Czekoladowy batonik

czekoladowy batonik

Znaleźć dziesiątki różnych rodzajów czekoladowych batoników we współczesnym supermarkecie nie złoży trudności, lecz jeśli jesteście w poszukiwaniu naturalnych słodyczy, jakość których można sprawdzić samodzielnie, to zwrócicie uwagę na przepisy smakołyków z tego materiału.

Przepis czekoladowego batoniku z orzechami

Oprócz orzechów i samej czekolady, w skład tego batoniku wchodzą jeszcze i smaczne susze, co robią batoniki wyraźnie sytnymi, a ich teksturę bardziej ciągliwą i jednorodną.

Składniki:

  • daktyle (bez pestek) – 150 g;
  • kakao-proszek – 35 g;
  • suszone śliwki – 55 g;
  • orzechy włoskie – 175 g;
  • kokosowy cukier – 175 g;
  • nasienie jednego waniliowego strączka.

Przygotowanie

Uzbroiwszy się mikserem czy maszynką do mięsa, przekształcicie daktyle i suszone śliwki na jednorodną pastę. Dodajcie do pasty z suszu orzechy, kokosowy cukier i zawartość waniliowego strączka. Powtórzcie zbijanie, aż nie otrzymacie płynnej konsystencji. Rozprowadźcie otrzymaną pastę w pokrytej pergaminem formie i zostawcie wszystko w lodówce minimum na 3-4 godziny. Po oziębieniu pokrójcie zastygłą orzechową masę na batoniki.

Czekoladowo-orzechowy batonik

Przygotować pożyteczne czekoladowe batoniki można jeszcze prościej, jeśli wziąć orzechową różnorodność i zalać ją roztopioną gorzką czekoladą.

Składniki:

  • migdał - 1 st.;
  • pekan – ½ st.;
  • orzechy włoskie – ½ st.;
  • oczyszczone nasienie – ¼ st.;
  • orzechowy olej – ¼ st.;
  • miód – 55 ml;
  • szczypta soli;
  • waniliowy ekstrakt – 10 ml;
  • czarna czekolada – 175 g.

Przygotowanie

Przed tym jak zrobić czekoladowy batonik, przygotujcie mieszankę z orzechowego oleju i miodu, którą będziemy zalewały orzechy. Podgrzejcie oba ingredienty razem do otrzymania jednorodnej masy, potem zmieszajcie z orzechami i nasieniem, dodajcie sól i wanilię, potem rozprowadzicie w pokrytej pergaminem formie. Zostawcie podstawę batoniku zastygać w chłodzie.

Roztopcie gorzką czekoladę i zalejcie orzechy. Przywróćcie formę z orzechowymi batonikami do tyłu lodówki do pełnego zastygania.

Przepis czekoladowego batoniku

Składniki:

  • gorzka czekolada – 355 g;
  • orzechowy olej - ½ st.;
  • mleko skondensowane – 295 ml;
  • herbatnik – 245 g;
  • miks z suszów – 145 g;
  • garść rąbanych orzechów.

Przygotowanie

Roztopicie czekoladę razem z orzechowym olejem i zmieszajcie wszystko z mlekiem skondensowanym. Herbatnik łamiemy na kawałeczki, mieszamy z suszonymi owocami i orzechami, a potem zalewamy roztopioną czekoladą. Ubijcie masę do formy i zostawcie do pełnego zastygania w lodówce.

 
Powiązane artykuły:
Dynia zapiekana z miodem w piecyku
Jesień obdarowuje nas przeróżnymi owocami i warzywami. Tą możliwością należy skorzystać się i zapiec aromatyczną dynię z miodem. Również zaproponujemy warianty napełnienia poczęstunku drugimi ciekawymi składowymi.
Jabłka, zapiekane z miodem i orzechami
Zapiekane według różnych sposobów jabłka - faworyt wśród domowych jesiennych poczęstunków. Przygotowanie takiego niedrogiego i smacznego deseru zajmie minimum czasu, a przekonać się w tym można, zakosztowawszy jeden z przedstawionych dalej przepisów.
Zapiekane jabłka z miodem
Kiedy nie ma pragnienia guzdrać się z przygotowaniem skomplikowanego deseru, taki przepis koniecznie poratuje. Spróbujcie zapiec jabłka według naszych prostych rekomendacji.
Grusze, zapiekane w piecyku
Wszyscy lubimy zapiekać jabłka, lecz grusze przygotowane według takiego sposobu wychodzą ni gorzej! Ta dziwna potrawa ma mnóstwo wariacji i ciekawe zamierzamy zaczepić w tym materiale.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty