Czekoladowy batonik

Znaleźć dziesiątki różnych rodzajów czekoladowych batoników we współczesnym supermarkecie nie złoży trudności, lecz jeśli jesteście w poszukiwaniu naturalnych słodyczy, jakość których można sprawdzić samodzielnie, to zwrócicie uwagę na przepisy smakołyków z tego materiału.
Przepis czekoladowego batoniku z orzechami
Oprócz orzechów i samej czekolady, w skład tego batoniku wchodzą jeszcze i smaczne susze, co robią batoniki wyraźnie sytnymi, a ich teksturę bardziej ciągliwą i jednorodną.
Składniki:
- daktyle (bez pestek) – 150 g;
- kakao-proszek – 35 g;
- suszone śliwki – 55 g;
- orzechy włoskie – 175 g;
- kokosowy cukier – 175 g;
- nasienie jednego waniliowego strączka.
Przygotowanie
Uzbroiwszy się mikserem czy maszynką do mięsa, przekształcicie daktyle i suszone śliwki na jednorodną pastę. Dodajcie do pasty z suszu orzechy, kokosowy cukier i zawartość waniliowego strączka. Powtórzcie zbijanie, aż nie otrzymacie płynnej konsystencji. Rozprowadźcie otrzymaną pastę w pokrytej pergaminem formie i zostawcie wszystko w lodówce minimum na 3-4 godziny. Po oziębieniu pokrójcie zastygłą orzechową masę na batoniki.
Czekoladowo-orzechowy batonik
Przygotować pożyteczne czekoladowe batoniki można jeszcze prościej, jeśli wziąć orzechową różnorodność i zalać ją roztopioną gorzką czekoladą.
Składniki:
- migdał - 1 st.;
- pekan – ½ st.;
- orzechy włoskie – ½ st.;
- oczyszczone nasienie – ¼ st.;
- orzechowy olej – ¼ st.;
- miód – 55 ml;
- szczypta soli;
- waniliowy ekstrakt – 10 ml;
- czarna czekolada – 175 g.
Przygotowanie
Przed tym jak zrobić czekoladowy batonik, przygotujcie mieszankę z orzechowego oleju i miodu, którą będziemy zalewały orzechy. Podgrzejcie oba ingredienty razem do otrzymania jednorodnej masy, potem zmieszajcie z orzechami i nasieniem, dodajcie sól i wanilię, potem rozprowadzicie w pokrytej pergaminem formie. Zostawcie podstawę batoniku zastygać w chłodzie.
Roztopcie gorzką czekoladę i zalejcie orzechy. Przywróćcie formę z orzechowymi batonikami do tyłu lodówki do pełnego zastygania.
Przepis czekoladowego batoniku
Składniki:
- gorzka czekolada – 355 g;
- orzechowy olej - ½ st.;
- mleko skondensowane – 295 ml;
- herbatnik – 245 g;
- miks z suszów – 145 g;
- garść rąbanych orzechów.
Przygotowanie
Roztopicie czekoladę razem z orzechowym olejem i zmieszajcie wszystko z mlekiem skondensowanym. Herbatnik łamiemy na kawałeczki, mieszamy z suszonymi owocami i orzechami, a potem zalewamy roztopioną czekoladą. Ubijcie masę do formy i zostawcie do pełnego zastygania w lodówce.