Czekoladowa glazura do tortu – smaczna ozdoba słodyczy

czekoladowa glazura do tortu

Jeżeli czasu do uroczystości pozostało mało, można ozdobić deser w prosty sposób - czekoladowa glazura nie tylko zrobi powierzchnię tortu równą i gładką, ale i również polepszy jego smak.

Opowiemy jak przygotować czekoladową glazurę do tortu. To nie jest zbyt skomplikowane.Proponujemy kilka przepisów.

Lustrzana czekoladowa glazura do tortu

Bardzo łatwo przygotowuje się czekoladową glazurę z czekolady. Ten produkt można wykorzystać i jak krem do ciastek, i po prostu smarować nim herbatniki. Po to, żeby ugotować glazurę potrzebujemy zaledwie 2 składniki.

Składniki:

  • czarna czekolada (niemniej 56%) - 0,6 kg (3 duże tabliczki);
  • masło - 0,3 kg.

Przygotowanie

Czekoladowa glazura z czekolady przygotowuje się na łaźni wodnej, najpierwej dobierzemy pojemność: ich trzeba 2, takiej objętości, żeby jedna zanurzała się do drugiej, lecz przy czym woda, nalana do dużej pojemności, nie musi zalewać się do mniejszej.

Więc ustalamy pojemność, do dużej nalewamy trochę wody i stawiamy na ogień. Kiedy woda nagrzeje się jak należy, roztapiamy masło - ono topi się lżej i szybciej. Do płynnego masła stopniowo dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy bez ustanku, ponieważ mieszanka szybko gęstnieje i zaczyna przypalać się u ścianek. Kiedy cała czekolada się roztopi, a glazura będzie jednorodną - ona jest gotowa.

Więc z masła i czekolady wychodzi lustrzana czekoladowa glazura - przy zastyganiu ona pięknie błyszczy. Jednak ten produkt jest dosyć kaloryczny.

Lekka czekoladowa glazura do tortu

Opowiemy co robić, jeżeli należy ozdobić deser, lecz przy tym chcecie, żeby było mniej kalorii. Gotujemy prostą glazurę z kakao.

Składniki:

  • cukier - 1 szklanka;
  • woda - 0,5 szklanki;
  • kakao-proszek - 2-3 st. łyżki.

Przygotowanie

Żeby ugotować tą glazurę, najpierw przygotowujemy syrop: do gorącej wody wsypujemy cukier i na powolnym ogniu gotujemy mieszankę tak długo, żeby otrzymać kroplę, co nie rozpłukuje się na paznokciu. Jak tylko syrop ugotował się, po trochę wprowadzamy kakao, rzetelnie przecierając go z płynem. Dosyć szybko cukier zacznie krystalizować się u ścianek. Jeśli nie rozcierać masę, ona przypali się, tak że bądźcie uważne. Glazura zastyga szybko, toż nanosić ją trzeba póki ona jest jeszcze ciepła.

Nieobowiązkowo gotować krem do ozdoby deseru. Jeśli tort zawiera galaretę, gorącą czekoladę nanosić nie wolno. W tym wypadku przygotujemy glazurę bez obróbki termicznej.

Czekoladowa glazura z kakao i śmietany

Składniki:

  • cukier - ½ szklanki;
  • śmietana zawartością tłuszczu niemniej 20% - 150 g;
  • wanilina - 2 paczki;
  • kakao-proszek - 4 st. łyżki.

Przygotowanie

Ponieważ śmietanę nagrzewać nie rekomendują, cukier lepiej zemleć do pudru - tak on lżej rozpuści się. Mieszamy suche produkty: kakao-proszek przecieramy z pudrem i waniliną. Jeśli wykorzystujecie waniliowy cukier, zmielcie jego też. Dodawajcie do mieszanki śmietanę po trochę, żeby uniknąć pojawienia gomółek. Rzetelnie mieszajcie do otrzymania gładkiej, świetnej, jednorodnej masy. Można wykorzystać mikser, wtedy czekoladowa glazura do tortu wyjdzie więcej powietrzną.

Można przygotować nasyconą glazurę, dodawszy do czekolady kakao - ten przepis podejdzie jeśli nie udało się znaleźć czekoladę z dużą zawartością kakao. Opowiemy jak zrobić czekoladową glazurę z kakao-proszku, czekolady i mleka.

Glazura z czekolady i kakao

Składniki:

    lustrzana czekoladowa glazura
  • kakao-proszek - 4 st. łyżki;
  • cukier - 1/3 szklanka;
  • mleko - ½ szklanki;
  • czekolada czarna - 1 tabliczka;
  • masło śmietankowe - ¼ paczki.

Przygotowanie

Nagrzewajcie mleko, rozpuścicie z nim masło. Stopniowo dodajcie czekoladowy okruch, gotujcie do pełnego łączenia składników, mieszajcie. Cukier zmieszajcie z kakao i cienkim strumieniem wlejcie mlecznie-czekoladową mieszankę. Rozcierajcie do rozpuszczenia cukru. Glazura jest gotowa, nanosicie na gorąco.

 
Powiązane artykuły:
Biała glazura – ozdoba do smacznego pieczywa
Doskonałą decyzją udekorowania deserów, może być glazura przygotowana według zaproponowanych niżej przepisów. Opowiemy, jak zadziwić gości szykownym tortem, ozdobionym białą glazurą. Proponujemy absolutnie proste sposoby jej przygotowania.
Krem twarogowy – prawdziwy delikatny smak deserów
Twarogowy krem jest jeden z najbardziej dietetycznych deserów. Ser w połączeniu z owocami, czekoladą, mlekiem skondensowanym może przekształcić się na lekkie dopełnienie dla placków, ciastek, herbatników i innych słodyczy.
Śmietankowy krem do tortu – sprawdzone przepisy
Śmietankowy krem – to doskonałe nadzienie dla ciastek, placków, tortów, świetny samodzielny deser z dodaniem owoców. Przygotować go jest prosto. Porozmawiamy dokładniej o śmietankowym kremie i jego wariacjach.
Syrop do nasączania biszkoptów
Przygotować smaczny biszkoptowy tort nie zawsze jest łatwo. W tym wypadku, potrzebny jest syrop do nasączania biszkoptów, który zrobi tort soczystym, delikatnym i miększym. Akurat o przepisach takich syropów do nasączania biszkoptów, opowiemy w artykule.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty