Cytrynowa konfitura do herbaty

Organizm człowieka stale potrzebuje witaminy С. I jeśli w czasie letnim, otrzymać ją jest dość prosto wraz ze świeżymi owocami, to w czasie zimowym jest o to dużo ciężej. Dla uzupełnienia tej pożytecznej substancji, najprościej wykorzystać owoce cytrusowe, a szczególnie cytryny. Można kłaść je do herbaty, dodawać do pieczywa, a można przygotować z nich konfiturę.
Czytajcie nasze przepisy i dowiedzcie się, jak przygotować kilka rodzajów cytrynowej konfitury.
Cytrynowa konfitura z imbirem
Składniki:
- cytryna - 3 szt.;
- imbir świeży - 50 g;
- cukier - 270 g.
Przygotowanie
Oczyszczamy z cytryn skórkę cytrynową i wyciskamy sok. Musi wyjść blisko 100-120 ml soku. Wlewamy go do rondla. Tam też dodajemy oczyszczony i rozdrobniony imbir, skórkę cytrynową, 3 st. łyżki cukru i przegotowujemy 1 minutę. Wsypujemy cukier i gotujemy przez 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia, ostudzamy i próbujemy. Konfitura ma cierpki, trochę palący smak.
Prosty przepis cytrynowej konfitury
Składniki:
- woda - 250 ml;
- cytryna - 3 szt.;
- cukier - 480-500 g;
- wanilia.
Przygotowanie
Cytryny przemywamy i wkładamy do wody. Gotujemy niedługo, wystarcza prawie 2-3 minuty. Wyciągamy cytryny i kroimy razem ze skórką na kawałki. Jeśli są pestki, to je usuwamy. Zalewamy 250 ml wody, wsypujemy cukier, polepszamy smak za pomocą wanilii i gotujemy, aż kropelka konfitury na talerzu nie zacznie zastygać. Zazwyczaj potrzeba na to 50 minut.
Cytrynowa konfitura z pomarańczą
składniki:
- pomarańcze - 6 szt.;
- cytryny - 6 szt.;
- cukier - 1200 g;
- woda - 180 ml.
Przygotowanie
Wykładamy do rondla owoce, zalewamy wrzątkiem, blanszujemy, a potem przekładamy do miski z zimną (albo nawet lodowatą) wodą i zostawiamy na 2 godziny. Nie oczyszczając, kroimy owoce w krążki. Pestki, które wpadają się w miąższu, usuwamy.
Przygotowujemy w rondlu syrop, zalewając cukier wodą i nagrzewając tę mieszankę. Wkładamy do rondla pokrojone owoce i zostawiamy jeszcze na 3 godziny. Potem gotujemy 10 minut i ostudzamy. Powtarzamy tak dwukrotnie. Gotową konfiturę wykorzystujemy od razu albo zamykamy w słoiki.
Konfitura ze skórek cytrynowych

składniki:
- cytrynowe skórki - 220 g;
- cytrynowy sok - 25 ml;
- cukier - 220 g.
Przygotowanie
Zalewamy cytrynowe skórki wodą i gotujemy. Po 15 minutach gotowania zlewamy wodę i wlewamy nową porcję. Po trzykrotnym powtarzaniu tej czynności, rozdrabniamy cytrynowe skórki w maszynce do mięsa. Również można wykorzystać do tego blender. Zalewamy skórki sokiem, słodzimy i gotujemy 25 minut. Gotowa konfitura jest gęsta, wyrazista i bardzo aromatyczna.