Co przygotować z truskawki?

Jedna z najbardziej aromatycznych i smacznych jagód – truskawka. Zwyczajnie wszyscy bardzo chcemy najeść się jej do woli i zaopatrzyć się witaminami na cały rok. A dla tych, kto otrzymał dobry urodzaj w domu chcemy opowiedzieć, co można szybko i łatwo przygotować z truskawki i być może nawet na zapas.
Jak przygotować dżem z truskawki z cukrem na zimę?
Po to, żeby dżem na pewno wyszedł gęstym, lepiej wykorzystać zagęszczacz przyrodniczy – pektynę. W inny sposób można domagać się gęstości długo wygotowując jagody, lecz wtedy utracimy dużo witamin.
Składniki:
- cukier – 750 g;
- truskawka – 1200 g;
- pektyna – 50 g;
- kwasek cytrynowy.
Przygotowanie
Truskawkę przebieramy, myjemy i wydalamy szypułki, jeśli popadają się bardzo duże jagody, to należy ich rozkroić. Dalej rozdrabniamy oczyszczone jagody blenderem z nóżką czy za pomocą maszynki do mięsa. Jeśli blenderem, to można od razu zasypywać połowę cukru. W piure, co wyszło, wysypujemy cukier i pektynę, rzetelnie mieszamy i stawiamy na płytę. Jak tylko masa ugotowała się, robimy minimalny ogień i gotujemy jeszcze w ciągu 5 minut. Jeśli jagody okazały się bardzo słodkie, to dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego, żeby smak nie był za bardzo słodki, mieszamy i rozlewamy do sterylnego naczynia.
Jak przygotować pierogi z truskawką?
Dla pierogów podejdzie lepiej drobna truskawka, ponieważ jej prościej zawracać do ciasta.
Składniki:
- mąka – 0,6 kg;
- kefir – 0,5 litra;
- cukier – 50 g;
- soda – 10 g;
- sól – 5 g;
- truskawka.
Przygotowanie
Sodę dodajemy do kefiru i dobrze mieszamy, potem wsypujemy mąkę, sól i mieszamy ciasto. Wałkujemy grubością do 4 mm, wycinamy szklanką krążki, reszty zbieramy i znów wałkujemy, tak dalej. W każdy z racuszków kładziemy trochę cukru i truskaweczkę czy dwie sztuki, dobrze uchwycimy kraje i kładziemy do wrzącej wody na 5 minut.
Jak przygotować placek z truskawką?
Składniki:
- truskawka – 400 g;
- śmietana – 300 g;
- mąka – 270 g;
- cukier – 135 g;
- masło – 125 g;
- jajko – 2 szt.;
- wanilia.
Przygotowanie
Masło dla przygotowania bierzemy miękkie, mąki zostawiamy 50 g dla zalewania, inną przecieramy z masłem i trzydziestu gramami cukru do okrucha. Dalej dodajemy tam jedno jajko i mieszamy ciasto. Robimy z ciasta placek, zawracamy do błony i kładziemy do lodówki. Truskawkę myjemy, czyścimy, jeśli duża – kroimy na płytki. Dla nadzienia zmieszamy śmietanę, cukier, jedno jajko i wanilię. Porządnie mieszamy nadzienie. Ciasto dostajemy z lodówki, wałkujemy do pokładu rozmiarem jak wasza forma i z zapasem na burty. Zawieramy ciasto, na niego równomierną warstwą rozkładamy truskawkę i zalewamy śmietanową masą. Stawiamy wypiekać się na 50 minut przy 180 stopniach.
Jak przygotować truskawkę w czekoladzie?
Tu jest potrzebna cala, duża truskawka.
Składniki:
- czekolada – 200 g;
- śmietanka 33% – 20 ml;
- truskawka ze szypułkami.
Przygotowanie
Na łaźni parowej roztopimy czekoladę, dodajemy śmietankę i mieszamy jak długo wszystko przekształci się na jednorodną glazurę. Truskawkę myjemy i kolejno każdą opuszczamy do czekolady.