Co tak naprawdę jedzą dzieci w szkolnych stołówkach?
Nie tak dawno temu opublikowaliśmy zestawienie najbardziej pożytecznych szkolnych obiadów, opracowanych przez sieć restauracji "Sweetgreen" z uwzględnieniem stylu życia i tradycji narodowych ludności różnych krajów. Nadszedł czas, aby dowiedzieć się, z czego składają się drugie śniadania i obiady uczniów w różnych zakątkach naszej planety.
Od razu sprecyzujemy – ujednoliconych obiadów w szkołach nie ma. W prywatnych szkołach karmią lepiej, w państwowych zazwyczaj gorzej. A są regiony, gdzie posiłków w ogóle nie ma, a dzieci przynoszą obiady ze sobą.
1. Francja
Francuscy uczniowie jedzą to, co nie zawsze jedzą na obiady nawet dorośli. Ich szkolny obiad składa się z frytek, małży, karczoch, bułek, jogurtów, połówki grejpfruta i cytrynowej tarty.

Lub bagietek, sałatki ze świeżych warzyw, kuskusa i warzywnego gulaszu ze stekiem.

A są jeszcze takie opcje:


2. Wielka Brytania
W szkołach w Anglii uczy się dużo Hindusów, więc w stołówkach szkolnych w menu jest wegetariański zestaw produktów: groszek, kukurydza, pieczone ziemniaki, kalafior, budyń, sałatka owocowa.

Zwykłym uczniom oferują lasagne, makarony, hamburgery i frytki domowe. Wybór jest duży.




3. Szwecja

Szwedzcy uczniowie wolą na obiad dania z ziemniaków, kapusty i fasoli. Na stole zawsze obecne są krakersy i sok owocowy.
4. Czechy

Menu szkolnego obiadu uczniów w Czechach składa się z zupy, ryżu z kurczakiem, deseru i gorącej herbaty.

Jest taka opcja jak kanapka z serem, brokułami, ziemniakami i brzoskwinią.
5. Słowacja
W sąsiedztwie z Czechami znajduje się Słowacja. Słowacy są miłośnikami dań rybnych. Na stole w jadalni szkolnej zobaczysz wędzone makrele, chleb, paprykę, sałatkę z pomidorów, kiwi, jabłka, mleko i ciasta. Ciekawe połączenie!

Lub filety rybne, słodkie ziemniaki, czerwoną paprykę, rzodkiewkę i marchewkę.

6. Hiszpania
W tym europejskim kraju z dzieciństwa dzieci przyzwyczajają się do zasad zdrowego odżywiania. Dlatego w szkole na obiad dzieciom dają jarzynową krem-zupę, pieczeń z cielęciny, surówkę, chleb, pomarańcze i banany.

7. Włochy
Włoskie dzieci dostają na obiad pyszne i zrównoważone posiłki, który składają się z tradycyjnej pasty, ryby, sałatki, chleba i winogron.

8. Finlandia
W Finlandii szkolny obiad składa się głównie z warzyw, bogatych w witaminy, zupy grochowej, chrupiącego chleba i słodkich naleśników z jagodami. Taki obiad nie obciąża organizm i daje dość silny zastrzyk energii.

9. Estonia
Obiad nadbałtyckich uczniów zwykle składa się z porcji ryżu z mięsem, sałatki z czerwonej kapusty, chleba z otrębów i kubka kakao. Lub porcji ziemniaków, mięsa, marchwi i soku żurawinowego.


10. Grecja
W greckich stołówkach szkolnych na obiad oferują pieczonego kurczaka z risi (makaron w kształcie przypominający duże ziarna ryżu), tradycyjne danie kuchni greckiej – faszerowane liście winogron, sałatkę z ogórków i pomidorów, jogurt granatowy i dwie pomarańcze.

11. Stany Zjednoczone
Nie jedno pokolenie USA wzrosło, jedząc produkty szybkiego przygotowania. Co dziwne, ten kraj zajmuje jedno z czołowych miejsc w rankingu najbardziej niezdrowych szkolnych obiadów. Tutaj uczniom oferowane są pizza, seler z masłem orzechowym, chipsy fritos, galaretki owocowe, pierniki ryżowe, mleko czekoladowe.

Cheeseburger, kulki ziemniaczane, ketchup, czekoladowe mleko i budyń czekoladowy.

Ostry (!) hot-dog z serem, frytki i mleko.

Nachos, frytki, ketchup, mleko czekoladowe i brzoskwinia.

A oto bardzo "skromny" amerykański lunch – porcja kurczaka, ziemniaki, marchewka i woda.

12. Brazylia
Do tradycyjnego obiadu brazylijskich uczniów wchodzi mięso z ryżem, zielona sałata, budyń i sok truskawkowy.

13. Kuba
Stara Hawana. Tradycyjną żywnością kubańskich dzieci w wieku szkolnym do tej pory jest ryż. Do niego serwowane fasola, smażony banan i kawałek ryby.

14. Japonia
W kraju wschodzącego słońca uczniowie zazwyczaj jedzą smażone ryby, suszone wodorosty, pomidory, zupę miso z ziemniakami, ryż w metalowym pojemniku i mleko.

Lub słodki ryż mochi, słodkie ziemniaki i czarne nasiona sezamu, zupa z tofu i glonami, sałatka z rzodkiewki i alg morskich, smażony okoń morski i mandarynki.

Chleb smażony z curry, kurczak z sosem pomidorowym i makaronem, omlet, sałatka ziemniaczana, zielona fasola, jabłko, pomidor.

Mapo tofu, ciasto z ryby, jabłka, gotowane jajka przepiórki, wołowina z kiełkami fasoli i ryż z łososiem

W niektórych japońskich szkołach bywa bardziej tradycyjne, naszym zdaniem, menu: kiełbasa, chleb, sałatka z kapusty, pomidory, ziemniaki, frytki i zupa.

Chleb, arbuz, makaron, jajka i bekon, zupa jarzynowa, mleko, ketchup i masło.

15. Korea Południowa
Południowokoreańskie uczniowie z apetytem pochłaniają brokuły i paprykę, ryż smażony z tofu, kiszoną kapustę i zupę rybną. To prosty i jednocześnie bardzo pożyteczny obiad.



16. Argentyna
Tradycyjnie w szkołach Buenos Aires uczniowie jedzą danie pod nazwą "milanesa". Jest to nic innego jak kurczak, smażony w bułce tartej i jajka, a także empanade (placek z nadzieniem) i ziemniaki lub ryż jako dodatek.

17. Mali

W stolicy Mali, większość dzieci w wieku szkolnym uczą się od południa do godziny 15 dnia, aby mogli zjeść obiad razem ze swoimi rodzinami lub kupić sobie jakieś jedzenie. Potem wracają do klasy do 17.
18. Indonezja

Jeszcze jeden z tych krajów, w których zdrowe odżywianie zajmuje kluczowe miejsce. Szkolny obiad składa się z warzyw, zupy z klopsikami, tofu i ryżu. Uczniom również dają bezpłatny ryż z cukrem, który jedzą razem z produktami, przyniesionymi z domu.
19. Ekwador

W tym kraju obiad dla uczniów przygotowują w domu. Dzieci przynoszą ze sobą pitę, duszoną rzepę i mango lub kanapkę z szynką, serem i pomidorem, a także jabłka i napój zbożowy.
20. Palestyna

Tutaj też w zwyczaju brać lunch z domu. Dzieci przynoszą kanapki nazywane zatar. To pita nadziana suszonym tymiankiem i sezamem, polana oliwą z oliwek.
21. Chiny
Obiad chińskich uczniów jest dość obfity i zrównoważony. Menu takiej kolacji składa się z ryby z ryżem, jajkiem i sosem pomidorowym, kalafiora i zupy. Lub kapusty bok-choy, wieprzowiny i grzybów, sosu yu xiang, parowego chleba i zupy.


22. Haiti

Menu szkolnego obiadu wyspy Haiti dość proste, składa się z brązowego ryżu i fasoli. Ale wygląda na to, dzieci są najedzone i zadowolone.
23. Singapur


Uczniowie w tym kraju mają bardzo obfite obiady. Tu i smażone sardele, i omlet, pieczeń z kapustą i pomidorami, kiełki soi, i nawet kotlet z kurczaka.
Naprawdę, wszystko co najlepsze – dla dzieci.
Smażone ryby w sosie jajkowym, warzywa, mięso kraba i krewetki, zupa miso, ryż z czarnego sezamu, sałatka.
24. Indie
Szkolne obiady tego kraju różnią się w zależności od regionu. Zwykle jest to ryż, curry i chapati (pita z mąki pszennej).



W międzynarodowej szkole miasta Bangalur uczniom oferowane są rybne dania, spring rolki i sałatka.
25. Izrael
Do menu szkolnego obiadu w Izraelu z pewnością należą falafel – smażone w głębokim tłuszczu kulki z mielonej ciecierzycy lub fasoli. To danie jest tak popularne w Izraelu, że jest uważane za tradycyjne, w pewnym stopniu, jej symbolem. Do tego smacznego dania dzieciom na talerze kładą się kawałki pity, jogurt z sosem z ogórków i ziół.

26. Kenia
W Kenii uczniowie dostają na obiad awokado. To niewiele, prawda?

27. Honduras
A ich rówieśnicy z Hondurasu owsiankę.

28.Rosja
Często na stołach rosyjskich uczniów można zobaczyć zupę, kotlet z makaronem, trochę warzyw i sok. Ale duża część uczniów woli przynieść obiad z domu w pojemniku lub kupować produkty w pobliskich sklepach.


29. Ukraina
Obiady ukraińskich uczniów dość urozmaicone. Menu zwykle składa się z zupy, kaszy gryczanej lub makaronu z kotletem, sałatki z gotowanych buraków, przyprawionej olejem słonecznikowym, chleba i herbaty. Głodny po takiej kolacji nie zostaniesz.


30. Białoruś
Tutaj też tradycyjnie: owsianka, kanapki z kiełbasą i napój kawowy z dużą porcją mleka.

Zaprawa z mleka, chleb, kasza ryżowa, filety drobiowe, surówka, kompot z suszonych śliwek.
Warto zauważyć, że czas na przerwę obiadową w krajach Europy i Ameryki, nie różni się istotnie, wynosi średnio 1-1,5 godziny.
W szkołach Europy Wschodniej przerwa na obiad nie przekracza 20-25 minut. Choć od dawna nie jest tajemnicą, że powolne spożywanie posiłków przynosi więcej korzyści dziecięcemu organizmowi, niż szybkie spożycie. Smaczne i zdrowe posiłki między zajęciami w szkole są kluczem do dobrego zdrowia młodego pokolenia.











