Co za dużo, to nie zdrowo: 8 produktów i substancji, których nadmiar może spowodować śmierć

Przedawkowanie najczęściej kojarzy nam się z narkotykami czy substancjami odurzającymi. Czasami jednak produkty, które spożywamy na co dzień, mogą być tak samo szkodliwe, jak narkotyki. W niniejszym zestawieniu osiem produktów i substancji, których nie warto jeść i używać w nadmiarze.

1. Sos sojowy

sos

Kuchnia azjatycka niezmiennie zdobywa coraz większą szerzę zwolenników na całym świecie, w tym też w Polsce. A jaka kuchnia orientalna bez sosu sojowego. Niezależnie od tego, jasny czy ciemny, sos sojowy dodaje potrawom pikantności. Jednak podczas spożywania sosu sojowego, musisz pamiętać o umiarze, gdyż nadmierne spożycie tego produktu może być przyczyną nadmiaru soli w organizmie, na skutek czego człowiek może zapaść w śpiączkę. Organizm pobiera wodę z mózgu, by obniżyć wysoki poziom sodu w surowicy krwi. Trudno jednak wyobrazić sobie kuchnię azjatycką bez sosu sojowego, więc musisz pamiętać o umiarze.

2. Gałka muszkatołowa

orzech

Popularna przyprawa, zwłaszcza na Karaibach. Nadmierne spożycie gałki muszkatołowej (4.4 g) może powodować poważne problemy zdrowotne. Jej nadużycie może spowodować bóle brzucha, bóle mięśni, zaburzenia rytmu serca. Szczególnie powinny uważać osoby, cierpiące z powodu chorób serca. Gałka muszkatołowa jest bezpieczna, jeśli nie przesadzić z jej ilością.

3. Herbata

herbata

Być może to zabrzmi dość dziwnie, ale herbatę też można przedawkować. Dostarczana organizmowi w rozsądnych ilościach działa stymulująco. Dietetycy jednak ostrzegają: również herbatę można przedawkować. Herbata zawiera szczawiany, których nadmiar powoduje choroby nerek i żołądka. Codziennie można wypijać bez szkody dla zdrowia około 3-4 filiżanek herbaty.

4. Pasta do zębów

pasta

Nie wszystkie pasty do zębów są niebezpieczne. Musisz uważać na te, które zawierają fluor. Fluor w stanie wolnym występuje w postaci dwuatomowej cząsteczki F2. Jest żółtozielonym silnie trującym gazem o ostrym zapachu podobnym do chloru. Na opakowaniu pasty do zębów zamieszczone jest ostrzeżenie, by nie połykać zbyt dużej ilości pasty. Toksyczność fluorków może powodować sepsę i śmierć. Musisz szczególnie uważać na dziecko, które myje zęby, by nie połknęło za dużo pasty.

5. Tuńczyk

tuna

Tuńczyk cieszy się dużą popularnością wśród miłośników ryb. Jest bogatym źródłem cennych substancji, ale w nadmiarze może być niebezpieczny. Dlaczego? Dzieje się tak, ponieważ tuńczyk ma wyższy poziomy rtęci niż wiele innych ryb, a kiedy go zjadamy – zjadamy także zawartą w nim rtęć. Nadmierne spożycie tego pierwiastka może prowadzić do zaburzeń wzroku, słuchu i mowy oraz braku koordynacji i osłabienia mięśni.

6. Karambola

karambola

Karambola to jeden z tych owoców egzotycznych, który nadal nie zdobył w naszym kraju dużej popularności. Jeśli jednak jesteś amatorem karambola, to pamiętaj o umiarze, gdyż zawiera toksyny, które powodują zaburzenia pracy układu nerwowego, także jest przeciwwskazany osobom, cierpiącym z powodu choroby nerek. Nerki zdrowych ludzi filtrują krew, usuwając z niej toksyny, natomiast chore nerki tracą zdolność do filtrowania, na skutek czego toksyny z karamboli gromadzą się w organizmie, siejąc nieodwracalne spustoszenia w nim.

7. Brukselka

bruselka

Kapusta, która ma zarówno amatorów, jak i przeciwników. Brukselka ma właściwości zdrowotne, ale w nadmiarze może powodować problemy ze zdrowiem. Jest bogatym źródłem witaminy K, której nadmiar jest dla nas groźny. Przedawkowanie skutkuje obciążeniem pracy wątroby. Zawsze więc pamiętaj o tym, że warzywa też można przedawkować.

8. Witaminy

witaminy

Istnieje przekonanie, że każdy z nas powinien suplementować witaminy, aby zapobiec anemii i awitaminozie. Nic bardziej mylnego. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, między innymi witamina C, nie są magazynowane w organizmie człowieka, a ich nadmiar jest wydalany z moczem, więc nie są groźne, jeśli natomiast chodzi o witaminy tłuszczowe, są odkładane w tkance tłuszczowej i w wątrobie, więc ich nadmiar może być szkodliwy.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty