej do woli i zaopatrzyć się witaminami na cały rok. A dla tych, kto otrzymał dobry urodzaj w domu chcemy opowiedzieć, co można szybko i łatwo przygotować z truskawki i być może nawet na zapas.

Jak przygotować dżem z truskawki z cukrem na zimę?

Po to, żeby dżem na pewno wyszedł gęstym, lepiej wykorzystać zagęszczacz przyrodniczy – pektynę. W inny sposób można domagać się gęstości długo wygotowując jagody, lecz wtedy utracimy dużo witamin.

Składniki:

  • cukier – 750 g;
  • truskawka – 1200 g;
  • pektyna – 50 g;
  • kwasek cytrynowy.

Przygotowanie

Truskawkę przebieramy, myjemy i wydalamy szypułki, jeśli popadają się bardzo duże jagody, to należy ich rozkroić. Dalej rozdrabniamy oczyszczone jagody blenderem z nóżką czy za pomocą maszynki do mięsa. Jeśli blenderem, to można od razu zasypywać połowę cukru. W piure, co wyszło, wysypujemy cukier i pektynę, rzetelnie mieszamy i stawiamy na płytę. Jak tylko masa ugotowała się, robimy minimalny ogień i gotujemy jeszcze w ciągu 5 minut. Jeśli jagody okazały się bardzo słodkie, to dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego, żeby smak nie był za bardzo słodki, mieszamy i rozlewamy do sterylnego naczynia.

Jak przygotować pierogi z truskawką?

Dla pierogów podejdzie lepiej drobna truskawka, ponieważ jej prościej zawracać do ciasta.

Składniki:

  • mąka – 0,6 kg;
  • kefir – 0,5 litra;
  • cukier – 50 g;
  • soda – 10 g;
  • sól – 5 g;
  • truskawka.

Przygotowanie

Sodę dodajemy do kefiru i dobrze mieszamy, potem wsypujemy mąkę, sól i mieszamy ciasto. Wałkujemy grubością do 4 mm, wycinamy szklanką krążki, reszty zbieramy i znów wałkujemy, tak dalej. W każdy z racuszków kładziemy trochę cukru i truskaweczkę czy dwie sztuki, dobrze uchwycimy kraje i kładziemy do wrzącej wody na 5 minut.

Jak przygotować placek z truskawką?

Składniki:

  • truskawka – 400 g;
  • śmietana – 300 g;
  • mąka – 270 g;
  • cukier – 135 g;
  • masło – 125 g;
  • jajko – 2 szt.;
  • wanilia.

Przygotowanie

Masło dla przygotowania bierzemy miękkie, mąki zostawiamy 50 g dla zalewania, inną przecieramy z masłem i trzydziestu gramami cukru do okrucha. Dalej dodajemy tam jedno jajko i mieszamy ciasto. Robimy z ciasta placek, zawracamy do błony i kładziemy do lodówki. Truskawkę myjemy, czyścimy, jeśli duża – kroimy na płytki. Dla nadzienia zmieszamy śmietanę, cukier, jedno jajko i wanilię. Porządnie mieszamy nadzienie. Ciasto dostajemy z lodówki, wałkujemy do pokładu rozmiarem jak wasza forma i z zapasem na burty. Zawieramy ciasto, na niego równomierną warstwą rozkładamy truskawkę i zalewamy śmietanową masą. Stawiamy wypiekać się na 50 minut przy 180 stopniach.

Jak przygotować truskawkę w czekoladzie?

Tu jest potrzebna cala, duża truskawka.

Składniki:

  • czekolada – 200 g;
  • śmietanka 33% – 20 ml;
  • truskawka ze szypułkami.

Przygotowanie

Na łaźni parowej roztopimy czekoladę, dodajemy śmietankę i mieszamy jak długo wszystko przekształci się na jednorodną glazurę. Truskawkę myjemy i kolejno każdą opuszczamy do czekolady.

 
Powiązane artykuły:
Jak sprawdzić miód?
Często w celach otrzymania większego dochodu niesumienni pszczelarze sprzedają całkiem niejakościowy miód. Żeby nie trafić się na ich chytrość, dalej opowiemy jak wyróżnić naturalny produkt od podrabiania i sprawdzić jego jakość samodzielnie.
Jak wyróżnić naturalny miód?
Często wiele osób stawiają bardzo ważne pytanie - jak wybrać jakościowy produkt przy kupnie miodu, jak jego wyróżnić od sztucznego i czy rozcieńczał jego pasiecznik niezupełnie pożytecznymi dokładkami?
Jaka część wieprzowiny jest najlepsza na szaszłyk?
Wszyscy znają, że poręczeniem idealnego wyniku w przygotowaniu szaszłyku jest prawidłowe mięso. Dalej opowiemy, jaką część wieprzowiny należy wybrać na przygotowanie na węglu i zaproponujemy wariant poprzedniego zamaczania mięsa przed dopalaniem się.
Rodzaje serów, podział i wartości odżywcze
Wśród asortymentu serów czasami trudno wybrać potrzebny produkt, zwłaszcza jeśli wiedzy o tym brakuje. W tym materiale dokładnie opiszemy, jak niedoświadczonemu amatorowi wyróżniać główne rodzaje serów.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty