Cukrowa pomada – tworzymy śnieżnobiałe smakołyki

cukrowa pomada

Cukrową pomadą można nie tylko ubrać dowolne pieczywo, ale i dodać do smaku samego cukierniczego wyrobu rodzynek tych śnieżnobiałych smakołyków. Przecież nią można ubrać wszystko: od tortu do piernika. I jeśli u was w piecyku podchodzą już miękkie, aromatyczne bułeczki to z zadowoleniem opowiemy jak przygotować dla nich taką świetną, cukrową pomadę.

Przepis cukrowej pomady dla bułeczek

Składniki:

  • cukier - 600 g;
  • wanilia - 1 pakiet;
  • gorąca woda - 180 ml;
  • sok cytryny - 3 łyżki.

Przygotowanie

Do głębokiego metalowego czerpaka wysypujemy cukier, zalewamy jego gorącą wodą i stawiamy na płytę, włączywszy ogień w malutkim reżimie. Bardzo rytmicznie mieszamy w płynie cukier do pełnego rozpuszczenia wszystkich kryształów. Po gotowaniu się syropu zwiększamy ogień i niechaj on wrze w ciągu 5-7 minut, tylko nie zapominajcie jego okresowo mieszać.

Bardzo ważnym momentem jest to, że kiedy rozcieńczaliśmy cukier część ziarenek skrystalizowała się na bocznych ściankach czerpaka i ich obowiązkowo należy wydalić.To można zrobić za pomocą wilgotnej gąbki.

Po zakończeniu czasu wrzenia masy odstawiamy syrop na pewny czas i nabieramy jego trochę do łyżki, ostudzamy jej dno w zimnej wodzie. Teraz kiedy zawartość łyżki oziębnie próbujemy zrolować go do globulki. Jeśli u was to wychodzi, wtedy można przystępować do następnego etapu przygotowania cukrowej pomady, jeśli nie to odprawcie syrop wstecz do ognia i ugotujcie go jeszcze 2-3 minuty. Kiedy wynik z globulką będzie dosięgnięty - do odstawionego z płyty czerpaka dolewamy sok cytryny i mieszamy go w syropie. Nie zaprzestając mieszać, ostudzamy naszą półgotową pomadę. Kiedy wszystko oziębnie, bierzemy mikser i dobijamy masę do białego koloru. Żeby pokryć pomadą bułki jej trzeba trochę podgrzać.

Pomada z cukrowego pudru

Składniki:

  • wrzątek - 4-5 st. łyżek;
  • cukier puder - 320 g;
  • wanilia - 0,5 łyżki.

Przygotowanie

cukrowa pomada przepis

Cukier puder najpierw przesiewamy przez sito do głębokiej miski, a potem dodajemy stopniowo po jednej łyżce wrzątku. Bierzemy ręczny ubijak i mieszamy nim puder z wodą, trochę jakby ubijając otrzymaną masę, lecz nie do świetności, a do tego żeby pomada stała się dosyć gęstą, gładką, przylepiającą się do łyżki. Przed naniesieniem tego śnieżnobiałego smakołyku na pieczywo jej trzeba podgrzać na bardzo malutkim ogniu, lecz rzetelnie śledzicie za tamtym, żeby ona w żadnym wypadku nie zakipiała.

Opowiedzieliśmy jak zrobić jeszcze jedną cukrową pomadę, która jest prostsza w swoim przygotowaniu, lecz według smakowych właściwościach nie ustępuje pierwszej pomadzie. Wybór za wami.Życzymy sukcesów w kulinarnych tworach.

 
Powiązane artykuły:
Pomada z kakao do tortu - doskonale uzupełni dowolny deser
Przygotowawszy pomadę według zaproponowanych przepisów bez kłopotu potraficie dekorować domowe smakołyki, zwłaszcza tort. Opowiemy jak szybko zrobić podobne załatwienie deseru z kakao na różnej podstawie: na wodzie, mleku czy śmietanie.
Jak zrobić glazurę?
Idąc obok cukierniczego działu w sklepie, wasz pogląd na pewno zatrzymywał się na pięknie ozdobionych tortach i ciastkach, które tak proszą się do waszego koszyka. Jednak nauczyć się przygotować glazurę i pokrywać nią domowe pieczywo również nikt nie przeszkadza. A oszczędzanie ogromne!
Pomada do tortu w domowych warunkach
Istnieje mnóstwo sposobów ozdobić domowy deser, jednak ubrawszy tort pomadą przygotowaną samodzielnie – smakołyki na pewno wyjdą oryginalnymi i niepowtarzalnymi. Opowiemy kilka prostych sposobów ozdoby tortu pomadą.
Maślany krem do ozdoby tortu
Struktura maślanego kremu pięknie trzyma formę, dzięki czemu on pięknie podejdzie do oryginalnego ozdobienia tortów. On łatwo odsadza się cukierniczym workiem, formując prawdziwe cukiernicze arcydzieła. Proponujemy kilka nieskomplikowanych sposobów jego przygotowania.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty