Cukrowa pomada – tworzymy śnieżnobiałe smakołyki
Cukrową pomadą można nie tylko ubrać dowolne pieczywo, ale i dodać do smaku samego cukierniczego wyrobu rodzynek tych śnieżnobiałych smakołyków. Przecież nią można ubrać wszystko: od tortu do piernika. I jeśli u was w piecyku podchodzą już miękkie, aromatyczne bułeczki to z zadowoleniem opowiemy jak przygotować dla nich taką świetną, cukrową pomadę.
Przepis cukrowej pomady dla bułeczek
Składniki:
- cukier - 600 g;
- wanilia - 1 pakiet;
- gorąca woda - 180 ml;
- sok cytryny - 3 łyżki.
Przygotowanie
Do głębokiego metalowego czerpaka wysypujemy cukier, zalewamy jego gorącą wodą i stawiamy na płytę, włączywszy ogień w malutkim reżimie. Bardzo rytmicznie mieszamy w płynie cukier do pełnego rozpuszczenia wszystkich kryształów. Po gotowaniu się syropu zwiększamy ogień i niechaj on wrze w ciągu 5-7 minut, tylko nie zapominajcie jego okresowo mieszać.
Bardzo ważnym momentem jest to, że kiedy rozcieńczaliśmy cukier część ziarenek skrystalizowała się na bocznych ściankach czerpaka i ich obowiązkowo należy wydalić.To można zrobić za pomocą wilgotnej gąbki.
Po zakończeniu czasu wrzenia masy odstawiamy syrop na pewny czas i nabieramy jego trochę do łyżki, ostudzamy jej dno w zimnej wodzie. Teraz kiedy zawartość łyżki oziębnie próbujemy zrolować go do globulki. Jeśli u was to wychodzi, wtedy można przystępować do następnego etapu przygotowania cukrowej pomady, jeśli nie to odprawcie syrop wstecz do ognia i ugotujcie go jeszcze 2-3 minuty. Kiedy wynik z globulką będzie dosięgnięty - do odstawionego z płyty czerpaka dolewamy sok cytryny i mieszamy go w syropie. Nie zaprzestając mieszać, ostudzamy naszą półgotową pomadę. Kiedy wszystko oziębnie, bierzemy mikser i dobijamy masę do białego koloru. Żeby pokryć pomadą bułki jej trzeba trochę podgrzać.
Pomada z cukrowego pudru
Składniki:
- wrzątek - 4-5 st. łyżek;
- cukier puder - 320 g;
- wanilia - 0,5 łyżki.
Przygotowanie
Cukier puder najpierw przesiewamy przez sito do głębokiej miski, a potem dodajemy stopniowo po jednej łyżce wrzątku. Bierzemy ręczny ubijak i mieszamy nim puder z wodą, trochę jakby ubijając otrzymaną masę, lecz nie do świetności, a do tego żeby pomada stała się dosyć gęstą, gładką, przylepiającą się do łyżki. Przed naniesieniem tego śnieżnobiałego smakołyku na pieczywo jej trzeba podgrzać na bardzo malutkim ogniu, lecz rzetelnie śledzicie za tamtym, żeby ona w żadnym wypadku nie zakipiała.
Opowiedzieliśmy jak zrobić jeszcze jedną cukrową pomadę, która jest prostsza w swoim przygotowaniu, lecz według smakowych właściwościach nie ustępuje pierwszej pomadzie. Wybór za wami.Życzymy sukcesów w kulinarnych tworach.